Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανακατασκευή του παλαιού Δημαρχείου “Δημήτρης Γιαχνής” στο Χαϊδάρι

Η ανακατασκευή του παλαιού Δημαρχείου “Δημήτρης Γιαχνής” στο Χαϊδάρι, μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο(πλατεία), στη συμβολή των οδών Κουμουνδούρου και Νικομηδείας, πρέπει να αποτελέσει μια από τις βασικές προτεραιότητες της σημερινής Διοίκησης του Δήμου Χαϊδαρίου .

Γιατί πρόκειται για ένα κτίριο που αποτελεί μέρος της Ιστορίας της πόλης, αφού σύμφωνα με όλες τις πηγές* , η κατασκευή του από τον Γερμανό Όττο Χέρτσφλερ, χρονολογείται πριν τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο , γύρω στα 1933 , με σπουδαιότερο γεγονός, ότι το συγκεκριμένο κτίριο λειτούργησε ως βάση της κατασκοπευτικής δραστηριότητας του εν λόγω Γερμανού ,ο οποίος επικοινωνώντας με τη Γερμανία μέσω ασυρμάτου , από το συγκεκριμένο σπίτι ( τότε κατοικία του ) , έδινε πληροφορίες για τα δρώμενα στην Ελλάδα .

Μετά την κατοχή και το τέλος του πολέμου , στο κτίριο στεγάστηκε το Δημοτικό Σχολείο της πόλης (έως το 1956), η Αστυνομία (έως το 1964) και το Δημαρχείο Χαϊδαρίου (έως το 1978) , με τον επί δυο τετραετίες αείμνηστο Δήμαρχο και Βουλευτή της ΕΔΑ Δημήτρη Γιαχνή . Ενώ στη συνέχεια λειτούργησαν εικαστικά τμήματα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου.

Το κτίριο , τα τελευταία χρόνια , συντηρείται, προστατεύεται και λειτουργεί ως χώρος για δράσεις πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης από την κοινωνική συλλογικότητα “Ιστός”, τα μέλη της οποίας μάλιστα, απέτρεψαν αυθαίρετη κατεδάφιση του κτιρίου τον Μάιο του 2012 , όταν χωρίς την έκδοση Άδειας Κατεδάφισης ή Ανέγερσης, επιχειρήθηκε η κατεδάφισή του με ταυτόχρονη εγκατάσταση εργοταξίου στο χώρο της πλατείας.

Να υπογραμμίσουμε ότι ο πραγματικός ιδιοκτήτης -το Ελληνικό Δημόσιο- δεν γνώριζε τίποτα απολύτως.

Πρόσφατα το θέμα “άνοιξε” η δημοτική παράταξη “Πολίτες σε δράση”, μέλη της οποίας με τον επικεφαλής της Θεόδωρο Σπηλιόπουλο , επισκέφτηκαν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους τον Πρόεδρο της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου(ΕΤΑΔ) κ. Γιώργο Τερζάκη, με αντικείμενο της συνάντησης το Παλαιό Δημαρχείο «Δημήτρης Γιαχνής”.

Ο επικεφαλής των “Πολίτες σε δράση”Θεόδωρος Σπηλιόπουλος

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον επικεφαλής της παράταξης κ. Θεόδωρο Σπηλιόπουλο , η θέση των Πολιτών σε δράση βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την κατεδάφιση του ιστορικού κτιρίου και την ανέγερση νέου κτηρίου.

Ταυτόχρονα , σημειώνουν ότι η σημερινή Διοίκηση πρέπει να ζητήσει από το Δημόσιο τη παραχώρηση για χρήση του κτιρίου στον Δήμο Χαϊδαρίου και του συνολικού χώρου για κοινωνικές δράσεις, με όρους και προϋποθέσεις , που θα λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους την παρούσα χρήση του δημόσιου χώρου και των συνθηκών για την μέχρι σήμερα διαφύλαξη,διάσωση και επαναχρησιμοποίηση του χώρου.

Από την μεριά της η Δημοτική Αρχή, σε επικοινωνία μας με εκπρόσωπο της πολιτικής Διοίκησης ,τονίζει ότι δεν υφίσταται θέμα κατεδάφισης , από την στιγμή που έχει εξασφαλιστεί ποσόν από την Περιφέρεια Αττικής για την χρηματοδότηση της αναπαλαίωσης.
Ενώ σύμφωνα με έγκυρες πηγές της Athenswest , η Δημοτική Αρχή του κ. Σελέκου βρίσκεται σε επαφή με Πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά και αρχιτέκτονες , με σκοπό να συμβάλλουν στην εκπόνηση των απαραίτητων σχεδίων ανακατασκευής του κτιρίου.

Όσο αφορά την Περιφέρεια Αττικής με την σημερινή της Διοίκηση, έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό της ποσόν 350.000 ευρώ με την περιγραφή “ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΕΡΟΝΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗ ΑΠΌ ΣΕΙΣΜΟ”

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ανδρέας Μποζίκας

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο κ. Ανδρέας Μποζίκας σε ερώτηση της Athenswest για το θέμα , δήλωσε σχετικά : ” Πρόκειται για ένα Ιστορικό κτίριο , εντός του αστικού ιστού της πόλης μας που επιβάλλεται να γίνουν όλες οι ενέργειες για την αποκατάστασή του. Πρέπει να αναβαθμιστεί και να δοθεί ως χώρος Πολιτισμού στους δημότες μας . Είναι αυτονόητο ότι είμαι αντίθετος στην κατεδάφισή του. Η Ιστορία του Χαϊδαρίου δεν κατεδαφίζεται”

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο θέμα , υπήρξε αναφορά και σε τοπικό έντυπο του Χαϊδαρίου , στο οποίο καταγράφεται έρευνα , σύμφωνα με την οποία οι Πολίτες απαντούν θετικά σε ερώτημα του εντύπου“Είστε υπέρ της δημιουργίας πνευματικού κέντρου στο χώρο του παλαιού δημαρχείου;”

Θα σημειώναμε ότι ήταν αναμενόμενη η θετική στάση των Πολιτών που ρωτήθηκαν .Άλλωστε , θεωρούμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Πολιτών στο Χαϊδάρι είναι θετική στην δημιουργία χώρου πολιτισμού , όμως στην συγκεκριμένη έρευνα , το παραπάνω ερώτημα δεν συνοδευόταν , όπως εκτιμούμε ότι επιβαλλόταν , στο κατά πόσο δηλαδή οι Πολίτες συμφωνούν με την κατεδάφιση του υφιστάμενου κτιρίου .

Τέτοιο ερώτημα δεν υπήρξε .

Το γεγονός ότι το εν λόγω κτίριο αποτελεί τμήμα της νεώτερης Ιστορίας του Χαϊδαρίου , η σκέψη και μόνο να κατεδαφιστεί , προκειμένου στην θέση του να κατασκευαστεί άλλο κτίριο, θα συνιστούσε οδυνηρό λάθος αλλά και προσβολή στην ιστορική μνήμη. 

Τόσο ο Δήμος , διοίκηση και δημοτικές παρατάξεις, όσο και οι Πολίτες πρέπει να υιοθετήσουν μια και μοναδική προοπτική, που είναι η άμεση αποκατάστασή του και ταυτόχρονα η λειτουργική και αισθητική του αναβάθμιση , προκειμένου να δοθεί στην χρήση των Πολιτών , για πολιτιστικές , πνευματικές και εν γένει κοινωνικές δράσεις.

Το επόμενο διάστημα , σύμφωνα με ενημέρωσή μας , η διοίκηση του δήμου θα θέσει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Athenswest είναι ανοικτή να φιλοξενήσει την θέση και τις απόψεις κάθε Πολίτη και δημοτικού συμβούλου ,για το συγκεκριμένο ζήτημα. 

 

 

πηγές* : 1.«Δήμος Χαϊδαρίου – Ιστορική Αναδρομή», 2006, έκδοση Δήμου Χαϊδαρίου, 2.π.Γιώργος Φραγκιαδάκης, «ΜΝΗΜΕΣ Νέα Φώκαια – Χαϊδάρι», 1982, έκδοση Ενορίας κοιμήσεως Θεοτόκου,3. Κώστας Φωτεινάκης, «Χαϊδάρι – Τόπος και Άνθρωποι», 2007, προσανατολισμοί/ e-trust.