Το έθιμο «Βάρβαρα» αναβιώνει το Α’ΚΑΠΗ Νίκαιας

Το έθιμο «Βάρβαρα» αναβιώνει το Α’ΚΑΠΗ Νίκαιας την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου. Από τις 6 το πρωί τα μέλη του ΚΑΠΗ θα αναβιώσουν το Μικρασιάτικο έθιμο «Βάρβαρα». Η επιλογή της ώρας δεν έγινε τυχαία αφού η παράδοση θέλει το γλυκό να παρασκευάζεται ξημερώματα της Αγ. Βαρβάρας.

Λίγα λόγια για το έθιμο

Η Αγία Βαρβάρα θεωρούνταν προστάτιδα των παιδιών από τις ασθένειες και ιδιαίτερα της ευλογιάς που προκαλούσε πολλούς θανάτους στον παιδικό πληθυσμό. Καθιέρωσαν λοιπόν στη γιορτή της, για να τη γλυκάνουν, να μοιράζουν γλυκό κολυβόζουμο, που το ονόμασαν “βαρβάρα” ή “βάρβαρα”. Το έθιμο αυτό λέγεται πως κρατάει από την εποχή που ο σατανικός νους του πατέρα της Αγίας Βαρβάρας, του Διόσκουρου, βάλθηκε να εξοντώσει τους χριστιανούς δηλητηριάζοντας το ψωμί τους. Η κόρη του έμαθε το μυστικό του και ειδοποίησε τους Χριστιανούς να αποφύγουν εκείνες τις μέρες το ψωμί. Εκείνοι άκουσαν τη συμβουλή της , κάθισαν σπίτι και έβρασαν σιτάρι και ξηρούς καρπούς.

Γι’αυτό το λόγο την παραμονή της γιορτής της -στις 3 Δεκεμβρίου- οι νοικοκυρές συνήθιζαν να ετοιμάζουν τη “βάρβαρα”, βάζοντας στάρι και διάφορους καρπούς (καρύδια, μύγδαλα, ρόδια, σταφίδες) ή φρούτα (συνήθως μήλο) ψιλοκομμένα και μπόλικη μυρωδικά, όπως κανέλα. Τα ξημερώματα της Αγίας Βαρβάρας οι νοικοκυρές έστελναν σε γείτονες, συγγενείς και φίλους ένα πιάτο “βάρβαρα” και αυτοί τους ανταπέδιδαν το ίδιο. Στα “βάρβαρα” απέδιδαν ευεργετικές ιδιότητες (θεραπεία από την ευλογιά) και στην Αγία Βαρβάρα το χάρισμα της δύναμης και της αύξησης των αγαθών.