Δυο νέοι ΧΥΤΑ σε Μελετάνι και Λατομείο ΤΙΤΑΝ Μάνδρας ; Όχι άλλη υποβάθμιση στα Δυτικά

Δυο νέοι ΧΥΤΑ σε Μελετάνι και Λατομείο ΤΙΤΑΝ Μάνδρας , αξιολογούνται ως κατάλληλοι υποδοχείς υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και επικίνδυνων αποβλήτων , σύμφωνα με την μελέτη που ανέθεσε πριν 7 μήνες ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) – με Πρόεδρο την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου – και η οποία παραδόθηκε τον Μάιο στον ΕΔΣΝΑ χωρίς μέχρι σήμερα να δημοσιοποιηθεί , μελέτη που αξιολογεί  το ανενεργό μεταλλείο βωξίτη στην τοποθεσία Μελετάνι του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας καθώς και το Λατομείο ΤΙΤΑΝ Μάνδρας ως κατάλληλους υποδοχείς για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων αναγκών της Αττικής σε χώρους ταφής απορριμμάτων .

Όπως αναφέρει το ecoeleusis.org , που αποκαλύπτει το όλο θέμα , οι δύο χώροι φωτογραφίζονται ως σχεδόν αποκλειστικοί χώροι υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων!

Οι δύο χώροι έχουν «ογκομετρηθεί» με το Λατομείο «ΤΙΤΑΝ ΜΑΝΔΡΑΣ» και το ανενεργό μεταλλείο Βωξίτη στο Μελετάνι να προορίζονται για  την ταφή  2.500.000 κυβ. μέτρων  και 2.080.000 κυβ. μέτρων αντίστοιχα, αποβλήτων ( επικίνδυνων ή σύμμεικτων απορριμμάτων).

Από τους 15 υπό αξιολόγηση λατομικούς χώρους της ηπειρωτικής Αττικής είναι πασιφανές ότι το Λατομείο Μουσαμά στην Φυλή καθώς και το Μελετάνι μαζί με το Λατομείο ΤΙΤΑΝ στην Μάνδρα «φωτογραφίζονται» ως οι χώροι που προορίζονται να υποδεχθούν όλο το υπόλειμμα της Αττικής όταν επέλθη ο κορεσμός του ΧΥΤΑ Φυλής καθώς οι λοιποί υπό αξιολόγηση χώροι (Λατομείο Ντόσκουρι στα Μέγαρα, Λατομείο Κυριακού στο Κορωπί και Λατομείο  της Ιντερμπετόν στον Ωρωπό) έχουν ήδη αδειοδοτηθεί ως χώροι για την επεξεργασία και την υγειονομική ταφή Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων  (ΑΕΚΚ). Προκαλεί  δε θυμηδία η αξιολόγηση ως υποψήφιου χώρου για την ταφή αποβλήτων του εξοφλημένου Λατομείου Ερυθρών!

Δικαιολογημένα μπορεί να ερωτηθεί κάποιος , πόση ακόμη περιβαλλοντική επιβάρυνση να σηκώσει η πολύπαθη Δυτική Αττική ; Δεν φτάνουν , ο ΧΥΤΑ στην Φυλή , και τα δύο διυλιστήρια Ασπροπύργου και Ελευσίνας των ΕΛΠΕ ; αλλά και ο όγκος των οχλουσών και ρυπογόνων χρήσεων, που εκτείνονται σε όλη την περιοχή του Θριασίου ; 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι χώροι , βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας , αλλά επηρεάζουν καταλυτικά την ήδη περιβαλλοντικά κακοποιημένη Ελευσίνα , αφού γειτνιάζουν σε απόσταση αναπνοής από την προσφάτως επιλεγμένη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.

Αρκετά βάρη έχει σηκώσει η Δυτική Αττική . Η φέρουσα αντοχή της έχει εξαντληθεί προ καιρού .

Ως εκ τούτου , επιβάλλεται η αντίδραση να είναι πάνδημη από όλο το Θριάσιο πεδίο και τους θεσμικούς του φορείς .

Η Δημοτική Αρχή Μάνδρας , επιβάλλεται να συγκαλέσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο , το ίδιο πρέπει να πράξει και ο Δήμος Ελευσίνας και βεβαίως με ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένεται η θέση της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής και προσωπικά του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Βασιλείου .

Όχι άλλα περιβαλλοντικά βάρη στα Δυτικά και το Θριάσιο . Σύσσωμη η κοινωνία της περιοχής να στείλει το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι στα Δυτικά της Αθήνας υπάρχει ένας κόσμος που θέλει να ζήσει και να δημιουργήσει μέσα σε συνθήκες ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης .

Δείτε τον πίνακα