«Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ» – «Η Αρβανίτικη Κουλτούρα»

«Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ» – «Η Αρβανίτικη Κουλτούρα» , είναι το πρόγραμμα , του οποίου η πρώτη δράση ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή, 17 Ιουλίου και την οποία διοργάνωσε η εικαστικός Αιμιλία Μπουρίτη .

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Πνευματικού Κέντρου Ασπροπύργου, την υποστήριξη και Αιγίδα του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας (Αγρόκτημα Θανάση Σερέπα), δίπλα στο ομώνυμο εξωκλήσι, ανήμερα της γιορτής του εξωκλησιού.

Οι βασικοί στόχοι της δράσης, ήταν:

α) να αναδείξει την αρβανίτικη, αγροτική, πλούσια κουλτούρα, δημιουργώντας διαδραστικούς καλλιτεχνικούς διαλόγους με τους συμμετέχοντες κατοίκους,

β) να αναδείξει τις δυναμικές του Ασπροπύργου, μιας πόλης που ισορροπεί μεταξύ του αγροτικού, μεταβιομηχανικού και πολυπολιτιστικού στοιχείου,

γ) να διευρύνει τα όρια της σύγχρονης τέχνης καθώς δημιουργεί καινούργιους χώρους καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως είναι οι αγροί και τα αγροτικά κτήματα, κινητροδοτώντας την κοινότητα να συμμετέχει ενεργά, και να μοιραστεί μνήμες.

Το θέαμα παρακολούθησαν, αναμεταξύ δεκάδων δημοτών, και ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, κ. Δημήτριος Καγιάς, ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Ιωάννης Νέζης, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Νέων Κοινωνικών Δομών και Πρόεδρος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Γεωργία Πηλιχού, οι δημοτικοί σύμβουλοι κα Μαρία Λιάκου, κ. Ευάγγελος Μουζάκας, καθώς και ο Αντιπρόεδρος του Ο.Α.Φ.Ν.Τ.Η. κ. Αντώνης Κοναξής.

Ο Πρόεδρος του Πνευματικού, κ. Δημήτρης Καγιάς, με την έναρξη της πολιτιστικής βραδιάς, ευχαρίστησε την καλλιτέχνιδα Αιμιλία Μπουρίτη, για την εικαστική πρωτοβουλία της αναφορικά με την αγροτική λαογραφία του Ασπροπύργου, αλλά και τους παρευρισκόμενους, τονίζοντας την αξία των πνευματικών και συναισθηματικών δεσμών με την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα της γενέτειρας μας. Η εικαστικός αντευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την ανταπόκρισή του στο όλο έργο, όπως επίσης και όλους όσοι συνέβαλαν, ο καθένας με τον τρόπο του, στην υλοποίησή του.

Υπενθυμίζουμε ότι η δεύτερη δράση με τίτλο «Η Ποντιακή Κουλτούρα», θα διεξαχθεί την Κυριακή, 2 Αυγούστου 2020, στην περιοχή ΕΜΑΚ Γκορυτσάς, στο Αγρόκτημα Ελένης Μπρέμπου, αυτή τη φορά, εστιάζοντας στο Ποντιακό στοιχείο, ως αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης.