Χαϊδάρι : Η Ιστορία δυο πεύκων που τους «χαρίστηκε» η ζωή…. προσωρινά; Θα δείξει

Βεβαίως και τα δένδρα διαθέτουν την δική τους ιστορία , πόσο μάλλον όταν  πρόκειται για την ιστορία δυο πεύκων στο Χαϊδάρι  που βρέθηκαν στο «στόχαστρο» της δημοτικής αρχής , με την «βαρύτατη κατηγορία» που τους «απαγγέλθηκε» , ότι έχουν προκαλέσει βλάβες στις πλάκες των πεζοδρομίων και σε μαντρότοιχους σπιτιών και ως εκ τούτου η «ετυμηγορία» ήταν να κοπούν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ , σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις της επιτροπής ζωής του δήμου και συγκεκριμένα στις 24/4/2018 , η διοίκηση του δήμου έφερε θέμα συζήτησης την κοπή δυο πεύκων , το ένα  στην οδό Ν. Καζαντζάκη 23 και το άλλο στην οδό  Σουκατζίδη 71 & Γ. Ρίτσου στην περιοχή του Δάσους Χαϊδαρίου .

Η εισήγηση της διοίκησης ήταν να κοπούν τα δυο πεύκα , επειδή σύμφωνα με το σκεπτικό της,  έχουν προκαλέσει βλάβες στις πλάκες των πεζοδρομίων και στον μαντρότοιχο των σπιτιών.

Μάλιστα υπήρχε και βεβαίωση της τεχνικής υπηρεσίας , η αυτοψία της οποίας διαπίστωνε  βλάβες στις πλάκες των πεζοδρομίων και στις μάντρες των σπιτιών.

Όμως ,η εισήγηση της υπηρεσίας πρασίνου ήταν αρνητική, δηλαδή να μην κοπούν τα πεύκα καθώς ήταν υγιή και δεν υπήρχε κίνδυνος πτώσης. Αντίθετα με την υπηρεσία πρασίνου, που είναι η καθ ύλην αρμόδια, η δημοτική αρχή πρότεινε την κοπή των 2 πεύκων.

Στην εν λόγω εισήγηση αντιτάχθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του Βαγγέλη Ντηνιακού «Χαϊδάρι ξανά», Βασίλης Καρατζαφέρης , ο οποίος αφού εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του σε μια τέτοια προοπτική , σημείωσε ότι κλιμάκιο της παράταξής του είχε κάνει αυτοψία στα 2 πεύκα και είχε διαπιστωθεί ότι δεν έχουν προκαλέσει βλάβες στα πεζοδρόμια και στις μάντρες των σπιτιών.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε ,  ακόμη και κάποιες βλάβες να έχουν δημιουργηθεί δεν δικαιολογούν την κοπή των πεύκων, αλλά πρότεινε ως ενδεδειγμένη λύση την επισκευή της μάντρας και του πεζοδρομίου.

Όπως τονίζει ο συγκεκριμένος δημοτικός σύμβουλος , έκπληξη προκαλεί το γεγονός , ότι δεν υφίστανται βλάβες , μάλιστα υπογραμμίζει ότι το πεζοδρόμιο της οδού Καζαντζάκη δεν διαθέτει καν πλάκες , αλλά χώμα, ενώ τονίζει ότι του προκαλεί εντύπωση η γνωμάτευση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου , η οποία σύμφωνα με την αυτοψία της , έχουν προκληθεί βλάβες , οι οποίες όμως δεν υπάρχουν, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο εν λόγω δημοτικός σύμβουλος.

Να σημειωθεί ότι κατά της κοπής των πεύκων τάχθηκαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι οι κ.κ. Ηρακλής Δρούλιας και Κώστας Ασπρογέρακας.

Στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου , η δημοτική αρχή έφερε προς συζήτηση  τα θέματα της επιτροπής ποιότητας ζωής , έχοντας όμως αποσύρει το επίμαχο θέμα της κοπής των δυο πεύκων . Δικαιολογημένα θα μπορούσε κάποιος να συμπεράνει ότι η δημοτική αρχή υπαναχώρησε , βάζοντας το θέμα στο «αρχείο» , όπως λέγεται.

Όμως , λάθος συμπέρασμα , γιατί η δημοτική αρχή επανέφερε το θέμα για την κοπή των δυο πεύκων .

Κατά την εισαγωγή λοιπόν του θέματος ο αντιδήμαρχος πρασίνου κ. Χουδελούδης τοποθετήθηκε υπέρ της κοπής των δυο πεύκων , επικαλούμενος την εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας.

Και αυτή την φορά ο δημοτικός σύμβουλος του «Χαϊδάρι ξανά» Βασίλης Καρατζαφέρης  έλαβε τον λόγο κάνοντας έκκληση να μην κοπούν τα δυο πεύκα , ενώ ταυτόχρονα κατήγγειλε ότι η εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας είναι τουλάχιστον λαθεμένη, όπως τόνισε χαρακτηριστικά .

Πριν ολοκληρώσει την τοποθέτηση του ο κ. Καρατζαφέρης ,  ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι αποσύρεται το συγκεκριμένο θέμα.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν το θέμα έχει κλείσει οριστικά . Ελπίζουμε και ευχόμαστε να αποφευχθεί κάθε σκέψη για κοπή πεύκων , όταν μάλιστα αυτά χαίρουν άκρας υγείας , ακόμη και αν εμποδίζουν κάποιους και τους μαντρότοιχους που τους περιβάλλουν.

Η στήλη θα παρακολουθεί το θέμα από πολύ κοντά και θα επανέλθει αν χρειαστεί .