«Δεν μπορώ να συμβιβαστώ με μια πόλη που είναι εγκαταλειμμένη»

«Δεν μπορώ να συμβιβαστώ με μια πόλη που είναι εγκαταλειμμένη», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κώστας Μπακογιάννης, στην εκπομπή

«Τα παράπονά σας στο δήμαρχο», που μεταδίδεται κάθε τελευταία Παρασκευή του μήνα, από τον Αθήνα 9.84. «Κανείς δεν ήθελε να περάσει τη δύσκολη κατάσταση. Kανείς δεν ήθελε να πάρει το ανάθεμα», υπογράμμισε.

Η δημιουργία του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό είναι όνειρο ετών ,για τους φίλους της ομάδας. Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, καλεσμένος του Γιάννη Λαβράνου στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και την εκπομπή «Τα παράπονα στο δήμαρχο» απάντησε σε ερωτήματα για τη Διπλή Ανάπλαση ,στέλνοντας παράλληλα μήνυμα αισιοδοξίας στον κόσμο του Παναθηναικού.

Όπως τόνισε :“Η “Διπλή Ανάπλαση” είναι ένα όνειρο πολλών ετών. Θα περίμενε κανείς, αν το δούμε επικοινωνιακά, να βγει ο Δήμαρχος και να κάνει μία ωραία εξαγγελία χωρίς περιεχόμενο και να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία. Αυτό όμως είναι η λογική του πυροτεχνήματος.Μια λογική που την έχουμε ζήσει στο παρελθόν ,χωρίς κανένα αποτέλεσμα” έσπευσε να προσθέσει ο κ. Μπακογιάννης.

“Είναι ένα έργο που ξεπερνά τον Παναθηναϊκό και σας το λέω εγώ που είμαι και οπαδός του Παναθηναϊκού. Είναι ένα έργο που μπορεί να αλλάξει ολόκληρη την πόλη. Έχουμε την περιοχή του Ελαιώνα και του Βοτανικού που αυτή τη στιγμή είναι μία περιοχή που έχει μείνει πάρα πολύ πίσω. Μία τέτοια παρέμβαση, μπορεί να μετατοπίσει στην πραγματικότητα τα όρια της πόλης, να βοηθήσει πάρα πολύ, πολεοδομικά, χωροταξικά την εξέλιξη της και μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Αυτό είναι το ένα. Από την άλλη, έχουμε σήμερα τον χώρο που βρίσκεται το γήπεδο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ο οποίος μπορεί -δυνητικά- να είναι ένας πνεύμονας πρασίνου ,που τον έχουμε πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη. Που είναι ο τέταρτος ή ο πέμπτος μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου που έχουμε στην καρδιά της πόλης” τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

Και συνέχισε λέγοντας :“Εμείς όταν προβούμε σε ανακοινώσεις για το γήπεδο του Παναθηναικού, για τη Διπλή Ανάπλαση, για το Βοτανικό, θα πρέπει να έχουμε καταφέρει να έχουμε : ολοκληρωμένο σχέδιο ,κοστολόγηση, πηγές χρηματοδότησης και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Πρόκειται για ένα «εξαιρετικά σύνθετο και περίπλοκο έργο, από τα μεγαλύτερα που θα έχουν γίνει στην Αθήνα, γι’ αυτό απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα» είπε ο κ. Μπακογιάννης. Δεσμεύτηκε ότι θα είναι είναι έτοιμο μέχρι τέλη Αυγούστου, “οπότε και θα παρουσιαστεί ,όχι μόνο στους φίλους τους Παναθηναϊκού,αλλά σε όλους τους Αθηναίους” ,όπως επισήμανε.

Ερωτηθείς για την αθέτηση συμφωνίας και σχέδιο μόνο για γήπεδο ποδοσφαίρου στο Βοτανικό που έκανε λόγο ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος
ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε :«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι έχω πάρα πολύ μεγάλο σεβασμό στην προσφορά της οικογένειας Γιαννακόπουλου στον Παναθηναϊκό, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ο μόνος τρόπος για να δείξω το σεβασμό μου όχι μόνο στη οικογένεια Γιαννακόπουλου, αλλά και προς την οικογένεια Βαρδινογιάννη και σε όλες τις οικογένειες των ανώνυμων Παναθηναϊκών που έχουν προσφέρει τόσα πολλά σε αυτή την ομάδα και την έχουν στηρίξει στα δύσκολα, είναι εμπράκτως. Όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Επιτρέψτε μου λοιπόν να προχωρήσω σε ανακοινώσεις στο τέλος του καλοκαιριού, ανακοινώσεις που θα είναι σίγουρες και γερές και δεν θα επιδέχονται καμία αμφισβήτηση».

Για τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου και αν ο Παναθηναϊκός θα είναι ενοικιαστής ο Δήμαρχος Αθηναίων είπε: «Μα μπορώ σοβαρά να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή; Δεν μπορώ. Είναι κομμάτι του συνολικού μας σχεδιασμού. Δεν μπορώ να προτρέξω και να σας δώσω μία απάντηση για κάτι. Δεν θα ήταν σωστό. Εδώ μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, με αρχή, μέση και τέλος. Δεν μπορεί κανείς να το διαχειριστεί με όρους επικοινωνιακούς. Πρέπει να το διαχειριστεί με όρους ουσίας. Αυτό που μετράει είναι να γίνει. Κι εγώ θέλω να γίνει. Με ενδιαφέρει λοιπόν να το δω να γίνεται στην πραγματικότητα, στην πραγματική πραγματικότητα».

*Για τον Μεγάλο Περίπατο και την ταλαιπωρία οδηγών στην Πανεπιστημίου.

Είναι ένα έργο που συζητείται από το 1982. Εχουν μιλήσει πολλοί δήμαρχοι και υπουργοί στο παρελθόν . Κανείς δεν ήθελε να βιώσει τη δύσκολη κατάσταση. Κανείς δεν ήθελε να πάρει το ανάθεμα. Εγώ δεν μπορώ να συμβιβαστώ με μια πόλη που είναι εγκαταλελειμμένη”.

“Εχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο. Ξεκινήσαμε με τη μελέτη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, η οποία είναι μια συγκοινωνιακή -κυκλοφοριακή μελέτη .Είναι η πρώτη που καταρτίζεται στην Ελλάδα από το 2004. Εχουμε ολοκληρωμένο σχεδιασμό για κάθε παρέμβαση που θα υλοποιηθεί. Είμαστε στη φάση του πιλοτικού σχεδιασμού, κάτι που πραγματοποιείται σε όλες τις μεγάλες χώρες του κόσμου”.

“Κάποια στιγμή θα πρέπει να ακούσουμε την πραγματικότητα. Υπάρχει ταλαιπωρία και υπήρξε ένταση.Καταλαβαίνω ότι αυτό που προσπαθούμε να υλοποιήσουμε αλλάζει τις συνήθειες των ανθρώπων. Οι πόλεις όμως δεν αλλάζουν σε μια μέρα με μαγικό ραβδάκι. Θέλουμε μια πόλη φιλική ,φιλόξενη για τον μόνιμο κάτοικο ,τον εργαζόμενο, τον επισκέπτη,τον τουρίστα”.

*Αντιδράσεις για το κόστος για ζαρντινιέρες και παγκάκια

“Οι ζαρντινιέρες είναι σύνθετες μεταλλικές κατασκευές που διαρκούν πολλά χρόνια και η καθεμιά ζυγίζει ένα τόνο ,για να μην γίνεται πολεμοφόδιο στις διαδηλώσεις. Κάθε μια έχει αντιγκράφιτι και όταν μπει στο τελικό σχέδιο ο Μεγάλος Περίπατος θα τα διανείμουμε στις γειτονιές της Αθήνας για να ομορφύνουν την πόλη “ κατέληξε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.