Με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, εφάπαξ χρηματικό βοήθημα σε πολύτεκνες οικογένειες

Με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, μπορεί να χορηγείται εφάπαξ χρηματικό βοήθημα σε πολύτεκνες οικογένειες , όπως προβλέπει νομοθετική διάταξη σε ρύθμιση του ΥΠΕΣ , κατόπιν ομόφωνης πρότασης που έγινε από την ΚΕΔΕ .

Η σχετική ρύθμιση συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου και συζητείται το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ «αποτελεί προτεραιότητα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση η ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών, οι οποίες συμβάλλουν σε δύσκολες εποχές στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας».

«Δείχνουμε έμπρακτα την ευαισθητοποίηση μας πάνω σ’ αυτό το ζήτημα και στηρίζουμε με πράξεις τις πολύτεκνες οικογένειες».

Ο κάθε δήμος, μετά από έγκριση του Δημοτικού του Συμβουλίου, αξιολογώντας τις οικονομικές του δυνατότητες, θα μπορεί να αποφασίζει για το ύψος του σχετικού ποσού το οποίο θα δίδεται εφάπαξ στις μητέρες».

Η προτεινόμενη διάταξη προβλέπει ότι «με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του, δύναται να χορηγείται εφάπαξ χρηματικό βοήθημα στις μητέρες μετά τη γέννηση του τέταρτου και κάθε επί πλέον τέκνου που αποκτούν».

Στη διάταξη υπάρχουν και συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Οι μητέρες θα πρέπει να είναι μόνιμες κάτοικοι και δημότες του οικείου δήμου και να τους έχει αναγνωρισθεί η πολυτεκνική ιδιότητα.

Επιπλέον, σημειώνεται ρητά ότι «η διαδικασία και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη χορήγηση του εν λόγω εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος καθώς και το ύψος αυτού καθορίζεται με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου».