Η Αθήνα μετρά αντίστροφα για τα εγκαίνια της documenta 14

Η Αθήνα μετρά αντίστροφα για τα εγκαίνια της documenta14,το πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς,που θα πραγματοποιηθεί σε ένα μήνα και οι προετοιμασίες για τη μεγάλη διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης, που ξεκίνησαν από τα τέλη του 2013, βρίσκονται στην τελική τους ευθεία.

Στην επίσημη συνέντευξη τύπου καθώς και στις εκδηλώσεις που θα σηματοδοτήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης, από τις 6 έως τις 8 Απριλίου, αναμένονται περισσότεροι από 5.000 ξένοι δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, κριτικοί και επίσημες αντιπροσωπείες.

 

Η documenta 14, για πρώτη φορά στην 60ετή ιστορία της, εκτός από τη γενέτειρά της, τη γερμανική πόλη του Κάσελ, θα συν-φιλοξενηθεί σε δεύτερη πόλη, την Αθήνα. Μια συμφωνία που φέρει την υπογραφή των δημάρχων των δύο πόλεων, της Αθήνας Γιώργου Καμίνη και του Κάσελ Bertram Hilgen. Στην Αθήνα η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Ιουλίου, ενώ στο Κάσελ από τις 10 Ιουνίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου. 

Στο ίδιο πλαίσιο, μία πολύ σημαντική συνεργασία ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα στο Κάσελ: η συνεργασία της documenta 14 με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ένα γεγονός που γεννά προσδοκίες για ακόμη σπουδαιότερες ημέρες εξωστρέφειας της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στην Αθήνα, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ανοίγει τις πόρτες του και φιλοξενεί σημαντικό μέρος της documenta 14 και αντιστοίχως στο Κάσελ, θα φιλοξενηθεί σημαντικό τμήμα από τη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Είναι μια συνεργασία που δίνει στην πολυαναμενόμενη έκθεση μία ακόμη ξεχωριστή διάσταση.

Δράσεις από όλον τον κόσμο θα παρουσιαστούν στις δύο συνφιλοξενούσες πόλεις, την Αθήνα και το Κάσσελ, αναδεικνύοντας μια διαλεκτική σχέση που για πρώτη φορά επιχειρείται στην ιστορία του 60χρονου εικαστικού θεσμού,πάνω στον τίτλο εργασίας της έκθεσης: «Μαθαίνοντας από την Αθήνα».