Να δοθούν στην δημοσιότητα οι μελέτες για τον ΧΥΤΑ Φυλής, ζητά η επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Στέλνει ειδική επιτροπή

Να δοθούν στην δημοσιότητα οι μελέτες για τον ΧΥΤΑ Φυλής, ζητά η επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , ενώ για τον σκοπό αυτό αποφάσισε να στείλει ειδική επιτροπή για να ζητήσει από κοντά την δημοσιοποίηση των μελετών και να επισκεφθεί την Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να ενημερωθεί για την περιβαλλοντική κατάσταση του επίμαχου χώρου και συνολικά για το συγκεκριμένο ζήτημα.

“Για την Ιστορία” – Οι μελέτες

Σχετικά με τις μελέτες , πρόκειται για δύο μελέτες –τις οποίες ο δήμαρχος Φυλής είχε παραγγείλει με απευθείας ανάθεση– από την εταιρεία «Asprofos Engineering» τον Οκτώβριο του 2015, περίοδο κατά την οποία άρχισε να συζητείται η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής.

Η μία έχει αντικείμενο την «αναλυτική καταγραφή ρυπαντικών φορτίων στον ΧΥΤΑ Φυλής» και η δεύτερη αναφέρεται στην «αναλυτική καταγραφή της ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης αποβλήτων ΧΥΤΑ Φυλής», συνολικού κόστους 48.000 €.

Να σημειωθεί ότι στην έκθεση VERDE.TEC, που πραγματοποιήθηκε στις 2-4/3/2018 στην Αθήνα, η εταιρεία ASPROFOS ENGINEERING παρουσίασε τις δραστηριότητές της, ανάμεσα στις οποίες και την εκπόνηση των συγκεκριμένων μελετών (στην πράξη, τις μελέτες εκπόνησε η ΕΤS BIOGAS, για λογαριασμό της ASPROFOS ENGINEERING).

Στις 5/3/2018, δύο δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Φυλής (Κώστας Λουμιώτης και Γιώργος Αβράμης) και ένα μέλος της συλλογικότητας ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Χρήστος Κουρνιώτης) επισκέφθηκαν το δήμαρχο Φυλής και ζήτησαν τις μελέτες. Ο κ. Παππούς ισχυρίστηκε ότι δεν έχει τίποτα στα χέρια του.

Στις 13/3/2018, οι δημοτικοί σύμβουλοι Φυλής Κώστας Λουμιώτης και Πετρούπολης Νίκος Σακούτης ζήτησαν, γραπτά τις μελέτες, από την ASPROFOS ENGINEERING. Στις 16/3/2018, ο διευθυντής έργων της ASPROFOS ENGINEERING κ. Λ. Ζάμπας απάντησε ότι οι μελέτες έχουν παραδοθεί στο δήμο Φυλής.

Στις 19/3/2018, αντιπροσωπεία του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ -ανάμεσά τους και οι δημοτικοί σύμβουλοι Φυλής Κ. Λουμιώτης και Πετρούπολης Ν. Σακούτης- επισκέφθηκαν το δήμαρχο Φυλής κ. Παππού. Τον ενημέρωσαν για την απάντηση της ASPROFOS ENGINEERING και ζήτησαν, εκ νέου, τις μελέτες. Αυτήν τη φορά, ο κ. Παππούς παραδέχθηκε ότι οι μελέτες εκπονήθηκαν, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν τις έχει στην κατοχή του! Υποσχέθηκε ότι θα τις αναζητήσει αυθημερόν και ότι θα ενημερώσει το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. Η δέσμευση δεν τηρήθηκε, με τη δικαιολογία ότι το περιεχόμενό τους είναι χωρίς ιδιαίτερη σημασία.

Το θέμα στην επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Καταπέλτης η Ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα

Όπως ήδη είχε αναφέρει η Athenswest σε δημοσίευμά της στις 27 Μαρτίου 2018 , το θέμα του ΧΥΤΑ Φυλής και των μελετών ,  έφερε στην επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η ανεξάρτητη Ευρωβουλευτής κ. Σοφία Σακοράφα , η οποία  αναφερόμενη στον Δήμο Φυλής τον χαρακτήρισε τον μεγαλύτερο σκουπιδότοπο της Ελλάδας με 53 χρόνια ζωής . “Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι γίνεται εκεί” , ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε για να καταδείξει προφανώς την κατάσταση που επικρατεί στην εν λόγω περιοχή , για να συνεχίσει μιλώντας για “βόμβα που έχει σκάσει” , ενώ τόνισε την ύπαρξη μελέτης που είχε αναθέσει ο ίδιος ο Δήμος Φυλής , ωστόσο η συγκεκριμένη μελέτη δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας , καταγγέλλοντας πως έχουν ανιχνευτεί μεγάλες ποσότητες Βαρέων  μέταλλων, αρωματικών  υδρογονανθράκων  ,  μεθανίου  , αμμωνίου  , ραδιενεργών  στοιχείων  , ράδιο  24 , Θορίου  , μόλυβδου κλπ. 

Ταυτόχρονα , έθεσε το θέμα των μελετών εγείροντας σοβαρά ερωτηματικά για την στάση του Δημάρχου σχετικά με την μη δημοσιοποίηση του περιεχομένου των μελετών . Διαβάστε σχετικά.

Η Πρόεδρος της επιτροπής αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Cecilia Wikström

Η επιτροπή αναφορών

Όπως αναφέρει το ιστολόγιο anntilogos , η κ . Cecilia Wikström που είναι πρόεδρος της Επιτροπής αναφορών του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ενημέρωσε  πως  η επιτροπή  αποφάσισε να ζητήσει πληροφορίες για το θέμα των κρυμμένων μελετών , να στείλει επιτροπή στην Περιφέρεια Αττικής  και  να ζητήσει πληροφορίες για την κατάσταση στον ΧΥΤΑ Φυλής , να στείλει επιστολή στον υπουργό υγείας και να σταλεί αποστολή στον δήμο Φυλής με αίτημα να κοινοποιηθούν στην επιτροπή αναφορών  οι δυο μελέτες που είχε παραγγείλει ο δήμαρχος Φυλής το 2015.

Έτσι, μετά τις τελευταίες εξελίξεις το όλο θέμα λαμβάνει άλλες διαστάσεις , ξεφεύγοντας από τα στενά τοπικά του όρια και μια θεσμική Ευρωπαϊκή οντότητα εμπλέκεται στο ζήτημα του ΧΥΤΑ Φυλής και των μελετών , ζητώντας από τον Δήμαρχο να τις δημοσιοποιήσει .

Σε αναμονή των εξελίξεων…..