Το νέο πλαίσιο για την άδεια και λειτουργία των Δημοτικών παιδικών σταθμών – Διαβάστε το Προεδρικό Διάταγμα

Νέο πλαίσιο για την άδεια και λειτουργία των Δημοτικών παιδικών σταθμών καθορίζεται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και το οποίο , όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών, σηματοδοτεί τη θέσπιση ενός σύγχρονου πλαισίου για την αδειοδότηση των δημοτικών δομών προσχολικής ηλικίας.

Για τη διαμόρφωση του Προεδρικού Διατάγματος, προκειμένου να ολοκληρωθεί το κανονιστικό πλαίσιο για τις συγκεκριμένες δομές, υπήρξε συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, θα υπάρξουν τρεις μεταβατικές περίοδοι για την πλήρη συμμόρφωση των δημοτικών σταθμών στις νέες προδιαγραφές ασφάλειας και κτιριακών υποδομών.

  • Η πρώτη περίοδος, μέχρι 31-07-2018, αφορά την τήρηση βασικών προδιαγραφών ως προς την επικινδυνότητα του κτιρίου και την καταλληλότητα της χρήσης του
  • Η δεύτερη, προβλέπει αποκλειστική προθεσμία δύο ετών για τη συμμόρφωση σε θέματα κινητού εξοπλισμού
  • Η τρίτη, προβλέπει ορίζοντα πενταετίας για την πλήρη συμμόρφωσή τους, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες κτιριακές προσαρμογές

Το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να υποστηρίξει τους δήμους εντός της σχετικής διαδικασίας, όπως σημειώνει,  εξασφάλισε τα χρηματικά ποσά για τους ήδη λειτουργούντες δημοτικούς βρεφικούς, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, προκειμένου να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για τη συμμόρφωση, σύμφωνα με το νέο Προεδρικό Διάταγμα.

Σε τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον Κανονισμό Λειτουργίας των δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Διαβάστε το Προεδρικό Διάταγμα