“Ο κύκλος με την κιμωλία”- Μια επιτυχημένη παράσταση από τον Παιδικό Θεατρικό Όμιλο της Ενορίας του Αγίου Νεκταρίου Χαϊδαρίου

“Ο κύκλος με την κιμωλία”-Μία επιτυχημένη παράσταση από τον Παιδικό Θεατρικό Όμιλο της Ενορίας του Αγίου Νεκταρίου Χαϊδαρίου ,υπό την αιγίδα του Δήμου Χαϊδαρίου , που παρουσιάστηκε την Κυριακή 23 Απριλίου.

Τα παιδιά έκαναν το παιχνίδι τους διασκέδαση και τα κατάφεραν να συγκινήσουν μικρούς και μεγάλους στην διασκευή του Γ. Καλατζόπουλου Ο ΚΥΚΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΜΩΛΙΑ του Μπέρλτοντ Μπρεχτ.

Ένα παραμύθι που άγγιξε τον συναισθηματικό κόσμο μετέδωσε αξίες όπως η δικαιοσύνη η ισότητα ο σεβασμός και προ πάντων η αγάπη.

Την εποχή που γράφτηκε το έργο, ο κόσμος έβγαινε από τα ερείπια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και προσπαθούσε να επαναπροσδιοριστεί, για να χτίσει ξανά τη ζωή του.

Ήταν η περίοδος της αυτοεξορίας του συγγραφέα στις ΗΠΑ και ο αρχικός τίτλος ήταν, «Ο Καυκασιανός κύκλος με τη κιμωλία». Το έργο ολοκληρώθηκε το 1945. Σ΄ έναν κόσμο, όπου θριαμβεύουν η αδικία, η αλαζονεία της εξουσίας και του πλούτου, σε μια εποχή σκληρή και δύσκολη όπως αυτή που ζούμε σήμερα, ο Μπρεχτ, παραμένει μέγας ποιητής – οραματιστής και μέσα από τη θεατρική πράξη μεταφέρει την πίστη του στο θρίαμβο της Δικαιοσύνης και άρα της Ανθρωπότητας.

«Ο κύκλος με την κιμωλία» είναι ένα γοητευτικό, λαϊκό παραμύθι. Η Γρούσα που είναι υπηρέτρια σε αρχοντικό, παίρνει κοντά της το γιο του άρχοντα, όταν αυτός δολοφονείται από επαναστάτες και η μητέρα του τον εγκαταλείπει κυνηγημένη. Με θυσίες κρατάει το παιδί κοντά της, μέχρι την ημέρα που η βιολογική μητέρα του επιστρέφει και το διεκδικεί δικαστικά, κατηγορώντας την Γρούσα ότι της το έκλεψε. Ο Αζντάκ, ένας λαϊκός, μέθυσος και κουτοπόνηρος άνθρωπος, που όλως τυχαίως χρίζεται δικαστής, καλείται να αποφασίσει για την τύχη του παιδιού, επιλέγοντας μία σολομώντεια λύση: Τοποθετεί το παιδί μέσα σ’ έναν κύκλο και ζητά από τις δύο γυναίκες να το τραβήξουν από τα χεράκια του με δύναμη, η καθεμιά προς το μέρος της. Όποια καταφέρει να το βγάλει από τον κύκλο, θα το κρατήσει δικό της για πάντα. Η βιολογική μητέρα το τραβά με δύναμη, ενώ η Γρούσα που δε θέλει να το πονέσει, το αφήνει. Η αληθινή αγάπη είναι οδηγός για την κρίση του Αζντάκ: Μητέρα του παιδιού είναι εκείνη που το αξίζει και η Γρούσα δικαιώνεται.

Η σκηνοθεσία και η επιμέλεια ήταν για μια ακόμη φορά της Θωμαΐδος Ραυτοπούλου.

Βοηθός Σκηνοθέτη: Παναγιώτα Ετοίμου
Μουσική Επιμέλεια: Άγγελος Γκάγκας
Κομμώσεις-Μακιγιάζ: Χριστίνα Παναγιωτοπούλου, Καλλιόπη Γκάγκα

Πρωταγωνίστησαν:Κατερίνα Ζάχου, Βάσια Στεργιούλη, Αργυρώ Παπαδάτου, Μαγδαληνή Ζαμπούφλου, Στάθης Μπουτιέρης, Βιβή Νικάκη, Ευγενία Φουντοπούλου, Κωνσταντίνα Καλίκα, Χρήστος Γιοσάι, Αγγελική Αλεφραγκή, Ιωάννα Φουντουλάκη

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συντάκτη