Η ΚΕΔΕ θα αντιδράσει δυναμικά αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων να μην κλείσουν τα υποκαταστήματα της Alpha Bank στα νησιά Τήλο, Κάσο και Λειψούς

Η ΚΕΔΕ θα αντιδράσει δυναμικά αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων να μην κλείσουν τα υποκαταστήματα της Alpha Bank στα νησιά Τήλο, Κάσο και Λειψούς, τονίζει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

Ειδικότερα , μετά την πρόσφατη διαμαρτυρία της ΚΕΔΕ με αφορμή την αιφνιδιαστική απόφαση της τράπεζας Alpha Bank να κλείσει τα καταστήματα της στα νησιά Τήλο, Κάσο και Λειψούς καθώς και τη σχετική επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλαν οι Δήμαρχοι των ακριτικών νησιών στον υφ. Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιό, σήμερα αποκαλύπτεται ότι τίθεται ζήτημα αθέτησης των δεσμεύσεων της Alpha Bank να διατηρήσει υποκαταστήματα στα τρία ακριτικά νησιά.

Ειδικότερα, με παρέμβαση του Τομεάρχη Τουρισμού και Βουλευτή Δωδεκανήσου της Ν.Δ., Μάνου Κόνσολα, προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Ιωάννη Στουρνάρα, τίθεται ζήτημα αθέτησης των δεσμεύσεων της συγκεκριμένης τράπεζας που με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας το Δεκέμβριο του 2013 και μετά από διαγωνιστική διαδικασία, ανέλαβε το σύνολο των καταθέσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, αλλά και τα υποκαταστήματα της στα Δωδεκάνησα.

Μετά τη σχετική εξέλιξη ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισημαίνει

τα εξής:

«Η ΚΕΔΕ θα αντιδράσει δυναμικά αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων να μην κλείσουν τα υποκαταστήματα της Alpha Bank στα νησιά Τήλο, Κάσο και Λειψούς.

Οι κάτοικοι των νησιών δεν είναι πολίτες β.’ κατηγορίας. Είναι ανεπίτρεπτο παθογένειες όπως οι κακές θαλάσσιες συγκοινωνίες, η έλλειψη υποδομών, ιατρών  αλλά και προσωπικού στους Δήμους να μην αντιμετωπίζονται με ριζικό και αποτελεσματικό τρόπο.  

Οφείλουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού να προστατέψουμε με κάθε τρόπο τη νησιωτικότητα και τους κατοίκους των ακριτικών νησιών μας. Η σημερινή αποκάλυψη ότι η Alpha Bank αθέτησε τη δέσμευσή να διατηρήσει καταστήματα στα συγκεκριμένα νησιά αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα και οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να παρέμβουν άμεσα.

Η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στις τοπικές αρχές και τους πολίτες. Τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν να χαράξουν εθνική στρατηγική για την ανάδειξη του Ελληνικού νησιωτικού χώρου.

Είναι αδιανόητο στην Ελλάδα του 2018 να αναγκάζονται οι κάτοικοι των μικρών νησιών να ταξιδεύουν ώρες σε άλλα νησιά, προκειμένου να πραγματοποιήσουν έστω και μία απλή τραπεζική συναλλαγή.

Ως ΚΕΔΕ έχουμε επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη να αντιμετωπίσει η πολιτεία τη νησιωτικότητα ως ευκαιρία και όχι ως πρόβλημα, με δεδομένο ότι οι Δήμοι – νησιά έχουν όλες τις δυνατότητες να αποτελέσουν μοχλούς ισχυρής τοπικής ανάπτυξης, συμβάλλοντας στην αναπτυξιακή αναγέννηση της Πατρίδας μας. 

Απαιτείται Εθνική Νησιωτική Στρατηγική για την ανάδειξη της δυναμικής του Ελληνικού νησιωτικού χώρου».