Επιχειρηματικότητα και Τοπική Αυτοδιοίκηση( Η περίπτωση του Χαϊδαρίου) – Γράφει ο Λεωνίδας Πάντος*

Επιχειρηματικότητα και Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι μια σειρά απόψεων για την σχέση ανάμεσα στην τοπική επιχειρηματικότητα και την Αυτοδιοίκηση, που θα αναπτυχθούν από την φιλόξενη στήλη της Athenswest το επόμενο διάστημα, με σκοπό να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος και προβληματισμός πάνω στο σημαντικό αυτό ζήτημα. Το σημερινό άρθρο θίγει την περίπτωση του Χαϊδαρίου.

Με δεδομένο ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει πληγεί ιδιαίτερα στα χρόνια των μνημονίων, θα αποτελούσε “κενό γράμμα” για κάθε προεκλογικό αυτοδιοικητικό πρόγραμμα να μην υπάρχει ειδική αναφορά σε ζητήματα που σχετίζονται με την τοπική επιχειρηματικότητα.

Είναι γνωστό ότι το Χαϊδάρι αποτελεί έναν κεντροβαρικό δήμο, όχι μόνο στα Δυτικά αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Αθηνών. Δυστυχώς χρόνια ολόκληρα δεν κατορθώθηκε να αναδειχθεί σ’ έναν εμπορικό πόλο στον οποίον θα αναπτύσσονταν καταστήματα και επιχειρήσεις κυρίως του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, με εξαίρεση την Λεωφόρο Αθηνών και το τμήμα που διασχίζει την πόλη.

Θα έλεγε κανείς ότι δεν κατορθώθηκε να αναπτυχθεί ένα μείγμα εμπορικών δραστηριοτήτων στους εσωτερικούς κεντρικούς οδικούς άξονες, όπως η Στρατάρχη Καραΐσκάκη, η Αγωνιστών Στρατοπέδου Χαϊδαρίου και η Γεωργίου Παπανδρέου, στους οποίους ο καταναλωτής Χαϊδαριώτης τουλάχιστον θα εξυπηρετούσε την πλειοψηφία των πολύμορφων αναγκών του.

Είναι γεγονός ότι το Χαϊδάρι έχει χαρτογραφηθεί πλέον, όσον αφορά την τοπική επιχειρηματικότητα του, κατά το πλείστον ως χώρος ψυχαγωγίας και διασκέδασης, διατηρώντας τα λεγόμενα “στέκια” με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που γίνονται μάλιστα ελκυστικά και από άτομα άλλων περιοχών.

Όμως, το Χαϊδάρι διαθέτει δυνατότητες για περαιτέρω εμπορική ανάπτυξη και προς αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται να διαμορφωθεί ένα σχέδιο επιχειρηματικής δράσης που καλείται να εκπονήσει μια σύγχρονη και ανοικτών οριζόντων νέα δημοτική αρχή σε συνεργασία με τους γηγενείς επιχειρηματίες.

Συντελεστής που θα επιδράσει καθοριστικά και θα αναδείξει ως εφαρμόσιμο ένα τέτοιο πρόγραμμα επιχειρηματικής ανάπτυξης είναι καταρχήν η ειλικρινής πολιτική βούληση μιας νέας δημοτικής αρχής.

Επιπρόσθετα, ένα συντεταγμένο πολεοδομικό σχέδιο, παρεμβάσεις λειτουργικής και αισθητικής ανάπτυξης καθώς και μια στοχευμένη οικονομική δημοτική πολιτική κινήτρων απέναντι στην τοπική επιχειρηματικότητα.

Πιστεύω ότι επιβάλλεται η ένταξη ενός τέτοιου σχεδίου στα δημοτικά προεκλογικά προγράμματα του όποιου συνδυασμού εκτίθεται ή θα εκτεθεί στα τοπικά πολιτικά πράγματα, σε αντίθετη περίπτωση όπως ήδη προαναφέρθηκε θα αποτελεί “κενό γράμμα”.

Το Χαϊδάρι βρίσκεται στο μεταίχμιο των αποφάσεών του.

Μια μικρή περιήγηση είναι αρκετή για να διακρίνεις την φάση υπανάπτυξης στην οποία έχει περιέλθει.

Οι δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να αξιολογηθούν πρόσωπα και δημοτικοί συνδυασμοί που έχουν έστω αμυδρά κατανοήσει το πρόβλημα , που ή θα ξεπεραστεί στη βάση ενός συντεταγμένου σχεδίου ολικής δράσης ή θα παγιωθεί σε μια απευκταία αρνητική μορφή του.

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν… για τους επίδοξους τοπικούς ηγέτες

 

*Ο Λεωνίδας Πάντος είναι Αρθρογράφος , Οικονομικός Αναλυτής & Σύμβουλος Στρατηγικής