Ίλιον- Η Αλληλέγγυα πόλη καταγγέλλει , ο Δήμαρχος απαντά

Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη Αλληλέγγυα πόλη καταγγέλλει τον Δήμαρχο Ιλίου Νίκο Ζενέτο ότι έδωσε εντολή αποξήλωσης αντλίας που βρίσκεται σε γεώτρηση στο Πάρκο Τρίτση.

“Την Δευτέρα 10 Απριλίου 2017, συνεργείο εργαζομένων του Δήμου Ιλίου, μετά από εντολή του Δημάρχου Ιλίου κ. Ζενέτου, βρέθηκε στο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» προκειμένου να αφαιρέσει παράνομα αντλία νερού που βρίσκεται εγκατεστημένη σε γεώτρηση.”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Άμεση ήταν η απάντηση της διοίκησης του Δήμου Ιλίου και προσωπικά του Δημάρχου Νίκου Ζενέτου.

Ο Δήμαρχος Ιλίου μιλάει για παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της αλήθειας , υποστηρίζοντας ότι η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου προχώρησε σε προληπτική συντήρηση της αντλίας, στο πλαίσιο συγκεκριμένης σύμβασης .

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις και από τις δυο πλευρές

Ανακοίνωση της Αλληλέγγυας πόλης

“Την Δευτέρα 10 Απριλίου 2017, συνεργείο εργαζομένων του Δήμου Ιλίου, μετά από εντολή του Δημάρχου Ιλίου κ. Ζενέτου, βρέθηκε στο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» προκειμένου να αφαιρέσει παράνομα αντλία νερού που βρίσκεται εγκατεστημένη σε γεώτρηση.

Όταν ο Γενικός Διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης, διαπίστωσε αυτήν την παράνομη ενέργεια κι αφού γνωστοποίησε στο συνεργείο ότι λειτουργούσαν αυθαίρετα, τους κάλεσε να σταματήσουν τις εργασίες και επικοινώνησε με την αστυνομία, ως όφειλε εκ του θεσμικού του ρόλου, προκειμένου να διαφυλάξει την περιουσία του Πάρκου.

Μέχρι την στιγμή που σταμάτησαν οι εργασίες, το συνεργείο είχε ήδη προχωρήσει στην καταστροφή ενός μεταλλικού κουβούκλιου όπου φυλασσόταν ο εξοπλισμός, στην αφαίρεση ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (πίλερ) και στην αφαίρεση μέρους των σωληνώσεων της εγκατάστασης. Παράλληλα, έκοψαν σωλήνα που παροχέτευε το νερό της γεώτρησης στις λίμνες του πάρκου.

Ακολουθώντας την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία, η αστυνομία οδήγησε στο Α.Τ. Ιλίου τους παριστάμενους εργαζόμενους του Δήμου και δύο Αντιδημάρχους για να καταθέσουν για το περιστατικό. Εκπροσωπώντας τον Φορέα Διαχείρισης, ο Γενικός Διευθυντής του Πάρκου υπέβαλε μήνυση για αυτήν την ενέργεια υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα του Φορέα.

Είναι ξεκάθαρο πως η εμμονή του να βάζει εμπόδια στην πορεία διάσωσης και ανάδειξης του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» και στο νέο Φορέα που έχει αναλάβει το δύσκολο αυτό εγχείρημα τον οδηγεί σε πολύ μεγάλα ατοπήματα. Ο Δήμαρχος Ιλίου, κ. Ζενέτος, επιδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ανεύθυνη στάση, δε δίστασε να δώσει εντολή στους εργαζόμενους του Δήμου να λειτουργήσουν παράνομα, μπλέκοντάς τους σε μια επικίνδυνη κατάσταση καθώς τέθηκαν αντί του ίδιου, ενώπιον των αστυνομικών αρχών και της δικαιοσύνης.

Ο κατήφορος όμως, δεν έχει τέλος. Ο Δήμαρχος Ιλίου, που εμφανίστηκε στο Α.Τ. αργότερα, δε δίστασε να χρησιμοποιήσει γλώσσα πεζοδρομίου και να επιτεθεί με ύβρεις στον επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Αλληλέγγυα Πόλη» και επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Ιλίου, Κώστα Κάβουρα, όταν αυτός βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων του Δήμου, στο Α.Τ. Ιλίου, χαρακτηρίζοντας τον «κρετίνο» και «γελοίο».

Είναι φανερό πως ο κ. Ζενέτος βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Ο ίδιος πρέπει να καταλάβει πως οι «τσιφλικάδες», που έκαναν ότι ήθελαν στο δήμο χωρίς να λογοδοτούν, τελειώσαν προ πολλού στην πόλη μας. Από πλευράς μας, οφείλουμε να κάνουμε σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις, πως τέτοιες συμπεριφορές που στρέφονται ενάντια στο Δήμο, πολίτες και εργαζόμενους, δεν χωράνε στην πόλη μας.

Καλούμε το Δήμαρχο Ιλίου να αναλάβει άμεσα οποιαδήποτε διοικητική αλλά και πολιτική ευθύνη για τις απαράδεκτες αυτές ενέργειες, προστατεύοντας τους εργαζόμενους του Δήμου και απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε στο πάρκο.”

Η ανακοίνωση του Δήμου Ιλίου

“Με αφορμή δημοσιεύματα που κυκλοφορούν, τα οποία αναφέρονται σε «απόπειρα αποξήλωσης αντλίας νερού» από το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Ιλίου τον Αύγουστο του 2015, μόλις διαπίστωσε τη χαμηλή στάθμη του νερού στις λίμνες (Photo 1), τοποθέτησε αντλία γεώτρησης, προκειμένου να διευκολύνει την τροφοδοσία τους με νερό (Photo 2).
Τη Δευτέρα 10 Απριλίου 2017 η αρμόδια Υπηρεσία προχώρησε σε προληπτική συντήρηση της αντλίας, στο πλαίσιο της με αρ. πρωτ. 26978/16.06.2017 σύμβασης του έργου «Έκτακτες συντηρήσεις – επισκευές υπαρχόντων αντλητικών συγκροτημάτων», προϋπολογισμού 24.600,00€, με Κ.Μ.: Π59/2016.”

Ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος δηλώνει σχετικά:
«Είναι εντυπωσιακό πώς μπορεί να διαστρεβλωθεί η αλήθεια, όταν επικρατεί εμπάθεια και προκατάληψη. Η ταχύτητα, με την οποία μετατράπηκε μια προληπτική συντήρηση, σε απόπειρα αποξήλωσης της αντλίας, είναι τραγικά γρήγορη στο μυαλό εκείνων, οι οποίοι είτε θέλουν να παραπλανούν, είτε εκουσίως παραπλανώνται. Εμείς, απλά, κάναμε το καθήκον μας, στο πλαίσιο ενός έργου, στο οποίο είχαμε συμπεριλάβει τη συντήρηση της αντλίας γεώτρησης που είχαμε τοποθετήσει στο Πάρκο. Διότι, θεωρούμε αυτονόητο ότι, όταν δημιουργείς κάτι καινούργιο, πρέπει να προβλέπεις τη βιωσιμότητά του, δηλαδή, τη συντήρησή του για να λειτουργεί άρτια στο μέλλον.
Αν και η συγκεκριμένη αντλία αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Δήμου και θα έπρεπε να είχε, πράγματι, αφαιρεθεί και επιστραφεί, αντ’ αυτού προχωρήσαμε στη συντήρησή της, επειδή το Πάρκο αποτελεί τον σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου για την πόλη μας. Εμείς, επιχειρήσαμε να τη συντηρήσουμε και όχι να την αποξηλώσουμε.»