Καθημερινοί οι υγειονομικοί και αγορανομικοί έλεγχοι στην αγορά την περίοδο του Πάσχα

Καθημερινοί είναι οι υγειονομικοί και αγορανομικοί έλεγχοι στην αγορά την περίοδο του Πάσχα από την Περιφέρεια Αττικής και από τις αρμόδιες υπηρεσίες της, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Συγκεκριμένα, με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την προστασία των καταναλωτών, διενεργούνται καθημερινοί έλεγχοι σε όλα τα σημεία παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας τροφίμων, με ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων που παρουσιάζουν αυξημένη καταναλωτική ζήτηση τη συγκεκριμένη περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκια των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, σε διάστημα 20 ημερών έχουν πραγματοποιήσει 928 ελέγχους σε τρόφιμα και εγκαταστάσεις τροφίμων. Να σημειωθεί ότι οι Υπηρεσίες μετείχαν και σε μικτά κλιμάκια ελέγχων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (ΣΥΚΑΠ) που αφορούσαν σε έλεγχο εγκαταστάσεων τροφίμων ζωικής προέλευσης και σε δειγματοληψίες για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε προϊόντα φυτικής προέλευσης σε λαϊκές αγορές. Για την πάταξη του φαινομένου «ελληνοποιήσεων» προϊόντων, ιδιαίτερα στα σφαγεία, διενεργήθηκαν 20 επίσημοι έλεγχοι στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής κατά τους οποίους κρεοσκοπήθηκαν περίπου 100.000 πτηνά, 12.000 αιγοπρόβατα και 100 χοιρινά. Στα δύο σφαγεία της ΠΕ Δυτικής Αττικής πραγματοποιήθηκαν συνολικά 23 κρεοσκοπήσεις που αντιστοιχούν σε έλεγχο περίπου 25.000 αμνοεριφίων. Σημειώνεται ότι έγιναν 27 συστάσεις σε καταστήματα μαζικής εστίασης, υπεραγορές τροφίμων, λαϊκές αγορές, κρεοπωλεία και εγκαταστάσεις τροφίμων και κατασχέθηκαν τρόφιμα ζωικής προέλευσης συνολικού βάρους 265 κιλών.

Ακολούθως, με γνώμονα τη διασφάλιση των κατάλληλων υγειονομικών συνθηκών, κλιμάκια υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας διενήργησαν πάνω από 1.700 ελέγχους σε όλη την Αττική, 351 εκ των οποίων αφορούσαν στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, έγιναν εκατοντάδες συστάσεις ενώ επιβλήθηκαν 16 κυρώσεις σε επιχειρήσεις λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών καθώς και σε καταστήματα μαζικής εστίασης.

Κατά το ίδιο διάστημα, πραγματοποιήθηκαν 688 αγορανομικοί έλεγχοι, μεταξύ άλλων, σε πρατήρια υγρών καυσίμων, επιχειρήσεις λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών, επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, υπεραγορές τροφίμων, λαϊκές αγορές, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η επιβολή προστίμων ύψους 87.600 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα.