«Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» – Ένα ντοκιμαντέρ για την ΕΑΜική Αντίσταση την περίοδο της κατοχής

«Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» – Ένα ντοκιμαντέρ για την ΕΑΜική Αντίσταση την περίοδο της κατοχής που θα προβληθεί στον θερινό κινηματογράφο “Κατερίνα” την Δευτέρα 2 Ιουλίου στις 9 μ.μ.

Λίγα λόγια για το έργο:

14 αφηγήσεις. 14 ιστορίες. Ένα ντοκιμαντέρ για τη συλλογική μνήμη… Ένα ντοκιμαντέρ για την Αντίσταση στην Αθήνα την περίοδο της Κατοχής, μέσα από το ΚΚΕ, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, την ΟΠΛΑ, απέναντι στους ξένους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Με αφετηρία τις μαρτυρίες ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην Αντίσταση, το ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» επιχειρεί να ρίξει φως σε γνωστές και άγνωστες ιστορίες του αγώνα τους, όπως αυτές διαδραματίστηκαν μέσα στις συνοικίες της Αθήνας.

Η φοβερή πείνα του 1941-42, πώς την αντιπάλεψε το κίνημα, τα συσσίτια των Λαϊκών Επιτροπών και της Εθνικής Αλληλεγγύης, οι μεγαλειώδεις πορείες ενάντια στην επιστράτευση και την κάθοδο των Βουλγάρων, οι μάχες στις συνοικίες, οι παράνομες προκηρύξεις και τα συνθήματα της ΕΠΟΝ στους τοίχους μέχρι την απελευθέρωση της Αθήνας, η δράση των μαθητών και πολλά άλλα.

Οι προσωπικές ιστορίες «δένουν» με σπάνιο αρχειακό υλικό και πλάνα του σήμερα μέσα από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, το Σκοπευτήριο της Καισαριανής και τις συνοικίες της Αθήνας.

Σκηνοθεσία: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Γιάννης Ξυδάς
Έρευνα – σενάριο: Γιάννης Ξυδάς
Αφήγηση: Ρήγας Αξελός
Διεύθυνση φωτογραφίας – μοντάζ: Ξενοφώντας Βαρδαρός
Ηχοληψία – μιξάζ: Ανδρέας Γκόβας
Πρωτότυπη μουσική: drog_A_tek
Κάμερα: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Χρήστος Πανάγος
Απομαγνητοφώνηση: Σέβη Σαλαγιάννη
Μετάφραση – υποτιτλισμός: Ηλίας Διάμεσης
Γραφιστική επιμέλεια: Κώστας Μηναΐδης
Παραγωγή: Ομάδα «Συλλογική Μνήμη»

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ