Να κλείσει άμεσα και οριστικά η χωματερή της Φυλής – Κάλεσμα σε κινητοποίηση από τον Δήμο Πετρούπολης

Να κλείσει άμεσα και οριστικά η χωματερή της Φυλής , είναι το αίτημα που προβάλλει ο Δήμος Πετρούπολης ενώ καλεί τους Πολίτες σε κινητοποίηση και συγκέντρωση την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017 στις 7.00 μ.μ. στην Πλατεία Ηρώων Αγωνιστών 1821 ( Στρογγυλή πλατεία ).

Ο Δήμος Πετρούπολης στην σχετική ανακοίνωση αναφέρει :

“Η χωματερή της Φυλής αποτελεί ενεργή υγειονομική βόμβα και κρίσιμο παράγοντα υποβάθμισης της ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων  της πόλη μας και γενικότερα της Δυτικής Αθήνας και του Θριασίου.

Αντί να δρομολογήσουν το άμεσο και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, οι διοικήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρεια Αττικής προχώρησαν στην παραπέρα επέκτασή του.

Επιπλέον,  στον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων το  παλιό Λατομείο Μουσαμά, σε μικρή απόσταση από το Θέατρο Πέτρας και από οικισμούς,  χαρακτηρίζεται ως «κατάλληλος» χώρος για την ταφή μεγάλης ποσότητας των υπολειμματικών αποβλήτων της Αττικής, χωρίς να αποκλείονται και τα σύμμεικτα. Μάλιστα σε πρόσφατη απόφαση του ΕΔΣΝΑ το Λατομείο Μουσαμά προκρίνεται ως η επικρατέστερη λύση για τη δημιουργία ΧΥΤ.

Οι κυβερνήσεις διαχρονικά και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντιμετωπίζουν το ζήτημα της αποκομιδής και της διαχείρισης των απορριμμάτων ως ένα πεδίο κερδοφορίας  των  επιχειρηματικών ομίλων. Για αυτό οι υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων είναι απογυμνωμένες από προσωπικό και εξοπλισμό.

Η συστηματική απαξίωση τους στόχο έχει να προετοιμαστεί το έδαφος για τους ιδιώτες.  

Η εμπειρία από μια σειρά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τη χώρα μας έχει δείξει ότι αυτή θα σημάνει εργασιακή ζούγκλα για τους ήδη σκληρά εργαζόμενους στον κλάδο και μεταφορά των βαρών στις πλάτες των δημοτών για να αυγαταίνουν τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Ο «καβγάς» για τη διαχείριση των απορριμμάτων  δεν έχει ως αφετηρία την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών αλλά το ποιος επιχειρηματικός όμιλος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι στην πίτα. Η διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και με σεβασμό στο περιβάλλον μπορεί να διασφαλισθεί στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών και όχι κέρδη των λίγων.

Ο λαός της πόλης μας πρέπει να ενημερωθεί, να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να οργανώσει την πάλη του και να διεκδικήσει: 

•    Να κλείσει άμεσα και οριστικά η χωματερή της Φυλής, να αποκατασταθεί ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
•    Να ακυρωθεί η επιλογή του παλιού Λατομείου Μουσαμά ως χώρου υποδοχής αποβλήτων.
•    Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στη διαχείριση των απορριμμάτων.
•    Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
•    Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.
•    Να διασφαλισθούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στους δήμους.”