Την απόσυρση της διάταξης που αφορά στην ένταξη παιδιών ηλικίας 4 ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, ζήτησε η ΚΕΔΕ στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Την απόσυρση της διάταξης που αφορά στην ένταξη παιδιών ηλικίας 4 ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, ζήτησε η ΚΕΔΕ στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ κοινό μέτωπο υπάρχει για το συγκεκριμένο θέμα με την ΠΟΕ ΟΤΑ και τους εργαζόμενους στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς .

Το αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος να αποσυρθούν άρθρα από το Ν/Σ για την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που αφορούν στην ένταξη παιδιών ηλικίας 4 ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, μετέφερε το μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νίκος Χιωτάκης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη, στη σχετική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση για άλλη μία φορά επέλεξε να μην ενημερώσει έγκαιρα την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α ‘βαθμού για τη σημερινή σχετική συζήτηση στη Βουλή, η ΚΕΔΕ αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα του ζητήματος ανταποκρίθηκε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, υποβάλλοντας με τεκμηριωμένο τρόπο τις θέσεις της.

Ειδικότερα, κατά τη συνεδρίαση κατατέθηκε αναλυτικό υπόμνημα με τις παρατηρήσεις της ΚΕΔΕ επί συγκεκριμένων διατάξεων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις».

Στο υπόμνημα επισημαίνεται πως η αιφνιδιαστική και χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας απολύτως διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, απόφαση του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου, να συμπεριλάβει στο Νομοσχέδιο διάταξη με την οποία καθιερώνεται η ένταξη των παιδιών ηλικίας τεσσάρων (4) ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε χιλιάδες οικογένειες, παιδιά και εργαζόμενους σε πετυχημένες δομές Δήμων, όπως είναι οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί όλης της χώρας.

Συγκεκριμένα υπογραμμίζεται πως η απόφαση αυτή θα έχει συνέπειες:

  • Στην ομαλή λειτουργία 1.600 πετυχημένων δημοτικών δομών, όπως είναι οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα και στηρίζουν την καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων οικογενειών
  • Σε αρκετές χιλιάδες παιδιά, ακόμη κι αν υπάρξει αρχικά πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, τα οποία μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο θα πρέπει να ενταχθούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, στην ευαίσθητη ηλικία των 4 ετών, κάτι που δεν υφίσταται σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα χωρίς να είναι εξασφαλισμένες οι αναγκαίες δημόσιες υποδομές για να καλυφθούν οι ανάγκες τους.
  • Στους χιλιάδες εργαζόμενους συμβασιούχους των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, των οποίων και οι θέσεις εργασίας τίθενται σε κίνδυνο
  • Σε χιλιάδες εργαζόμενους γονείς σε όλη τη χώρα, οι οποίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στην ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητά τους, μεγάλες δυσλειτουργίες. Γιατί είναι γνωστό ότι τα Νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν για 3 (από τους 12) μήνες το χρόνο, η ημερήσια λειτουργία τους δεν εξυπηρετεί τους εργαζόμενους γονείς και επιπρόσθετα δεν διασφαλίζονται η σίτιση και η υγιεινή διαβίωση των παιδιών (απουσία βοηθητικού προσωπικού).

 

Κοινό μέτωπο ΚΕΔΕ, ΠΟΕ –ΟΤΑ, Εργαζομένων βρεφονηπιαγωγών και Γονέων

Η ΚΕΔΕ μαζί με την ΠΟΕ-ΟΤΑ και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βρεφονηπιαγωγών ζητούν την απόσυρση της επίμαχης διάταξης του υπουργείου Παιδείας καθώς και άμεση συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Παράλληλα η ΚΕΔΕ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που διοργανώνει από κοινού με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, τους εργαζόμενους στου Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και τους γονείς, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου.

Την ημέρα αυτή έχει προαναγγελθεί το κλείσιμο των βρεφονηπιακών σταθμών και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. Αντίστοιχη κινητοποίηση θα γίνει την ίδια ώρα και από εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης καθώς και από εργαζόμενους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, στη Θεσσαλονίκη έξω από το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισημαίνει τα εξής:

«Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και δεν ενδείκνυται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Δεν θα δεχθούμε πολιτικές που απαξιώνουν, συρρικνώνουν και αποδομούν ένα νευραλγικό κομμάτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι οι Παιδικοί Σταθμοί, οι οποίοι είναι στελεχωμένοι με εξειδικευμένο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό και παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες των πράξεων του αλλά και της απραξίας του.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τους γονείς να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση μας και να ενώσουμε τη φωνή μας αντιδρώντας δυναμικά σε αυτή την απαράδεκτη απόφαση. Αντιλαμβανόμαστε ότι η συγκεκριμένη μέρα θα είναι δύσκολη για τους γονείς, ωστόσο δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την απαξίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουμε στα παιδιά μας, αλλά και να διακινδυνεύσει το μέλλον χιλιάδων εργαζομένων».

υπόμνημα