Στον πρώην πρόεδρο της Μοζαμβίκης Χοακίμ Τσισάνο απένειμε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης το 3ο Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών

Στον πρώην πρόεδρο της Μοζαμβίκης Χοακίμ Τσισάνο απένειμε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης το 3ο Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών για τον θεμελιώδη ρόλο του στον τερματισμό του εμφυλίου και τον εκδημοκρατισμό  της χώρας του. 

Με το βραβείο, που δίδεται για 3η συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο του θεσμού του New York Times Athens Democracy Forum, ο δήμος Αθηναίων τιμά προσωπικότητες για τη συμβολή τους στη δημοκρατία, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κατά την τελετή απονομής στο Μουσείο της Ακρόπολης, τόνισε τη σημασία της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της προάσπισης της ελευθερίας του λόγου, ως μηχανισμών που διασφαλίζουν την ακεραιότητα των δημοκρατικών καθεστώτων, ενώ αναφέρθηκε στους σύγχρονους κινδύνους από τους οποίους απειλούνται. “Σε πολλές περιοχές του κόσμου, βλέπουμε να αναδεικνύονται, μέσα από δημοκρατικές εκλογές, κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν την πλειοψηφία τους στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να αποδυναμώσουν αυτούς τους θεσμούς”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης.

Ο Χοακίμ Τσισάνο, ως Πρόεδρος της Μοζαμβίκης, ηγήθηκε σημαντικών κοινωνικοπολιτικών μεταρρυθμίσεων, με αποκορύφωμα την υιοθέτηση του συντάγματος το 1990, που οδήγησαν τη χώρα στο πολυκομματικό σύστημα και την ανοιχτή αγορά. Το 1992 έβαλε τέλος στον πολυετή πόλεμο που είχε αποσταθεροποιήσει τη χώρα του, το 1994 κέρδισε τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές στην ιστορία της Μοζαμβίκης και επανεκλέχθηκε το 1999. Μολονότι το Σύνταγμα επέτρεπε να επανεκλεγεί, ο Χοακίμ Τσισάνο αποφάσισε οικειοθελώς να μην είναι εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές του 2004. Σήμερα, ο κ. Τσισάνο είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος Joaquim Chissano, το οποίο στοχεύει στην προώθηση της ειρήνης, την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και τον πολιτισμό, καθώς και του Αφρικανικού Φόρουμ των πρώην αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Αφρικής.

Το βραβείο αποτελεί μία πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, που θεσμοθετήθηκε από τον δήμο Αθηναίων το 2016 και απονέμεται κάθε χρόνο περί την 15η Σεπτεμβρίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας, σε άτομα ή οργανισμούς με διεθνές κύρος και αναγνώριση, που το έργο, η δουλειά αλλά και η ηθική τους ακεραιότητα, προασπίζουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το 1ο Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών είχε απονεμηθεί το 2016 στον κ. Kenneth Roth, εκτελεστικό διευθυντή του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Human Rights Watch, ενώ 2ο Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών απονεμήθηκε το 2017 στον πρώην Πρωθυπουργό της Ισπανίας, κ. Φελίπε Γκονζάλεθ.

Το Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών διοργανώνεται από τους «New YorkTimes» σε συνεργασία με το Ταμείο Δημοκρατίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την εφημερίδα «Η Καθημερινή» και τον δήμο Αθηναίων.