Αιρετικά και Ελληνοτουρκικά – Γράφει η Ιωάννα Λαχανά*

"Όταν δείχνεις τα μπροστινά σου στον Τούρκο, σου δείχνει τα πισινά του και όταν δείχνεις τα πισινά σου,σου δείχνει τα μπροστινά του".

Αιρετικά και Ελληνοτουρκικά , επιγράφεται το ενδιαφέρον άρθρο της δικηγόρου κ. Ιωάννας Λαχανά , το οποίο και ακολουθεί :

Η πρόσφατη ελληνοτουρκική ένταση στην περιοχή του Καστελόριζου προσφέρει μερικά χρήσιμα συμπεράσματα.Λόγω της ιδιαίτερης και ευαίσθητης φύσης των εθνικών μας θεμάτων θα κάνουμε μία όσο το δυνατόν κεκαλυμμένη παρουσίαση των πληροφοριών και των δεδομένων της κρίσης.
Γράφει η Ιωάννα Λαχανά

1. Η Τουρκία ακολουθώντας πάγιες πρακτικές της και έχοντας αναθαρρήσει από την ανεμπόδιστη λεηλάτηση της εθνικής κυπριακής κυριαρχίας αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνες σε θαλάσσια περιοχή που δεν της ανήκει.Το ερευνητικό σκάφος θα το “προστάτευε”ικανός αριθμός πολεμικών της πλοίων.

 Τι δεν περίμενε όμως;
α)την Ελληνική στρατιωτική αντίδραση και
β) τον εφιάλτη να δει το ερευνητικό σκάφος και τα πολεμικά της πλοία στο βυθό του Αιγαίου.
2.Με το Καστελόριζο αστακό κυριολεκτικά και τα τέσσερα (4) ελληνικά υποβρύχια αόρατα σε κατάδυση, το σενάριο της ναυτικής πανωλεθρίας του τουρκικού στόλου ήταν εκτός από ορατό και άμεσο και βέβαιο.
Το επόμενο βήμα; Ή ήττα  με απρόβλεπτες εξελίξεις ή η υποχώρηση. Η ήττα αποκλείσθηκε ως λύση ,έμεινε  η υποχώρηση.
Ως προσωρινή βέβαια λύση, γιατί ο Σουλτάνος έχει το “χαβά” του. (Χαβά- λιμάνι λένε τα αεροδρόμια οι Τούρκοι). Έπρεπε όμως να βρεθεί μία καλή δικαιολογία διαφορετικά θα ήταν πολλαπλά εκτεθειμένος.
3.Αληθεύει ότι προσέφυγε στις υπηρεσίες της Μέρκελ και της ζήτησε να μεσολαβήσει για να έχει μία καλή δικαιολογία ,να μαζέψει στόλο και απειλές μέχρι την επόμενη πιο ευνοϊκή για αυτόν φορά; Λέμε,και
4.Σε περίπτωση έστω και μιας τουφεκιάς η Ελλάδα έχει ένα ισχυρότατο όπλο. Άμεση επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια με το Αιγαίο να γίνεται ελληνική λίμνη και την Τουρκία στη γωνία.
Το casus belli της Τουρκίας θα έχει πραγματοποιηθεί.Γιατί να μην το εκμεταλλευτούμε;Οψόμεθα.
Μία από τις κρίσιμες ημερομηνίες, η 15η Αυγούστου είναι πολύ κοντά.
Υ.Γ: Οι Τούρκοι όμως αποφάσισαν να τεστάρουν ξανά τις αντοχές και αντιδράσεις μας. Πιστοί  στην οθωμανική παράδοση ακολουθούν πιστά την γερμανική πρακτική του Α και Β παγκοσμίου πολέμου,όταν η Γερμανία  βασιζόμενη  στην ισχύ των όπλων προσπάθησε να επιβληθεί και να εξασφαλίσει ζωτικό χώρο.
Με μια όμως ουσιαστική διαφορά.
Η Γερμανία έστω και αργά αντιλήφθηκε την διαφορά μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και κυριαρχίας και της δύναμης των όπλων.
Η Τουρκία δυστυχώς έχει μείνει στα όνειρα και το παρελθόν. Ακτινογραφία της τουρκικής πρακτικής είχε κάνει ο αείμνηστος καθηγητής του διεθνούς δικαίου Ηλίας Κρίσπης ,που συνήθιζε να λέει:“Όταν δείχνεις τα μπροστινά σου στον Τούρκο, σου δείχνει τα πισινά του και όταν δείχνεις τα πισινά σου,σου δείχνει τα μπροστινά του”.
 Και όλα αυτά από εμάς που πιστεύουμε ότι η βέλτιστη λύση και για τους δύο λαούς είναι να κάνουμε ομοσπονδία με την Τουρκία και να την εντάξουμε στην Ε.Ε. σε μια μέρα .

 

Ιωάννα Π.Λαχανά και Συνεργάτες
Ποινικολόγος