Την αλληλεγγύη της εκφράζει η ΚΕΔΕ στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας – Τι ζητά από το Κράτος

Την αλληλεγγύη της εκφράζει η ΚΕΔΕ στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας , με σχετικό ψήφισμα που εξέδωσε η Ένωση 

Ακολουθεί το ψήφισμα

Τις προηγούμενες ημέρες η Θεσσαλία επλήγη από πρωτοφανή κι έντονα καιρικά φαινόμενα, που προκάλεσαν μεγάλες φυσικές καταστροφές κι οδήγησαν σε απώλεια ανθρώπινων ζωών. Δυστυχώς αυτά τα έντονα φυσικά φαινόμενα θα γίνουν στο άμεσο μέλλον ακόμη πιο συχνά, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Σε αυτές τις δύσκολες για τους κατοίκους της περιοχής στιγμές, η Αυτοδιοίκηση βρέθηκε άμεσα στο πλευρό του Δήμου Καρδίτσας, Αλμυρού και Μουζακίου.

    Πολλοί Δήμοι διέθεσαν μηχανήματα, εξοπλισμό , είδη πρώτης ανάγκης και ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να αντιμετωπιστούν μέσα στο πρώτο 24ωρο ,οι συνέπειες της μεγάλης φυσικής καταστροφής.

Χάρη στην άμεση αντίδραση μας, δώσαμε ανακούφιση σε ανθρώπους που βίωναν πρωτόγνωρες και δύσκολες καταστάσεις. Όμως δεν σταματάμε εδώ, γιατί ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά για να επανέλθει όσο το δυνατόν συντομότερα, η κανονικότητα στους κατοίκους κι επαγγελματίες της περιοχής.

Τα πρώτα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληγέντων,  κινούνται σε σωστή κατεύθυνση. Χρειάζονται όμως να γίνουν ακόμη πολλά.

Το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος με το παρόν ψήφισμά του,

Α. Εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της αυτοδιοίκησης στους Δήμους και τους πολίτες , που επλήγησαν από τη θεομηνία.

Β. Εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια της στα μέλη των οικογενειών που έχασαν δικούς τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της θεομηνίας

Γ. Ζητά από το Κεντρικό Κράτος

  • να προχωρήσει με γρήγορες διαδικασίες και χωρίς καθυστερήσεις, στην αποζημίωση των πληγέντων από τις καταστροφές

  • να σχεδιάσει και να υλοποιήσει άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, για τη στήριξη των επαγγελματιών αλλά και των αγροτών των περιοχών που επλήγησαν

  • να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης των υφιστάμενων υποδομών που καταστράφηκαν, αλλά και υλοποίησης νέων έργων υποδομής, που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.

  • να βελτιώσει τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας και να ενισχύσει την ικανότητα των Δήμων να αντιμετωπίζουν τις μελλοντικές προκλήσεις και προβλήματα από έκτακτες καταστάσεις κι από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

  • να χρηματοδοτήσει μέσω ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος τη δημιουργία και ενίσχυση των δημοτικών υποδομών, με έργα που θα βελτιώσουν την ανθεκτικότητα των πόλεων μας.