Μήνυμα συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Τιράνων στις κοινές δηλώσεις των δημάρχων Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και Τιράνων Έριον Βελιάι

Μήνυμα συνεργασίας και ενότητας έστειλαν οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και Τιράνων Έριον Βελιάι κατά τις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας.

«Η εξωστρέφεια, η διεθνής δικτύωση και συνεργασία είναι για μας αυτονόητη προϋπόθεση για να επιτελέσουμε καλύτερα το ρόλο μας. Γι’ αυτό έχουμε επενδύσει σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια και σταθερά αποκομίζουμε κέρδη σε πολλά επίπεδα: στον τουρισμό και τη διεθνή μας εικόνα, στη χρηματοδότηση σημαντικών έργων, στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, στη μεταφορά πολύτιμης τεχνογνωσίας, στην εκπαίδευση του προσωπικού του Δήμου», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, καλωσορίζοντας στο Δημαρχιακό Μέγαρο, τον ομόλογό του.

Ο δήμαρχος των Τιράνων, Έριον Βελιάι, ευχαρίστησε το δήμαρχο Αθηναίων για την πρόσκληση και σημείωσε ότι «το έργο του Γιώργου Καμίνη στην Αθήνα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις μεγάλες πόλεις. Η άριστη δουλειά του είναι προϊόν της εμπειρίας του ως συνηγόρου του πολίτη και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άλλωστε τα βιώματα του καθενός είναι αυτά που αφήνουν το αποτύπωμα τους στην μετέπειτα πορεία μας».

«Συνεργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε επιτυχώς με μεγάλες πόλεις της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Είναι δεδομένο πως θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο και με τις μεγάλες πόλεις της γειτονιάς μας, στην Ελλάδα και εκτός. Είτε πρόκειται για τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, είτε για τα Σκόπια και τα Τίρανα, η Αθήνα θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια ευημερίας της ευρύτερης γεωγραφικής μας περιοχής, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Οι δύο δήμαρχοι συμφώνησαν ότι οι πόλεις αποτελούν το εργαστήρι της προόδου στη σημερινή εποχή. Από αυτές θα ξεπηδήσουν οι καινούριες ιδέες, οι καινούριες τεχνολογίες, οι καινούριες μορφές κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης. «Από τη φύση τους, οφείλουν να δείχνουν τον δρόμο, να αποτελούν παράδειγμα ακόμα και για την κεντρική εξουσία. Να αποδεικνύουν πως ανεξάρτητα από ανεπίλυτα διμερή προβλήματα μεταξύ των κρατών, οι πόλεις οφείλουν, στους πολίτες τους πάνω απ΄ όλα, να συνομιλούν, να συνεργάζονται, να βρίσκουν κοινές λύσεις σε κοινά προβλήματα», σημείωσε ο Γιώργος Καμίνης.

«Συζητήσαμε για το πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε το αστικό περιβάλλον ώστε να λειτουργεί προς όφελος των πολιτών. Για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι ενεργοί πολίτες στις κοινωνίες μας και την ανάγκη εμείς, οι τοπικές αρχές, να βρισκόμαστε σε διαρκή αλληλεπίδραση μαζί τους, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που μας δίνουν οι νέες τεχνολογίες. Για το πόσο μπορεί να βοηθήσει τις οικονομίες μας η στροφή στην νεανική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία», δήλωσε ο Γ. Καμίνης συμπληρώνοντας ότι φιλοδοξεί η συνεργασία που ξεκινάει σήμερα με την πόλη των Τιράνων να εξειδικευτεί τους επόμενους μήνες σε συγκεκριμένους τομείς. Σε αυτό το σημείο, ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε γνωστό ότι το επόμενο διάστημα θα ανταποδώσει την επίσκεψη στα Τίρανα, η οποία θα οδηγήσει στην υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεργασίας των δύο πόλεων.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος των Τιράνων σημείωσε: «Ανυπομονώ για την επίσκεψη του δημάρχου Αθηναίων στην πόλη μας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό πολιτιστικό ημερολόγιο με δράσεις κι εκδηλώσεις για τους πολίτες μας. Οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων είναι πολύ σημαντικές και επενδύουμε πολύ σε αυτές».

Ο δήμαρχος Αθηναίων παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του ομολόγου του και της συνοδείας του στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Αθηναίων ξενάγησε τον δήμαρχο Τιράνων στο Σεράφειο κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας του δήμου Αθηναίων για το οποίο ο δήμος φιλοδοξεί να γίνει πνεύμονας καινοτομίας της πόλης.