Δ. Παπαστεργίου, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε. : Η ΚΕΔΕ έκανε όσα όφειλε για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία σε όλη τη χώρα.

Η ΚΕΔΕ έκανε όσα όφειλε για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία σε όλη τη χώρα, τονίζει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου

Στη πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε, ο Πρόεδρος Δημήτρης Παπαστεργίου προχώρησε σε ενημέρωση των μελών του για τις ενέργειες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία ο διαγωνισμός για την προμήθεια και διανομή των μασκών στα σχολεία.

Θετικό ότι η αρμόδια επιτροπή του Υπ. Υγείας αναγνώρισε το λάθος της.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφερόμενος στο γεγονός ότι έγινε τις προηγούμενες μέρες «μεγάλη κουβέντα για το αν έπρεπε να αναλάβουμε την ευθύνη για τις μάσκες», τόνισε ότι « Μόνο η ΚΕΔΕ μπορούσε να φέρει εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο. Καταφέραμε αυτό που κάποιοι χαρακτήριζαν ως ακατόρθωτο και υποστήριζαν ότι δεν έπρεπε να το αναλάβουμε. Πετύχαμε να τρέξουμε με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα έναν «καθαρό» διαγωνισμό σε μόλις δύο εβδομάδες, χωρίς ενστάσεις και προμηθεύσαμε όλα τα σχολεία με μάσκες ώστε ανοίξουν με ασφάλεια. Πραγματικά πιστεύω ότι δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό με άλλο τρόπο.

Αυτό που ήρθε να χαλάσει την εικόνα της όλης μας προσπάθειας είναι το λάθος με το μέγεθος των μασκών, για συγκεκριμένες ηλικίες μαθητών. Χθες η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας αναγνώρισε το λάθος της και παραδέχτηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο είχε περιγράψει τις προδιαγραφές των μασκών δεν ήταν σωστός, με αποτέλεσμα η μεγάλη διάσταση της μάσκας να μην είναι κατάλληλη ως προς το μέγεθός της, για τα παιδιά. Όμως το λάθος αυτό δεν ακυρώνει την προσπάθεια που έγινε από την ΚΕΔΕ και τις υπηρεσίες της.

Πότε ολοκληρώνεται η παράδοση των μασκών.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. για την εξέλιξη της διαδικασίας παράδοσης, τονίζοντας ότι «έχουμε ήδη παραδώσει όλες τις μικρές μάσκες που ήταν κατάλληλες για τα μικρότερα παιδιά και δεν υπήρχαν καθόλου παράπονα γι’ αυτές, έχουμε παραδώσει τις μεγάλες μάσκες που είναι κατάλληλες για διδακτικό προσωπικό και τους μεγαλύτερους μαθητές. Αντικειμενικά υπάρχει πρόβλημα με τις ενδιάμεσες ηλικίες. Αυτό το οποίο περιμένουμε να γίνει είναι να μας δοθούν άμεσα οι νέες προδιαγραφές από την αρμόδια επιτροπή του Υπ. Υγείας προκειμένου να δούμε πώς θα καλύψουμε τις ελλείψεις.

Πέρα από την αβλεψία και το σφάλμα του Υπουργείου Υγείας θέλω να ομολογήσω ότι η ΚΕΔΕ ανέλαβε ένα τεράστιο φορτίο. Όμως έπρεπε να βοηθήσουμε και να βάλουμε πλάτη στην προσπάθεια να στηρίξουμε τα σχολεία,ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια.

Πέραν όμως της διαδικασίας με την προμήθεια των μασκών, η ΚΕΔΕ και οι Δήμοι έκαναν ότι χρειάζεται για να διασφαλιστεί ο καθαρισμός των σχολείων σύμφωνα με τα νέα πρωτόκολλα καθαριότητας για τον κορονοιό, με την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας, καθαρίστριες και καθαριστές, παρότι οι διαγωνισμοί ξεκίνησαν στις 20 Αυγούστου. Ενώ φροντίσαμε να προμηθευθούμε γρήγορα και την απαραίτητη ποσότητα αντισηπτικών.

Κάναμε ό,τι έπρεπε

Κλείνοντας την ενημέρωσή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι « Δεν είναι εύκολες οι στιγμές αλλά νιώθω ότι όλη η ΚΕΔΕ και η Επιτροπή του Διαγωνισμού, όλο το προσωπικό της ΚΕΔΕ και οι Δήμαρχοι σε όλη τη χώρα κάναμε ακριβώς αυτό που έπρεπε και δουλέψαμε ακόμη και Σαββατοκύριακα, για να φτάσουν οι μάσκες παντού.

Την ώρα αυτή, δυστυχώς, προκύπτει μια στρεβλή εικόνα, η ευθύνη όμως δεν ανήκει στην ΚΕΔΕ. Είδαμε ότι οι μάσκες είναι μεγάλες και ενημερώσαμε γι αυτό. Παρόλα αυτά αυτές τις προδιαγραφές πήραμε και με αυτές τις προδιαγραφές έπρεπε να εκτελέσουμε το διαγωνισμό. Δε θα μπορούσαμε να κάνουμε άλλο διαγωνισμό πέραν αυτού που είχε τις προδιαγραφές που μας δόθηκαν. Τώρα θα περιμένουμε τις νέες προδιαγραφές ώστε να ετοιμαστούν και να δοθούν οι μάσκες όπου έχουμε κενά.

Αυτό είναι το κεφάλαιο που έχει να κάνει με την εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης με το άνοιγμα των σχολείων. Ένα άνοιγμα δύσκολο σε μια ακόμη πιο δύσκολη εποχή.

Δεν είμαι από τους ανθρώπους που μου αρέσει να αποποιούμαι των ευθυνών μου. Στη συγκεκριμένη φάση όμως δεν ήταν ευθύνη της ΚΕΔΕ οι προδιαγραφές των μασκών. Θα ήταν ευθύνη της ΚΕΔΕ αν δεν κάναμε τον διαγωνισμό, αν κάναμε λάθη στη διαδικασία του διαγωνισμού, θα ήταν ευθύνη μας αν δεν προλαβαίναμε την έγκαιρη παράδοση.
Όμως είμασταν συνεπέστατοι αφού οι μάσκες πήγαν στα σχολεία.
Θα ήθελα πραγματικά να μην είχε γίνει αυτό το λάθος στις διαστάσεις και να μην υπήρχε κανένα πρόβλημα.

Δεν θριαμβολογώ, θα ήταν πρόκληση για την κοινωνία, αλλά η ΚΕΔΕ έκανε ό,τι έπρεπε σε ένα πιεστικό χρονοδιάγραμμα για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Κι αυτό το πετύχαμε, Κι είμαστε εδώ ως αυτοδιοίκηση, στην πρώτη γραμμή, για να διασφαλίσουμε πως αυτή τη δύσκολη χρονιά, τα σχολεία μας θα λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα».