Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και ΚλεισθένηςΙ – Γράφει ο Αντώνης Αντωνόπουλος

Ο «Κλεισθένης Ι» φέρνει σε απόγνωση αιρετούς και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς η προοπτική της απλής αναλογικής θα κάνει τους Δήμους της χώρας ακόμα πιο δυσλειτουργικούς.

Οι αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο, με την απλή αναλογική θα προκαλέσει χάος.

Αντί λοιπόν ο «Κλεισθένης Ι» να δώσει λύσεις στα υφιστάμενα προβλήματα και στις υπάρχουσες αδυναμίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έρχεται μάλλον να προσθέσει ένα ακόμα: την απλή αναλογική, όπου οι Δήμαρχοι θα εκλέγονται χωρίς να έχουν τη στήριξη των Δημοτικών Συμβουλίων σε αρκετές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα την ακυβερνησία.

Γράφει ο Αντώνης Αντωνόπουλος

Οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι ανά συνδυασμό θα είναι τουλάχιστον ίσοι με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως 30%.

Επιτρέπεται η δυνατότητα σε ανεξαρτητοποιημένους Δημοτικούς Συμβούλους να μπορούν να σχηματίσουν νέα δημοτική παράταξη.

Μέχρι και τις προηγούμενες Δημοτικές εκλογές ο Συνδυασμός που εκλεγόταν από την πρώτη Κυριακή αφού θα έπιανε το ποσοστό (50%+1), ή εκλεγόταν τη δεύτερη Κυριακή, θα εξέλεγε την πλειοψηφία των Δημοτικών συμβούλων, στην δεύτερη περίπτωση όμως (στις εκλογές της δεύτερης Κυριακής) αυτό έδινε το κίνητρο σε όλους τους υποψήφιους Δημοτικούς σύμβουλους να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις τον Συνδυασμό τους και τον Υποψήφιο Δήμαρχος γιατί μόνο η δικιά του Νίκη ..συνέπιπτε και δικαίωνε και τα δικό τους θέλω..

Αυτό όμως σε αυτές τις Δημοτικές εκλογές αλλάζει άρδην και δεν είναι πια σίγουρο ότι τα συμφέροντα κάποιων Δημοτικών συμβούλων, τη δεύτερη Κυριακή θα ταυτίζονται και με τα συμφέροντα, του κάθε υποψηφίου Δημάρχου κι εξηγούμαι:

Οι έδρες των αυτοδιοικητικών συμβουλίων θα κατανέμονται αναλογικά με βάση τις ψήφους που συγκεντρώνει κάθε συνδυασμός στον πρώτο γύρο. Εάν κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώνει απόλυτη πλειοψηφία (50%+1), ο πρώτος συνδυασμός θα βγάλει π.χ. 8 ή 9 Δημοτικούς συμβούλους..κι αν αυτός ο Υποψήφιος Δήμαρχος του πρώτου συνδυασμού τη δεύτερη Κυριακή εκλεγεί Τελικά Δήμαρχος,θα πρέπει για να πετύχει την Δημοτική πλειοψηφία που απαιτείται για να διοικήσει, π.χ. να τον στηρίξουν άλλοι περίπου 10 Δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης..κι εδώ αρχίζει η ακυβερνησία, που μπορεί να εξελιχθεί και σε θάλαμο συναλλαγών.

Η απλή αναλογική ενώ φαινομενικά δίνει μεγαλύτερη αξία στην ψήφο του πολίτη, όμως εκ των πραγμάτων το νέο νομοσχέδιο βάζει βόμβα στα θεμέλια της λειτουργικότητας των Δήμων της χώρας μας, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους πολίτες.

Σε αυτές τις Δημοτικές εκλογές λοιπόν, μπορεί κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, (κυρίως με μια δυναμική σε τοπικές κοινωνίες), να κινούνται μέσα από μια προσωπική Στρατηγική, με σκοπό την όσο πιο ψηλά σε ψήφους εκλογή τους την Πρώτη Κυριακή, χρησιμοποιώντας σαν όχημα ένα δυναμικό συνδυασμό..και κυρίως (χωρίς να ξοδευτούν, μιας και τα έξοδα της προεκλογικής καμπάνιας θα τα έχει αναλάβει και χρεωθεί ο υποψήφιος Δήμαρχος), επικεφαλής του συνδυασμού που θα συμμετέχουν..τον οποίο δεν είναι και σίγουρο ότι θα τον στηρίξουν και τη Δεύτερη Κυριακή…μιας που με την εκλογή τους την πρώτη Κυριακή..θα έχει επιτευχθεί ο στόχος τους..και θα μπορούν ανάλογα με τα προσωπικά τους συμφέροντά να συνδιαλέγονται και με τον (αντίπαλο) υποψήφιο Δήμαρχο της Δεύτερης Κυριακής κάτω από το τραπέζι πάντα.. (όταν κι αυτός θα μπαίνει σε αυτό το αλισβερίσι) αδιαφορώντας για την τύχη του Δημάρχου που στήριξαν ή (χρησιμοποίησαν) στην ουσία την Πρώτη Κυριακή..απλά πήγαν μαζί του, προσβλέποντας στη (ιδεολογική δεξαμενή ψηφοφόρων) που τον στήριζε κι έτσι θα πετύχαιναν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Γι’ αυτό λοιπόν προσωπικά πιστεύω ότι σε όλους τους Δήμους, εκεί που οι πολίτες γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα να προσέχουν που θα δώσουν την ψήφο τους, ας προτιμήσουν ανθρώπους ικανούς, καθαρούς και με μπέσα…που όταν αξιολογούν κάποιο άνθρωπο για Δήμαρχο και τον πιστεύουν αφού συντάσσονται μαζί του, δεν τον προδίδουν..αλλά τον στηρίζουν από την αρχή μέχρι το τέλος, φανερά κι αταλάντευτα, χωρίς δεύτερες σκέψεις και τακτικισμούς.

Κι ευτυχώς υπάρχουν ακόμα τέτοιοι άνθρωποι και σήμερα και είναι πολλοί, δεν χρειάζεται να τους ψάξετε μακριά…είναι δίπλα σας !!!