Στο Χαϊδάρι εκδήλωση για το προσφυγικό, με την παρουσία του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου-Μήνυμα Ειρήνης και Αλληλεγγύης

Στο Χαϊδάρι εκδήλωση για το προσφυγικό, με την παρουσία του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου , που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στο Δημαρχείο της πόλης , στέλνοντας ένα μήνυμα Ειρήνης, αλληλεγγύης, συναδέλφωσης και πολιτισμού , για να “ταξιδέψει” σε όλο τον κόσμο .

Η εκδήλωση,με θέμα “Ο διάλογος των πολιτισμών ξεκινάει με τα παιδιά”,που οργανώθηκε από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ Αθήνας , το ίδρυμα “Σπύρος Μερκούρης” και τον Δήμο Χαϊδαρίου, αποτέλεσε την κορύφωση μιας σειράς από δράσεις και πρωτοβουλίες που πραγματοποιούνται στο Χαϊδάρι , με σκοπό την αλληλέγγυα στήριξη στους πρόσφυγες και κυρίως την υποδοχή των προσφυγόπουλων από τον καταυλισμό του Σκαραμαγκά , στα σχολεία της περιοχής .

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση , στο σύντομο αλλά μεστό χαιρετισμό του, επεσήμανε την αξία του διαλόγου των πολιτισμών , λέγοντας χαρακτηριστικά “Ο διάλογος των πολιτισμών μπορεί να καταφέρει πολλά, γιατί κάθε πραγματικός πολιτισμός πρέπει να υπερασπίζεται τον Άνθρωπο και την Ειρήνη”, για να συνεχίσει , απευθυνόμενος προς τον οικοδεσπότη , Δήμαρχο Χαϊδαρίου κ. Μιχάλη Σελεκο, “Πολιτισμός κ. Δήμαρχε που δεν έχει στο κέντρο του αυτές τις δύο έννοιες, δεν είναι πολιτισμός” , για να ολοκληρώσει την ομιλία του με αναφορά στους πρόσφυγες και τα προσφυγόπουλα , στέλνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα της αλληλεγγύης,  “Είστε ένα κομμάτι μας, θα μείνετε εδώ όσο χρειασθεί, ώσπου να τελειώσει ο εφιάλτης του πολέμου. Και εύχομαι και ελπίζω πραγματικά να’ χα την τύχη, μια μέρα πολύ σύντομα, να μπορούσα να πάρω τους συμμαθητές σας τους Έλληνες, όταν πια θα έχετε γυρίσει στα σπίτια σας, και εκεί να σας δούμε να ξαναχτίζετε την δική σας πατρίδα”

Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου στην ομιλία του τόνισε την σημασία της εκδήλωσης ,που στέλνει το μήνυμα της Ειρήνης και της συναδέλφωσης , ενώ σημείωσε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις θα απομονώσουν όσες φωνές επιδιώκουν να καλλιεργήσουν στην κοινωνία , τον απομονωτισμό , το φόβο , τον φασισμό και την ξενοφοβία.

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη , ο Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Αδάμ Στάμος, ο κ. Σπύρος Μερκούρης και ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Ιγνάτιος Καράμηνας.

Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο κ. Παυλόπουλος έφθασε στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου στις 7.30 μ.μ. , όπως είχε προγραμματιστεί , ενώ στην είσοδο τον προϋπάντησε ο Δήμαρχος κ. Μιχάλης Σελέκος , για να κατευθυνθούν μαζί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου.

Από νωρίς , Πολίτες , Γονείς , οι τοπικές αρχές , το σύνολο σχεδόν των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ Αθήνας , με επικεφαλής τον Διευθυντή κ. Αδάμ Στάμο και την συντονίστρια της εκδήλωσης , υπεύθυνη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από την Διεύθυνση Π.Ε. Γ΄ Αθήνας κυρία Ελένη Νιάρχου ,μαζί με τα παιδιά από τον καταυλισμό του Σκαραμαγκά αλλά και μαθητές από τα σχολεία της περιοχής , καλωσόρισαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με ένα θερμό χειροκρότημα .

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να ακούσει την χορωδία των μαθητών από τα σχολεία της περιοχής , που μίλησαν και τραγούδησαν για τις πανανθρώπινες αξίες της φιλίας, την αδερφοσύνη και την αλληλεγγύη.

Η αίθουσα των εκδηλώσεων του Δημαρχείου ήταν διακοσμημένη από ζωγραφικά έργα των μαθητών , ενώ ένα μεγάλος πίνακας -ταμπλό, δέσποζε στην κεντρική σκηνή.

Ήταν ένα μεγάλο ζωγραφικό παζλ , δημιούργημα των μαθητών , Ελληνόπουλων και προσφυγόπουλων , που αποτύπωνε μια άλλη Γκουέρνικα , με τα μάτια της αθώας και αμόλυντης ψυχής τους , την Γκουέρνικα των παιδιών.

Ναι στους Πρόσφυγες – Όχι στην Προσφυγιά . Ο Πολιτισμένος κόσμος , κάθε νοήμων άνθρωπος πρέπει να παλέψει για να μην υπάρχει προσφυγιά και κυρίως να αγωνίζεται για να εκλείψουν τα αίτια που προκαλούν την δυστυχία μιας προσφυγιάς.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλες και όλους που εργάστηκαν για την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης , τους διοργανωτές , την Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ Αθήνας , υπό την καθοδήγηση του Διευθυντή της κ. Αδάμ Στάμου , την υπέροχη συντονίστρια και παρουσιάστρια της βραδιάς , υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην συγκεκριμένη διεύθυνση,κυρία Ελένη Νιάρχου , το ίδρυμα “Σπύρος Μερκούρης”,τον Δήμαρχο Χαϊδαρίου κ. Μιχάλη Σελέκο και τους συνεργάτες του στον Δήμο,καθώς και στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής.

Ξεχωριστά συγχαρητήρια στην μικτή χορωδία από τους μικρούς μαθητές , Ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα που με την καλλιτεχνική τους έκφραση προσέφεραν ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωση και βεβαίως συγχαρητήρια στην δημιουργό , εκπαιδεύτρια και συντονίστρια της μικτής χορωδίας , την εξαιρετική μουσικό – εκπαιδευτικό από το 3ο δημοτικό σχολείο Χαϊδαρίου , την κυρία Ελευθερία Κουρούνη.

Οι παρουσίες από τον πολιτικό και αυτοδιοικητικό κόσμο πολλές και σημαντικές,όπως του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου,του αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Βίτσα ,της Περιφερειάρχη Αττικής κυρίας Ρένας Δούρου , του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής κ. Σχίζα , του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αθήνας κ. Σπύρου Τζόκα ,της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Καφαντάρη, της Βουλευτού της Ένωσης Κεντρώων κυρίας Μεγαλοοικονόμου ,των Δημάρχων Αιγάλεω και Αγίας Βαρβάρας κ.κ. Μπίρμπα και Καπλάνη ,του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Χαϊδαρίου κ. Βασίλη Παντελάρου, των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Χαϊδαρίου κ.κ. Ανδρέα Μποζίκα , Βαγγέλη Ντηνιακού , Θεόδωρου Σπηλιόπουλου , Ηρακλή Δρούλια , Κώστα Φουρλή, Κώστα Ασπρογέρακα , του Προϊσταμένου του Ι. Ναού Κοιμήσεως ΘΚ (Νέας Φώκαιας) Πατέρα Γεωργίου Φραγκιαδάκη,Αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων,καθώς και πολλών μαζικών και κοινωνικών φορέων από το Χαϊδάρι και την ευρύτερη περιοχή.