Γηροκομείο Αθηνών – Απαράδεκτες συνθήκες φιλοξενίας και εκτεταμένη κακοδιαχείριση

Ακίνητη περιουσία της οποίας το ακριβές ύψος ακόμη ερευνάται, προσωπικοί λογαριασμοί με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, εκατοντάδες διαμερίσματα για τα οποία δεν καταβάλλονταν ενοίκια, παγκάρια εκκλησιών που μέσα σε δύο μήνες γεμίζουν όσο παλαιότερα γέμιζαν σε ένα χρόνο, είναι μερικά μόνο από τα ευρήματα της προσωρινής διοίκησης που τοποθέτησε ο δήμος Αθηναίων στο Γηροκομείο Αθηνών.

«Το άλλοτε κραταιό ίδρυμα που κάποτε αποτελούσε για την Αθήνα βασική δομή στήριξης των ηλικιωμένων, εξ αιτίας της κακοδιαχείρισης καταρρέει και σήμερα φιλοξενεί μόνο 105 υπερηλίκους» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, ο οποίος χθες, μαζί με δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, ξεναγήθηκε στους χώρους του Γηροκομείου Αθηνών, στη Μεσογείων.

Δυόμιση μήνες μετά την απόφαση του δήμου Αθηναίων να κηρύξει έκπτωση την προηγούμενη διοίκηση υπό τον αρχιμανδρίτηΠροκόπιο Μπούμπα, το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο βρέθηκε μπροστά σε μία κατάσταση τραγική: μόνο τρεις από τις δώδεκα πτέρυγες του Γηροκομείου Αθηνών βρίσκονται σε λειτουργία, οι τρόφιμοι υποσιτίζονταν, το προσωπικό φυλλορροεί απλήρωτο εδώ και πολλούς μήνες, πετρέλαιο θέρμανσης δεν υπήρχε, ενώ τα χρέη και οι συνολικές οφειλές του ιδρύματος αγγίζουν τα 30 εκ. ευρώ.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων για την κατάσταση που επικρατεί στο ίδρυμα, ο κ. Καμίνης παρουσίασε σειρά στοιχείων από τα οποία προκύπτει αδιαφανής και επιλήψιμος τρόπος διοίκησης κατά παράβαση του νόμου και του καταστατικού του ιδρύματος, που είχε ως αποτέλεσμα πέρα από τη δεινή οικονομική κατάσταση που περιήλθε το Γηροκομείο Αθηνών –παρ ότι ήταν ένα υγιές και εύρωστο ίδρυμα- να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των τροφίμων από τις κακές συνθήκες υγιεινής, σίτισης και περίθαλψης.

Πάντως μέσα στο διάστημα των 2,5 μηνών της προσωρινής διοίκησης λειτούργησαν, μετά από τρία χρόνια, τα μαγειρεία για τη ετοιμασία  του βραδινού φαγητού, ενώ με ενέργειες της αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρίας Θεανώς Φωτίου υπήρξε χορηγία για την μεσημεριανή  σίτιση των ηλικιωμένων για τους μήνες Δεκέμβριο 2016 και Ιανουάριο 2017. Παράλληλα θερμάνθηκαν οι χώροι φιλοξενίας των ηλικιωμένων που δεν είχαν θερμανθεί τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ καλυτέρευσε η καθημερινότητά τους με δράσεις ψυχαγωγίας.

Παράλληλα από την εξάμηνη προσωρινή διοίκηση και εποπτεία προέκυψαν και νέα επιλήψιμα στοιχεία τα οποία έχουν πάρει τη νομική οδό διερεύνησης, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση του Γηροκομείου Αθηνών από την προσωρινή διοίκηση:

*Τη νομική οδό παίρνουν ενοικιαζόμενα ακίνητα του ιδρύματος, που ήταν παρανόμως κατειλημμένα και οι ενοικιαστές τους δεν απέδιδαν τα μισθώματα. Πολλά εξ αυτών είναι στην αγορά ακινήτων διαθέσιμα προς ενοικίαση με νέους όρους και μισθώματα.

*Ορθή διαχείριση των εισπράξεων του ιδρύματος με ίση κατανομή των  πόρων και έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας στο προσωπικό του Γηροκομείου.

*Κατακόρυφη αύξηση των εισπράξεων των παγκαριών εκκλησιών. Σε δύο μήνες συγκεντρώνονται δωρεές, που δηλώνονταν ότι συγκεντρώνονταν σε ένα έτος!

* Ενίσχυση των χορηγιών και των συνδρομών προς το ίδρυμα από ιδιώτες, οργανώσεις αλλά και την ομογένεια

Πηγή:http://www.aftodioikisinews.gr