Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης το Πάρκο Τρίτσης-Σχόλιο της στήλης

Φαίνεται ότι το Πάρκο Τρίτσης “προσφέρεται” για πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης , εκείνων από την μια πλευρά που τάσσονται με την Κυβερνητική επιλογή το πάρκο να διαχειρίζεται από τον προσφάτως συγκροτημένο φορέα, από την άλλη πλευρά τον Δήμο Ιλίου , που αρνείται να συμμετέχει στο δ.σ. του νέου φορέα , ενώ ήδη έχει ζητήσει την διαχείριση του πάρκου , δηλώνοντας ότι μπορεί να εξασφαλίσει την χρηματοδότησή του από ιδίους πόρους , ενώ στο “κάδρο” μπήκε και η ΚΕΔΕ , μετά την απόφαση της να ζητήσει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας την ακύρωση της χρηματοδότησης, κατά της απόφασης δηλαδή  του Υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία εγγράφηκε απόδοση του ποσού των 580.000 ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) στο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου «Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης».

Να θυμίσουμε ότι με απόφαση της Κεντρικής Εξουσίας το Πάρκο Τρίτσης πέρασε στην διαχείριση δημόσιου φορέα που συγκροτήθηκε για αυτόν τον λόγο , με συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής , ενώ στην ίδια απόφαση προβλέπεται σταθερή χρηματοδότηση , προερχόμενη από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), ύψους 580.00 ευρώ ετησίως , με σκοπό την αναβάθμιση και την αναγκαία βιωσιμότητα του.

Η πρόσφατη καταγγελία της ελάσσονος αντιπολίτευσης – “Αλληλέγγυα Πόλη” , που χρεώνει στον Δήμαρχο Ιλίου παράνομη απόφαση για ξήλωμα αντλίας γεώτρησης από το πάρκο και παρά τις περί αντιθέτου διαψεύσεις από την πλευρά του Δήμου Ιλίου και κυρίως οι δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του φορέα διαχείρισης κ. Τάσου Λύτρα, ο οποίος μίλησε για απόπειρα καταστροφής και κλοπής περιουσίας του Πάρκου , μάλιστα η υπόθεση έφθασε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής με την υποβολή σχετικής μήνυσης από τον κ. Λύτρα , πυροδότησε την κόντρα ανάμεσα στους παραπάνω φορείς.

Απάντηση Κάβουρα σε Πατούλη

Μετά δε και την ενέργεια της ΚΕΔΕ να ζητήσει με αίτηση της ενώπιον του ΣτΕ , την ακύρωση της χρηματοδότησης και παρά την ανακοίνωσή της με την οποία δίνει διευκρινήσεις για την αίτηση ακύρωσης , η ανακοίνωση-απάντηση προς τον Πρόεδρο της Γιώργο Πατούλη , από την πλευρά της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Ίλιον , “Αλληλέγγυα Πόλη”, προκαλεί νέα πολιτική αντιπαράθεση , με σημείο αναφοράς το Πάρκο Τρίτσης.

Ο επικεφαλής της Αλληλέγγυας Πόλης κ. Κώστας Κάβουρας επιτίθεται στον κ. Πατούλη ,χαρακτηρίζοντας την απόφαση του δ.σ. της ΚΕΔΕ ως“ενέργεια που θα οδηγήσει σε ασφυξία το μεγαλύτερο πάρκο της Αττικής “, καλώντας ταυτόχρονα την ηγεσία της ΚΕΔΕ “να αναθεωρήσει τη στάση της και να μην προχωρήσει στην αίτηση ακύρωσης της χρηματοδότησης του σημαντικότερου πνεύμονα πρασίνου της Αττικής”

Ενώ στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά : “Να του θυμίσουμε πως όταν η Τ.Α. δεχόταν όλες αυτές τις δραματικές μειώσεις στα έσοδά της από τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος βρισκόταν στο τιμόνι της ΚΕΔΕ για χρόνια, όχι απλά δεν προσπάθησε να υπερασπιστεί την Τ.Α., αλλά συντάχθηκε με όλους όσους ευθύνονται για αυτές τις μειώσεις. Αντίθετα, σήμερα προχωρά σε αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ χρηματοδότησης ύψους 580.000 ευρώ για το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο της χώρας.”

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Αλληλέγγυας πόλης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κ.Κάβουρας: Φαίνεται πως η ιδέα ενός Μητροπολιτικού Πάρκου υπό δημόσιο έλεγχο δεν αρέσει σε κάποιους
Η απάντηση του επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Αλληλέγγυα Πόλη» και δημοτικού συμβούλου Ιλίου, Κώστα Κάβουρα, στην ανακοίνωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Πατούλη, με αφορμή τη δήλωσή του, σχετικά με την αίτηση ακύρωσης της χρηματοδότησης του Πάρκου Τρίτση από την ΚΕΔΕ:

Όπως αναφέρει κι ο Προέδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης στην ανακοίνωσή του, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, ως βασική πηγή εσόδων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχουν μειωθεί κατά 60% τα τελευταία χρόνια. Η μείωση αυτή δεν προέκυψε ως φυσικό φαινόμενο, αλλά ως αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών των κομμάτων που στήριξε και από τα οποία υποστηρίχθηκε κι ο ίδιος διαχρονικά.

Να του θυμίσουμε πως όταν η Τ.Α. δεχόταν όλες αυτές τις δραματικές μειώσεις στα έσοδά της από τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος βρισκόταν στο τιμόνι της ΚΕΔΕ για χρόνια, όχι απλά δεν προσπάθησε να υπερασπιστεί την Τ.Α., αλλά συντάχθηκε με όλους όσους ευθύνονται για αυτές τις μειώσεις. Αντίθετα, σήμερα προχωρά σε αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ χρηματοδότησης ύψους 580.000 ευρώ για το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο της χώρας.

Τον ενημερώνουμε ακόμη πως στο Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση, με βάση το Ν.4414/09.08.2016, προβλέπεται να έχει πλειοψηφία η Τ.Α., κάτι που δεν εξασφαλίζεται με αποκλειστική ευθύνη του συμμάχου του κ. Ζενέτου, Δήμαρχου Ιλίου, που αρνείται πεισματικά να ορίσει εκπρόσωπό του στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Οφείλει να αναλογιστεί πως η πρόσφατη απόφαση της ΚΕΔΕ να προχωρήσει σε αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ της χρηματοδότησης του Πάρκου Τρίτση αποτελεί μια ενέργεια που θα οδηγήσει σε ασφυξία το μεγαλύτερο πάρκο της Αττικής, που τον τελευταίο καιρό η εικόνα του είχε βελτιωθεί σημαντικά και ολοένα και περισσότεροι πολίτες το επισκέπτονται καθημερινά.

Δυστυχώς φαίνεται πως η ιδέα ενός Μητροπολιτικού Πάρκου υπό δημόσιο έλεγχο σαν το Πάρκο Τρίτση, με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια διάσωσής του, δεν αρέσει σε κάποιους και τους οδηγεί σε επικίνδυνες επιλογές που ως στόχο έχουν την παρεμπόδιση της όλης προσπάθειας.

Καλούμε την ηγεσία της ΚΕΔΕ, αν είναι, όπως δηλώνει ο κ. Πατούλης, υπέρ των έργων ανάπλασης δημόσιων χώρων και κάθε πρωτοβουλίας που έχει στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, να αναθεωρήσει τη στάση της και να μην προχωρήσει στην αίτηση ακύρωσης της χρηματοδότησης του σημαντικότερου πνεύμονα πρασίνου της Αττικής.

Σύντομο σχόλιο της στήλης

Κάθε χρηματοδότηση και μάλιστα θωρακισμένη με το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο, για ένα χώρο όπως το Πάρκο Τρίτσης, πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο θετικά.
Ωστόσο, αξίζει να τεθεί το ερώτημα , γιατί η χρηματοδότηση να προέρχεται από τους ΚΑΠ , όταν ήδη τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης έχουν στην κυριολεξία κατακρεουργηθεί και όχι κατευθείαν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ως απόδοση του ποσού από τους κωδικούς του ΥΠΕΚΑ;
Ένα δεύτερο ερώτημα είναι γιατί ήταν αναγκαία η συγκρότηση άλλου φορέα διαχείρισης , όταν είχε δοθεί αυτή στον ΑΣΔΑ , που με την πρόσφατη χρηματοδότηση των 580.000 ευρώ , θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Πάρκου;
Βεβαίως τίθεται και το ερώτημα για την στάση του ΑΣΔΑ , το πως δηλαδή αντέδρασε , στο να αποσυρθεί από την ευθύνη του το πάρκο και να περάσει στον νέο φορέα. Μάλλον ,από ότι γνωρίζουμε δεν υπήρξε καμιά αντίδραση, αλλά αυτό είναι μιας άλλης τάξεως ζήτημα.
Τέλος, με δεδομένο ότι σήμερα υφίσταται ο δεύτερος αιρετός βαθμός ,η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση  και λαμβάνοντας υπόψη την οριοθετημένη και θεσμικά κατοχυρωμένη Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αθήνας και όταν μάλιστα ο “Καλλικράτης” μιλά για «η διαχείριση μητροπολιτικού χαρακτήρα πάρκων και των υπερτοπικών χώρων πρασίνου είναι αρμοδιότητα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης» ,γιατί το Πάρκο δεν πέρασε στην ευθύνη του εν λόγω θεσμού, παρά χρειαζόταν νέος φορέας;
Με χαρά η Athenswest θα φιλοξενήσει τους όποιους προβληματισμούς και τις ενδεχόμενες απαντήσεις . Πάντως το θέμα του Πάρκου Τρίτσης είναι απόλυτα συνυφασμένο με τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης και βεβαίως , με το ποιοι , πως και με ποια μέσα υπερασπίζονται αυτό τον ρόλο.