Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό –Ως Αυτοδιοίκηση εργαζόμαστε συστηματικά προκειμένου  όλοι οι άνθρωποι να έχουν ίσα δικαιώματα πρόσβασης σε αυτό

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό –Ως Αυτοδιοίκηση εργαζόμαστε συστηματικά προκειμένου  όλοι οι άνθρωποι να έχουν ίσα δικαιώματα πρόσβασης σε αυτό , τονίζει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νερού.

Για να συνεχίσει :

“Το Νερό αποτελεί ένα κοινωνικό αγαθό το οποίο είναι ζωτικής σημασίας. Η ανάγκη ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών σε  θέματα που σχετίζονται με την ορθή διαχείριση του αποτελεί πρωταρχικό στόχο της ΚΕΔΕ. Για το λόγο αυτό εργαζόμαστε συστηματικά προκειμένου  όλοι οι άνθρωποι να έχουν ίσα δικαιώματα πρόσβασης σε αυτό.

Μέσω στοχευμένων δράσεων, εκστρατειών ενημέρωσης, εκπαιδευτικών σεμιναρίων και συνεργασιών με φορείς σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο δημιουργούμε τις βάσεις για τη προστασία των υδάτων και την ισότιμη πρόσβαση σ’ αυτά όλων των συνανθρώπων μας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρωτοβουλία μου να συμμετέχω ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης στο Παγκόσμιο Συνέδριο που διοργανώνεται στη Βραζιλία.

Στόχος του συνεδρίου που ολοκληρώνεται αύριο, είναι η λήψη πρωτοβουλιών σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο για τη βιωσιμότητα των υδάτινων πόρων.

Σημαντικές προσωπικότητες της Αυτοδιοίκησης από 125 χώρες δίνουν δυναμικό παρόν και εκφράζουν έμπρακτα την βούληση τους να συμβάλλουν ουσιαστικά στην υιοθέτηση πολιτικών που θα επιτρέπουν την αποτελεσματική και δίκαιη χρήση του νερού.

Οι κεντρικές  κυβερνήσεις οφείλουν να δρομολογήσουν ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης των υδάτινων πόρων λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις αστικές χρήσεις αλλά και να αποδεχθούν ότι η ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες ύδρευσης είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών, καθώς το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό και δεν πωλείται.

Σε εθνικό επίπεδο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το νερό δεν ιδιωτικοποιείται. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να έχει καταλυτικό ρόλο στην ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας μας. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο, στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης, να υπάρξουν οι κατάλληλες θεσμικές παρεμβάσεις.”