Με τον έπαινο του World Mayor 2016 , τιμήθηκε ο Δήμαρχος Αθηναίων

Με τον έπαινο του World Mayor 2016 , τιμήθηκε ο Δήμαρχος Αθηναίων για τις υπηρεσίες του προς τους πρόσφυγες, παραλαμβάνοντας μία από τις τρεις κορυφαίες διακρίσεις στον μεγάλο διεθνή θεσμό «World Mayor 2016».

Με τον τίτλο «Δήμαρχος του Κόσμου» για το έτος 2016 τιμήθηκε ο δήμαρχος της βελγικής πόλης Μέχελεν, κ. Bart Somers, ενώ ο έπαινος για την ενσωμάτωση των προσφύγων απονεμήθηκε στον δήμαρχο της γερμανικής πόλης Λαρ, κ.Wolfgang G. Müller.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ιδρύματος που διοργανώνει τον ετήσιο θεσμόWorld Mayor, «ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης έχει εργαστεί αδιάκοπα και με διαφάνεια για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας για τους πρόσφυγες που αφίχθησαν στην Αθήνα, λόγω της προσφυγικής κρίσης. Η πρότασή του για τη συγκρότηση της πρωτοβουλίας «Πόλεις Αλληλεγγύης» αποτελεί ένα απτό παράδειγμα για το πώς αυτός ο άνθρωπος εργάζεται πάνω στη δημιουργία ενός παγκόσμιου πλαισίου για την αντιμετώπιση αυτής της πιεστικής πρόκλησης. Το πάθος του, η δέσμευσή του και το πνεύμα γενναιοδωρίας του είναι απαράμιλλα».

Ο κ. Tann vom Hove, υψηλόβαθμος εταίρος του Ιδρύματος Δημάρχων, δήλωσε ότι «οι μεταναστευτικές ροές κατέφθασαν στην Ελλάδα ακριβώς τη στιγμή που η χώρα βιώνει μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις. Παρ’ όλα αυτά, η Αθήνα και πολλές άλλες ελληνικές πόλεις, έχουν ανταποκριθεί με γενναιοδωρία και ισχυρή δέσμευση». Ο κ. Tann vom Hove πρόσθεσε ότι «ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης αξίζει την ευγνωμοσύνη της Ευρώπης διότι συνέβαλε στο να μην εξελιχθεί σε καταστροφή μια μεγάλη κρίση».

Στην ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων υπογραμμίζεται ότι «όπως πολλές κοινότητες ανά την Ελλάδα, έτσι και η Αθήνα δεν ήταν προετοιμασμένη για την άφιξη δεκάδων χιλιάδων προσφύγων το καλοκαίρι του 2015. Ο δήμαρχος κ. Γιώργος Καμίνης δήλωσε ότι η πόλη του με ελάχιστες υποδομές ή εμπειρία στην υποδοχή μεταναστών, κλήθηκε ξαφνικά να βρεθεί στην πρώτη γραμμή ώστε να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως, ο Δήμαρχος διαπίστωσε σύντομα ότι η έκταση της ανθρωπιστικής κρίσης επέβαλε άμεση δράση. Μέσα σε μερικές εβδομάδες ο δήμος Αθηναίων είχε συμβάλει στη δημιουργία της πρώτης Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων της χώρας, στον Ελαιώνα».

Η λίστα του World Mayor για το 2016 τιμά τους:

1. Bart Somers, Δήμαρχος Μέχελεν, Βέλγιο
Νικητής του βραβείου Δήμαρχος του Κόσμου

2. Wolfgang G Müller, Δήμαρχος Λαρ, Γερμανία
Νικητής του Επαίνου Δημάρχου του Κόσμου για τις υπηρεσίες του στην ενσωμάτωση.

3. Giorgos Kaminis, Δήμαρχος Αθηναίων, Ελλάδα
Νικητής του Επαίνου Δημάρχου του Κόσμου για τις υπηρεσίες του προς τους πρόσφυγες.

4. Guisi Nicolini, Δήμαρχος Λαμπεντούζα, Ιταλία

5. Richard Arnold, Δήμαρχος Schwäbisch Gmünd, Γερμανία

6. Mirjam van ‘t Veld, Δήμαρχος Άμστελβεεν, Ολλανδία

7. Spiros Galinos, Δήμαρχος Λέσβου, Ελλάδα

8. Pavel Adamowicz, Δήμαρχος Γκντάνσκ, Πολωνία

9. Damien Carême, Δήμαρχος Grande-Synthe, Γαλλία

10. Henriette Reker, Δήμαρχος Κολωνίας, Γερμανία

 

Το Βραβείο «Δήμαρχος του Κόσμου 2016» απονεμήθηκε στον κ. Bart Somers, δήμαρχο της πόλης Mechelen του Βελγίου.

Από το 2001 που εξελέγη δήμαρχος μεταμόρφωσε μια μάλλον παραμελημένη πόλη σε έναν από τους πιο επιθυμητούς προορισμούς στο Βέλγιο. Το ίδιο διάστημα, η πόλη είχε αποτελέσει πρότυπο ενσωμάτωσης.

Κάτοικοι  βορειοαφρικανικής καταγωγής, οι οποίοι αποτελούσαν το 20% του πληθυσμού ενσωματώθηκαν πλήρως ως πολίτες της πόλης Mechelen.

Στον πρόλογο του World Mayor Project για το 2016, οι διοργανωτές δήλωσαν ότι σε μια εποχή που υπάρχουν παγκοσμίως περίπου 60 εκ. άνθρωποι που είναι εκτοπισμένοι, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν τραπεί σε φυγή από κατεστραμμένες περιοχές και φτώχεια, το βάρος της παροχής έκτακτων καταφυγίων, ασφάλειας και μελλοντικών προοπτικών, πέφτει στις πόλεις.