Από την Βαρκελώνη στην πρώτη γραμμή για ενισχυμένα μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής

Από την Βαρκελώνη στην πρώτη γραμμή για ενισχυμένα μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής διακήρυξαν οι Δήμαρχοι Αθηναίων, Βαρκελώνης, Μιλάνου και Βερολίνου.

Τη δέσμευσή τους για ακόμη μεγαλύτερη εγρήγορση στη λήψη μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου διακήρυξαν σε συνάντησή τους ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης με τους δημάρχους της Βαρκελώνης, του Μιλάνου και του Βερολίνου, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους στο διεθνές δίκτυο πόλεων C40, κατά τη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση για την αστική ανάπτυξη Smart Cities Expo, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη.

Στην ευρωπαϊκή διάσκεψη του δικτύου c40, οι δήμαρχοι Βαρκελώνης κυρία Άντα Κολάου, Μιλάνου κ. Τζιουζέπε Σάλα, Βερολίνου κ. Μίχαελ Μίλερ και Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, παρουσία της υπουργού Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας, κυρίας Τερέζα Ριμπέρα, διακήρυξαν την ανάγκη να γίνουν ακόμη πιο γρήγορα βήματα από εκείνα που προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για το Κλίμα ‘Deadline 2020’, και οι στόχοι για την μέγιστη αύξηση της θερμοκρασίας  να αναθεωρηθούν στον 1,5 βαθμό κελσίου, από 2 βαθμούς που προβλέπει η διακρατική συμφωνία. Δεσμεύθηκαν δε, την απόφασή τους αυτή, να την προωθήσουν στα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποδεικνύοντας ότι οι πόλεις για μια ακόμη φορά δείχνουν τον δρόμο για να σωθεί ο πλανήτης, που σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α, βαδίζει με γοργότερα βήματα προς την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης τόνισε ότι «οι πόλεις για μία ακόμη φορά κάνουμε το χρέος μας και δείχνουμε τον δρόμο στις εθνικές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποσοβήσουμε τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» είπε και υπογράμμισε: «Είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει μια ακόμη πιο αποφασιστική στρατηγική για την κλιματική αλλαγή, επεκτείνοντας τους στοχους της Συμφωνίας του Παρισιού . Το χρωστάμε στον πλανήτη, το οφείλουμε στα παιδιά μας».

Στόχος των πρωτοβουλιών του δικτύου C40 και των πόλεων που το απαρτίζουν είναι η άσκηση πίεσης και η ανάληψη δράσεων από τις ίδιες τις πόλεις ώστε να υιοθετηθούν οι υψηλοί στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού (2015), που αποτελεί τη βασική παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βαρκελώνη είχε διμερείς συναντήσεις με τη δήμαρχο Βαρκελώνης κυρία Άντα Κολάου και το δήμαρχο Μιλάνου κ. Τζιουζέπε Σάλα με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για το μέλλον των πόλεων και της Ευρώπης λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις της δημοκρατίας και του προσφυγικού, ενώ συναντήθηκε με τον διευθυντή του C40 Μαρκ Γουοτς.  O κ. Καμίνης παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό σταθμό της La Vanguardia.

Η Αθήνα, έχοντας εκπονήσει το 2017 ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, πρωτοπορώντας και πάλι, προσχώρησε πρόσφατα στη δέσμευση του Δικτύου C40 για την επικαιροποίησή του. Μέχρι το 2030 η στρατηγική της Αθήνας για τη μείωση των ρύπων και οι δράσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, αποσκοπούν στην επίτευξη των πλέον φιλόδοξων στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, να περιοριστεί δηλαδή η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου. Πρόκειται για δέσμευση στην οποία έχουν προχωρήσει μόλις 11 πόλεις από ολόκληρη την Ευρώπη και 69 πόλεις – μέλη του C40 από ολόκληρο τον κόσμο. Παρόλα αυτά, η επικαιροποιημένη έρευνα του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (IPCC) προειδοποιεί ότι ο πλανήτης έχει μόλις 12 χρόνια περιθώριο για να ικανοποιήσει τον στόχο του 1,5 βαθμού κελσίου.

Η Αθήνα, παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση έργων που προασπίζουν την ανθεκτικότητα της πόλης και θέτουν γερά θεμέλια για τις επόμενες δεκαετίες, όπως προβλέπει και η Στρατηγική Ανθεκτικότητας που έχει εκπονήσει. Ενδεικτικά, παρεμβάσεις όπως η ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων, η βελτίωση του οδοφωτισμού με λάμπες LED, η επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων, η αναζωογόνηση σημαντικών σημείων πρασίνου, όπως ο Λυκαβηττός και ο Εθνικός Κήπος, προετοιμάζουν την πόλη για να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.