«Όχι στον τεμαχισμό του Ιστορικού οικισμού Παλαιοκουντούρων – Αγίας Σωτήρας»

Αντιδρούν οι κάτοικοι στην χάραξη - παράκαμψη του οικισμού τους - Δηλώσεις του Προέδρου του συλλόγου κ. Μελέτη Ζαφείρη

Ένα ηχηρό «Όχι στον τεμαχισμό του Ιστορικού οικισμού Παλαιοκουντούρων – Αγίας Σωτήρας» , μια φωνή αγωνίας για το παρόν και το μέλλον του οικισμού τους , στον Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας ,

απευθύνουν οι κάτοικοι της εν λόγω ιστορικής και πλούσιας σε δασική βλάστηση περιοχής , μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης για το έργο χάραξης και διαπλάτυνσης της ΠΕΟΑΘ .

Ειδικότερα , οι κάτοικοι εγείρουν την αντίθεσή τους για το τμήμα που αφορά τον οικισμό τους , αφού με την νέα χάραξη , όπως υποστηρίζουν ,αφενός παρακάμπτεται , αφετέρου ο νέος δρόμος περνάει μέσα από πλούσια δασική βλάστηση , με αποτέλεσμα να προκαλούνται δυσμενή αποτελέσματα για το περιβάλλον και με αρνητικές συνέπειες στην λειτουργική βιωσιμότητα του οικισμού τους .

Συνοπτικά οι λόγοι που αντιδρούν μπορούν να αποτυπωθούν στα παρακάτω :

  • Ολοσχερή Παράκαμψη του Ιστορικού Οικισμού , αφού βάσει όλων των τεκμηρίων προϋπάρχει προ του 1923.
  • Ανεπανόρθωτη Καταστροφή αυτοφυούς δασικής βλάστησης, η οποία αποτελείται από σπάνιο είδος πεύκης
  • Συνακόλουθη Καταστροφή της ενδημούσας πανίδας
  • Καταστροφή των οικονομικών – επαγγελματικών δραστηριοτήτων
  • Καταστροφή στην επισκεψιμότητα της περιοχής & λόγω Θρησκευτικού Τουρισμού
  • Αλλοίωση και πλήρη ανατροπή της συνολικής αυθεντικής του τοπίου της περιοχής , λόγω των τεράστιων όγκων επιχωματώσεων που θα λάβουν χώρα
  • Προβληματική οδική πρόσβαση στον οικισμό
  • Προβληματική οδική πρόσβαση Πυροσβεστικών οχημάτων

Με ενημερωτικές τους επιστολές οι οικιστές , μέσω του διοικητικού τους συμβουλίου ζητάνε  τόσο από τον Δήμαρχο της Μάνδρας Ειδυλλίας και το δημοτικό συμβούλιο , όσο και από την Περιφέρεια Αττικής να συζητηθεί το θέμα τους και να ακουστεί η θέση τους .

Παρά ταύτα μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει καμιά επίσημη απάντηση στο αίτημά τους.

Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του συλλόγου Μελέτης Ζαφείρης : “Έχουμε ζητήσει να τεθεί το θέμα στην συζήτηση της ημερήσιας διάταξης στην αμέσως προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μάνδρας – Ειδυλλίας , καθώς και να απασχολήσει ως θέμα το Περιφερειακό συμβούλιο Αττικής

Εμείς ως σύλλογος θέλουμε οι αιρετοί εκπρόσωποι , τόσο στο δημοτικό συμβούλιο Μάνδρας Ειδυλλίας , όσο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής να σταθούν αρωγοί και συμπαραστάτες στο δίκαιο αίτημά μας για ακύρωση της παράκαμψης του οικισμού μας , ώστε να αποσοβηθεί η δυσμενής συνέπεια που θα ακυρώσει επί της ουσίας την ύπαρξη , την φυσιογνωμία , την Ιστορικότητα αλλά και την βιώσιμη πορεία του οικισμού μας.”

Ακόμη ο κ. Ζαφείρης σημειώνει : “Σε όλο το προηγούμενο διάστημα και από την στιγμή που πληροφορηθήκαμε τα σχέδια των αρμοδίων για το έργο , αφενός δημοσιοποιήσαμε ανοιχτά και κατηγορηματικά την αντίθεσή μας , αφετέρου ενισχύσαμε την στάση μας με επιστημονική περιβαλλοντική μελέτη.

Ενημερώσαμε τόσο τον Δήμαρχο της Μάνδρας Ειδυλλίας , όσο και μέλη του δημοτικού συμβουλίου της πόλης μας , καθώς και την Περιφέρεια Αττικής για τα επιχειρήματά μας που συνθέτουν και δικαιολογούν την αντίθεσή μας.”

Για να συνεχίσει : “Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε υπέρ κάθε έργου που θα προωθεί την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη , όχι όμως σε βάρος του Περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Επιθυμούμε μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα σέβεται τον φυσικό δασικό πλούτο της περιοχής , την Ιστορικότητα του οικισμού μας , το τοπικό ανάγλυφο καθώς και το πολιτιστικό και Θρησκευτικό αποτύπωμα του τόπου μας.

Συνεχίζουμε συντονισμένα σε συνεννόηση με νομικό γραφείο , προκειμένου να ανακόψουμε τις δυσμενείς συνέπειες από την έναρξη και εκτέλεση ενός τέτοιου έργου.

Ζητάμε να λάβει άμεσα θέση ο Δήμαρχος , όσο και το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων και να ταχθούν στο πλευρό μας στον αγώνα που δίνουμε.”

Επίσκεψη του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Τσίπρα

Αξίζει να τονισθεί ότι η μόνη ανταπόκριση στο αίτημα των κατοίκων προς τους Βουλευτές της περιοχής ήταν από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Τσίπρα, ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή και συνομίλησε μαζί τους .

Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε να θέσει ερώτηση στη Βουλή για το θέμα και τους διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται δίπλα τους στην διεκδίκηση του αιτήματός τους

Πάντως οι κάτοικοι και ο σύλλογός τους δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την προστασία της περιοχής και των σπιτιών τους , συμπυκνώνοντας την στάση τους στα παρακάτω :

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΤΕΜΑΧΙΣΜΟ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΎ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΠΑΛΑΙΟΚΟΥΝΤΟΥΡΩΝ ΑΓΙΑΣ ΣΩΤΗΡΑ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΎ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΉΣ ΜΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΝΑΙ ΣΕ ΕΡΓΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΠΟΛΙΣΤΙΚΗΣ , ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ.