Αθήνα – Μεταξύ των 12 φιναλίστ για το βραβείο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018»

Μεταξύ των 12 φιναλίστ για το βραβείο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018» (European Capital of Innovation 2018) αναδείχθηκε ο δήμος Αθηναίων στον διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την αναγνώριση και ενίσχυση της καινοτομίας των πόλεων.

Η διάκριση αυτή επιβραβεύει ευρωπαϊκές πόλεις που παράγουν και εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Συγκεκριμένα, απευθύνεται σε πόλεις που αξιοποιούν την καινοτομία για να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα και βιωσιμότητά τους και να προσφέρουν νέες ευκαιρίες στους πολίτες, καθώς και πόλεις που συμβάλλουν στη δημιουργία δυναμικών καινοτόμων οικοσυστημάτων και συνεργάζονται με τους πολίτες στη λήψη αποφάσεων και την υλοποίηση δράσεων.

«Για να κάνεις το μεγάλο βήμα και να φτάσεις από την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην πορεία ανάκαμψης, χρειάζεται να επιστρατεύσεις τις πιο δυναμικές ομάδες της πόλης και να δημιουργήσεις μία μεγάλη συμμαχία καινοτόμων ιδεών και λύσεων με στόχο να βελτιώνεται διαρκώς η ζωή και η καθημερινότητα κατοίκων της» δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, επισημαίνοντας: «Το σχέδιο του δήμου Αθηναίων άρχισε να αποδίδει καρπούς μέσα από πληθώρα συμμετοχικών καινοτόμων προγραμμάτων. Η  οικονομική αλλά και η προσφυγική κρίση, για παράδειγμα, δεν αντιμετωπίστηκαν μόνο με πρωτοβουλίες ανακούφισης. Η Αθήνα έχει μετατραπεί σε εργαστήριο για καινοτόμους τρόπους επανενεργοποίησης και κοινωνικής ένταξης. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Αθήνας πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της τεχνολογικής κοινότητας της πόλης, η οποία πλέον έχει τη δυνατότητα να υλοποιεί τις ιδέες της στις υποδομές της πόλης. Οι γειτονιές σχεδιάζονται μαζί με τους κατοίκους. Τα παλαιότερα εγκαταλελειμμένα κτίρια ξαναζωντανεύουν με πρωτοποριακά μοντέλα διαχείρισης και ανοίγουν προς τις τοπικές κοινότητες. Πιλοτικές δράσεις μεγάλης αλλά και μικρότερης κλίμακας καταφέρνουν και βγάζουν την Αθήνα από τη στασιμότητα και τη θέτουν σε μια νέα δυναμική τροχιά. Με την καινοτομία οι πόλεις μπορούν να κάνουν περισσότερα, με λιγότερα».

Μαζί με την Αθήνα, το βραβείο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018» διεκδικούν πόλεις όπως η Βιέννη, η Λισαβόνα, η Μαδρίτη, η Αμβέρσα, το Αμβούργο, το Γκέτεμποργκ, η Λουβέν, το Μπρίστολ, το Ούμεο, η Τουλούζη και το Άαρχους, μία εκ των οποίων θα διαδεχθεί το Παρίσι, το οποίο ήταν η «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας» για το 2017.

«Η Αθήνα γίνεται πρότυπο, όχι απαραίτητα για πόλεις ισχυρές και με επαρκείς πόρους, αλλά για την επιτυχία της να αγκαλιάσει τις συμμετοχικές και αφοσιωμένες κοινότητές  της, δίνοντας το παράδειγμα σε αντίστοιχες πόλεις που έχουν περιορισμένα μέσα και ίδια γραφειοκρατικά εμπόδια» εξηγεί η κυρία Αμαλία Ζέπου αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και Κοινωνικής Καινοτομίας.

Οι 12 πόλεις που πέρασαν στην τελική φάση επιλογής, από τις περισσότερες από 80 υποψήφιες, διεκδικούν το 1ο βραβείο, ύψους ενός (1) εκατομμυρίου ευρώ και 5 διακρίσεις, ύψους 100.000 ευρώ καθεμία, για τα οποία θα κληθούν να παρουσιάσουν αναλυτικά την υποψηφιότητά τους τον Σεπτέμβριο. Η υποψηφιότητα του δήμου Αθηναίων εστιάζει στη στρατηγική επιλογή της Αθήνας να αξιοποιήσει, με τρόπο οργανωμένο και συστηματικό, καινοτόμες λύσεις για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που βιώνει, μέσα στην πιο βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση.