H ΚΕΔΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική

H ΚΕΔΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική.

Είναι η χαρακτηριστική φράση από το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) , η οποία επισημαίνει την σοβαρότητα του θέματος , ενώ σημειώνεται ότι “μετά και τις σχετικές προειδοποιήσεις από το υπουργείο Υγείας ότι το φαινόμενο θα έχει έξαρση μέσα στον Αύγουστο.”

Με αφορμή τον διπλασιασμό των κρουσμάτων της νόσου στη χώρα μας αλλά και την εμφάνιση περιστατικού στην Ηλιούπολη, η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τις ενέργειες που έχουν γίνει σε ότι αφορά την προστασία των πολιτών, αναφέρει η ΚΕΔΕ.

Στις καταγγελίες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ότι η Περιφέρεια Αττικής φαίνεται ότι έχει διαθέσει μόλις 8.625 ευρώ το χρόνο, για την καταπολέμηση των κουνουπιών, στην περιοχή των Νοτίων Προαστίων, η κα Δούρου δεν απάντησε. Η ανακοίνωση που εξέδωσε πως θα διατεθεί το ποσό των 3 εκ. ευρώ για ψεκασμούς στην Περιφέρεια Αττικής, για την περίοδο 2018-2020, χρήζει σοβαρών διευκρινίσεων.

Η ΚΕΔΕ θέτει τα εξής ερωτήματα στην Περιφέρεια Αττικής:

  1. Με δεδομένη την αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων της νόσου, βάσει ποιων προδιαγραφών κρίθηκε ότι το ποσό των 3 εκ. ευρώ επαρκεί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος για όλη την περιοχή της Αττικής, για τα επόμενα 3 χρόνια;

  2. Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των ψεκασμών τη χρονική περίοδο που απαιτούνταν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πολλαπλασιασμός των κουνουπιών;

  3. Ελέγχεται η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην Αττική, από εξειδικευμένους επιστήμονες;

  4. Προηγήθηκε, όπως έπρεπε, σχολαστική χαρτογράφηση όλων των εστιών πολλαπλασιασμού των κουνουπιών, δηλαδή ρέματα, πάρκα, φρεάτια και όπου υπάρχουν στάσιμα νερά, κυρίως εντός των αστικών ιστών;

  5. Έχει μεριμνήσει η Περιφέρεια Αττικής για τεχνικά κλιμάκια τα οποία θα ελέγχουν την πορεία των ψεκασμών και θα επαναπροσδιορίζουν τις παραμέτρους έτσι ώστε να είναι στοχευμένη η αντιμετώπιση του προβλήματος; Ευθύνη της Περιφέρειας δεν είναι μόνο να αναθέτει την εργολαβία αλλά να παρακολουθεί επισταμένα την εξέλιξη και την αποτελεσματικότητα του έργου.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισημαίνει τα εξής:

« Ο διπλασιασμός των κρουσμάτων της νόσου του ιού του Δυτικού Νείλου αλλά και η εμφάνιση περιστατικού σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως είναι η Ηλιούπολη, αφενός δείχνει ότι κάποιοι δεν ενήργησαν σωστά και αφετέρου δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο για εφησυχασμούς.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει τεράστια ευθύνη και οφείλει να δώσει εξηγήσεις.

Οι ανακοινώσεις με τα ποσά που θα διατεθούν δεν αρκούν. Όλα δείχνουν ότι το ζήτημα χρήζει επισταμένης και εξειδικευμένης αντιμετώπισης σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό. Δεν είναι δυνατόν να μένουν ανοχύρωτες οι πόλεις μας γιατί κανείς δεν έχει σκύψει στο πρόβλημα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξηθούν τα κονδύλια που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του ζητήματος κυρίως μέσα στις πόλεις, αλλά και να εξειδικευθεί η διαδικασία των ψεκασμών με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων. Το ζήτημα δεν χωρά ερασιτεχνισμούς».