Αντίθετοι οι Αρχαιολόγοι στην κατασκευή πεζογέφυρας στη θέση Παλατάκι στο Χαϊδάρι

Υπάρχει εναλλακτική θέση , όπως προβλέπεται στη μελέτη

Αντίθετοι είναι οι Αρχαιολόγοι στην κατασκευή πεζογέφυρας στη θέση Παλατάκι στο Χαϊδάρι , όπως προκύπτει από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων(ΣΕΑ) , σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η κατασκευή του στην προτεινόμενη από τη Δημοτική αρχή θέση προσβάλλει αισθητικά το μνημείο, “έργο αναφοράς στην περιοχή για τη νεότερη πολιτιστική κληρονομιά, το οποίο θα ασφυκτιά πίσω από τις σύγχρονες κατασκευές, με αποτέλεσμα την οριστική υποβάθμισή του.”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη συγκεκριμένη ανακοίνωση .

Σε επικοινωνία που είχαμε με την Πρόεδρο του ΣΕΑ κ. Σταματία Μαρκέτου τονίστηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι λαμβάνουν πολύ σοβαρά το θέμα της ασφάλειας των Πολιτών που καθιστά επιτακτική την αναγκαιότητα κατασκευής του έργου , όμως σε εναλλακτική θέση όπως προβλέπεται στη μελέτη, λύση η οποία διασφαλίζει τόσο την προστασία του μνημείου, όσο και και την εξυπηρέτηση και ασφάλεια του κοινού.

Βαγγέλης Ντηνιακός : Οι μελέτες των πεζογεφυρών ποτέ δεν παρουσιάστηκαν σε Δημοτικό συμβούλιο

Για το συγκεκριμένο έργο που δεν χωρά καμιά αμφισβήτηση για την αναγκαιότητα υλοποίησής του , ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Χαϊδάρι ξανά” Βαγγέλης Ντηνιακός , αφού και ο ίδιος τονίζει ότι το εν λόγω έργο είναι αναγκαίο για την ασφάλεια των Πολιτών που διέρχονται την Λ. Αθηνών , εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για την καταλληλότητα της θέσης,  ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει και μια άλλη πτυχή του θέματος , αυτή της μη παρουσίασης των μελετών για τις πεζογέφυρες στο δημοτικό συμβούλιο,  ασκώντας κριτική στην δημοτική αρχή “Το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή κρύβει την πραγματικότητα αποδεικνύεται άλλωστε και από το ότι οι μελέτες των πεζογεφυρών ποτέ δεν παρουσιάστηκαν σε Δημοτικό συμβούλιο, την ώρα που άλλοι Δήμοι, όταν πρόκειται για τέτοιας σημασίας και μεγέθους έργα, εκτελούν αναλυτικές παρουσιάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά ακόμα και στους ίδιους τους Δημότες με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους.”, τονίζει ο κ. Βαγγέλης Ντηνιακός , ενώ κάνοντας λόγο για απόλυτη προχειρότητα για το συγκεκριμένο θέμα κατηγόρησε την δημοτική αρχή Σελέκου , υπογραμμίζοντας : “Μέχρι και σήμερα κρύβει την πραγματικότητα και δρα με απόλυτη προχειρότητα. Από τα γεγονότα προκύπτει ότι όλα αυτά τα χρόνια η ίδια ποτέ δεν έστειλε έστω ένα έγγραφο υπηρεσιακό αίτημα που να υποστηρίζει την αλλαγή της χωροθέτησης των πεζογεφυρών καθώς και βελτιωτικές κινήσεις.”

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΕΑ

Σχετικά με την χωροθέτηση του ακρόβαθρου της προτεινόμενης πεζογέφυρας στη θέση Παλατάκι στο Χαϊδάρι Αττικής.

Αθήνα, 12-3-2018
Αρ. πρωτ.: 49

ΠΡΟΣ:
1. Γραφείο κ. Υπουργού Πολιτισμού
2. Γραφείο κ. Υφυπουργού Πολιτισμο
3. κ. Γενική Γραμματέα ΥΠΠΟ
4. Μέλη ΚΣΝΜ
5. Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, Στερεάς
Ελλάδος και Κυκλάδων
6. Δήμο Χαϊδαρίου

ΚΟΙΝ.:
1. Μέλη ΣΕΑ
2. MME

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την ανησυχία του και την αντίθεσή του για την χωροθέτηση του ακρόβαθρου της προτεινόμενης πεζογέφυρας στη θέση Παλατάκι στο ΧαϊδάριΑττικής. H κατασκευή αυτή, σύμφωνα με τη μελέτη που κατατέθηκε στην αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων, προβλέπεται να εδραστεί εντός χώρου που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός και διατηρητέος τόπος (ΦΕΚ 832/Β/1979), ενώ παράλληλα αποτελεί τον περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου, γνωστού με την ονομασία ‘Παλατάκι’, επίσης χαρακτηρισμένου ως νεώτερο μνημείο και ως «οίκημα χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας» (ΦΕΚ 1364/Β/1976).

Το ακρόβαθρο της πεζογέφυρας προβλέπει μια ογκώδη κατασκευή, η οποία θα περιλαμβάνει ελικοειδή κλίμακα και μεγάλο ανελκυστήρα. Αυτό σημαίνει ότι σε πολύ κοντινή απόσταση από το κηρυγμένο μνημείο θα υψωθεί ένας όγκος που θα βλάπτει οπτικά και αυτό και τον περιβάλλοντα χώρο του. Η κατασκευή του στην προτεινόμενη από τη Δημοτική αρχή θέση προσβάλλει αισθητικά το μνημείο, έργο αναφοράς στην περιοχή για τη νεότερη πολιτιστική κληρονομιά, το οποίο θα ασφυκτιά πίσω από τις σύγχρονες κατασκευές, με αποτέλεσμα την οριστική υποβάθμισή του.

Σημειώνουμε ότι υπάρχει δυνατότητα κατασκευής της πεζογέφυρας σε εναλλακτική θέση, όπως έχει άλλωστε προβλεφθεί από τη μελέτη, λύση η οποία διασφαλίζει την προστασία του μνημείου, συγχρόνως με την εξυπηρέτηση του κοινού.

Η Πρόεδρος                                       Ο Γ. Γραμματέας
Σταματία Μαρκέτου                           Θεμιστοκλής Βάκουλης