Με έργα 85 εκ. ευρώ το πρόγραμμα για την Αθήνα του 2020

Έργα 85 εκ. ευρώ περιλαμβάνει το πρόγραμμα για την Αθήνα του 2020 , στην υλοποίηση των οποίων προχωράει ο Δήμος Αθηναίων , μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από την Περιφέρεια Αττικής.

Μάλιστα, η πρόταση του δήμου Αθηναίων ήταν η πρώτη Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης που εγκρίθηκε ύστερα από την πρόσκληση της Περιφέρειας Αττικής καθώς αξιολογήθηκε θετικά τόσο ως προς τη στόχευσή της, όσο και προς τη διαχειριστική της επάρκεια. Πλέον, ο δήμος Αθηναίων καλείται να υλοποιήσει, με πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, το εγκεκριμένο πρόγραμμα «Αθήνα 2020: Βιώσιμη Ανάπτυξη για τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την καινοτομία» που περιλαμβάνει παρεμβάσεις και δράσεις αστικής ανάπλασης, αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, στήριξης της υγείας, κοινωνικής πρόνοιας και εκπαίδευσης, καθώς και δράσεις πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης και στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης τόνισε ότι «μέσα από το πρόγραμμα «Αθήνα 2020» προχωρούμε σε δράσεις που εντάσσονται στο δίπτυχο: οικονομική ανάπτυξη της πόλης και βελτίωση της ποιότητας ζωής των Αθηναίων. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζουμε παρεμβάσεις με σημαντικό αντίκτυπο στην Αθήνα που θα συμβάλλουν σημαντικά στην αναζωογόνηση της πόλης, στην ανακούφιση ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών».

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να προχωρήσει η υλοποίηση δράσεων όπως η αναβάθμιση του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας, με πεζοδρομήσεις και αστικές παρεμβάσεις, η ανάπλαση στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών, η βελτίωση των υποδομών και του πρασίνου του Εθνικού Κήπου, η περαιτέρω ανάδειξη και η προβολή της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού, η ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και κτιρίων, η ολοκλήρωση του Μουσείου «Μαρία Κάλλας» και ο περαιτέρω μετασχηματισμός των δημοτικών ιατρείων σε πολυδύναμα κέντρα ολιστικής προσέγγισης.

Η υλοποίηση της πρότασης του Δήμου Αθηναίων για την τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο, αποτελεί συνέχεια του ολοκληρωμένου αναπτυξιακού προγράμματος «Έργο Αθήνα», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, που επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την τουριστική προβολή της Αθήνας και απέφερε σε εμβληματικά για την πόλη έργα όπως το Σεράφειο, την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, τη μετατροπή της Βίλας Αμαλίας σε σχολείο, την αναβάθμιση των υποδομών της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων, το Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (ΚΑΠΑΨ) στους Αμπελόκηπους, την κατασκευή νέων Δημοτικών Ιατρείων, Βιοκλιματικών Παιδικών Σταθμών και πολλά άλλα.

Με το πρόγραμμα Αθήνα 2020 ο δήμος Αθηναίων αξιοποιώντας την εμπειρία και τη δυναμική που αποκτήθηκε από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, συνεχίζει  τη συστηματική προσπάθεια αναζωογόνησης της πόλης και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής με σταθερό στόχο να καταστεί η Αθήνα ελκυστικός προορισμός για κατοίκους, επισκέπτες, επιχειρηματίες και επενδυτές. Τέλος, σημειώνεται πως η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, που θα υλοποιηθεί μέσω της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων, προχωρά σε συνέργειες με τους δήμους Μοσχάτου – Ταύρου και Νέας Σμύρνης με παρεμβάσεις στα κοινά όριά τους με τον δήμο Αθηναίων, τα οποία και αποτελούν πύλες πρόσβασης στην πρωτεύουσα.