Γράφει η Ράνια Σαγιάκου

Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης”: Όχι στις περιστασιακές παρεμβάσεις – Ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό διοικητικό και χρηματοδοτικό σχέδιο – Γράφει η Ουρανία(Ράνια) Σαγιάκου

Κομβικό σημείο αναφοράς στην Δυτική Αθήνα αποτελεί το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».

Είναι ένας κατεξοχήν δημόσιος χώρος και ως τέτοιος πρέπει να προστατευθεί και να αναβαθμιστεί.

Μια έκταση 1200 στρεμμάτων εντός του αστικού ιστού, προσδίδει στο πάρκο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, βαρύνουσας σημασίας για την ποιοτική αναβάθμιση των δυτικών προαστίων της Πρωτεύουσας.

Γράφει η Ράνια Σαγιάκου

Ο Μητροπολιτικός του χαρακτήρας με το πλούσιο περιβαλλοντικό υπόβαθρο, σε συνδυασμό με τους Ιστορικούς θησαυρούς του, καθιστούν το πάρκο Τρίτση σε κεντροβαρικό πόλο της Δυτικής Αθήνας, αλλά και ευρύτερα της ίδιας της Αθήνας.

Ο συνδυασμός μιας σειράς από δυνατότητες, περιβαλλοντικές, Πολιτιστικές, ψυχαγωγικές, που μπορούν να αναπτυχθούν και απαιτούν την μορφοποίησή τους σε σταθερές δράσεις, δημιουργούν εκείνες τις προϋποθέσεις που συντελούν στην αναβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της Δυτικής Αθήνας και θα αναδείξουν ένα νέο σύγχρονο αποτύπωμα της ευρύτερης περιοχής, Δυτικά των Αθηνών.

Το περιστασιακό ενδιαφέρον και οι διοικητικές παλινωδίες διαχείρισής του, δεν έχουν φέρει και τα καλύτερα αποτελέσματα.

Οι κατά καιρούς υποσχέσεις και οι ανέξοδες εξαγγελίες, πλαισιωμένες με την ανάλογη ρητορική περί αναβάθμισης του Πάρκου, έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα λειτουργικότητας και κυρίως βιωσιμότητας, τέτοια που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για ένα συνολικό οργανωτικό σχέδιο προστασίας και αναβάθμισής του.

Βεβαίως, κυρίαρχο στοιχείο δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για την σταθερή και εύρυθμη λειτουργία του.

Πόροι που κατά περίπτωση ανακοινώνονται από την κεντρική εξουσία, όταν μάλιστα η κατάσταση του Πάρκου εκπέμπει SOS και τα φώτα της δημοσιότητας αποτυπώνουν την αρνητική εικόνα που έχει περιέλθει ο χώρος, είτε συνολικά, είτε σημαντικό μέρος αυτού.

Πάρκο ΤρίτσηΠάντως, αισιόδοξο είναι το μήνυμα του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη για χρηματοδότηση με 3 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για την περιβαλλοντική, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου της Δυτικής Αττικής.

Ωστόσο, όπως ήδη αναφέρθηκε, η περιστασιακή χρηματοδότηση δεν κατοχυρώνει την αναγκαία σταθερή και παγιωμένη, θεσμικά κατοχυρωμένη οικονομική ροή πόρων, προκειμένου το Πάρκο να αναγεννηθεί και να αποδοθεί με όλες τις δυνατότητες που διαθέτει προς χρήση των Πολιτών της Δυτικής Αθήνας.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης» είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση ελεύθερους χώρους στην Αττική.

Η προστασία, η διαφύλαξή του καθώς και η ήπια και βιώσιμη ανάπτυξή του, προϋποθέτουν ένα σταθερό πλαίσιο διοικητικής, οργανωτικής και οικονομικής λειτουργίας, τέτοιο που θα το αναδεικνύει σε έναν οργανωμένο Περιβαλλοντικό, Πολιτιστικό πόλο και χώρο ψυχαγωγίας για τους Πολίτες της Δυτικής Αθήνας, απαλλαγμένο από προβλήματα βιώσιμης λειτουργικότητας.

Διοικητικά, το πάρκο με τον Μητροπολιτικό του χαρακτήρα πρέπει να ανήκει στην ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής. Δεν αρκεί το γεγονός ότι είναι εποπτεύουσα αρχή. Από την στιγμή που η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται στα όρια της Δυτικής Αθήνας, κάλλιστα τον ρόλο αυτόν μπορεί να τον αναλάβει η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αθήνας.

Όσο αφορά την χρηματοδότηση, επιβάλλεται να εγγράφεται κάθε χρόνο, στον οικονομικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας, συγκεκριμένο κονδύλι, το ύψος του οποίου θα εξασφαλίζει την ύπαρξη του αναγκαίου προσωπικού για την φύλαξη και την καθημερινή συντήρηση και καθαριότητα του χώρου.

Και βεβαίως μέσα από το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής να προγραμματίζονται οι κατάλληλες παρεμβάσεις με έργα για νέες υποδομές, όπως πυρασφάλεια, επαρκής φωτισμός, οργανωμένοι χώροι ψυχαγωγίας για το κοινό, καθώς και δράσεις για την προώθηση μορφών κοινωνικής οικονομίας.

πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης παρκο τριτσηςΤο πάρκο απαλλαγμένο από μορφές διοικητικής διαχείρισης που μπορούν να αλλάζουν σύμφωνα με τις αποφάσεις της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας, ενταγμένο στις διοικητικές και αναπτυξιακές θεσμικές λειτουργίες της Αυτοδιοίκησης δεύτερου Βαθμού, και σε συνεργασία με τους Δήμους στα όρια των οποίων εκτείνεται η συγκεκριμένη έκταση, μπορεί να αποκτήσει την σταθερή και εύρυθμη πορεία του και την δυναμική προοπτική που του αξίζει προς όφελος των κατοίκων της περιοχής και της ποιοτικής αναβάθμισης των όρων ζωής στην Δυτική Αθήνα.

*Η Ράνια Σαγιάκου είναι δικηγόρος Αθηνών, με πρώτο μεταπτυχιακό τίτλο στο Ιδιωτικό Δίκαιο από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο Master of Business Administration στο Πανεπιστήμιο ALBA. Εργάζεται ως Δικηγόρος. Έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Περιστερίου και Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Δήμου Περιστερίου (ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ) και ανακηρύχθηκε στις Βουλευτικές Εκλογές του 2019 αναπληρωματική βουλευτής στη Δυτική Αθήνα με τη Νέα Δημοκρατία.