Νέα ανακοίνωση κατά Ζενέτου από την Αλληλέγγυα πόλη Ιλίου για το Πάρκο Τρίτσης

Νέα ανακοίνωση κατά Ζενέτου εξέδωσε η Αλληλέγγυα πόλη Ιλίου για το Πάρκο Τρίτσης, χαρακτηρίζοντας ως ανεύθυνες και επικίνδυνες της επιλογές της δημοτικής αρχής στο θέμα του Μητροπολιτικού Πάρκου “Αντώνης Τρίτσης”.

Ακολουθεί η ανακοίνωση

“Με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα με φόντο το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Οι συνεχείς θετικές εξελίξεις αναφορικά με το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» αποτελούν τη δικαίωση των αιτημάτων των πολιτών, που τις εποχές της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας υπερασπίστηκαν μέσα από τους αγώνες τους το δημόσιο χαρακτήρα και ανέδειξαν την ανάγκη για διάσωσή του.

Ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων του και με ελάχιστα μέσα στη διάθεσή του, ο Φορέας Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης», έχει καταφέρει να επιδείξει αξιόλογο έργο:

  • Ξεκίνησε μετά από χρόνια η μισθοδοσία των τριών εργαζόμενων, ενώ δρομολογείται η καταβολή των δεδουλευμένων και των ασφαλιστικών εισφορών που άφησαν ως χρέος πίσω τους οι προηγούμενες διοικήσεις.
  • Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εργασίες καθαρισμού στο σύνολο σχεδόν της έκτασης των 913 στρεμμάτων και του συμπλέγματος των λιμνών, ενώ πραγματοποιούνται εργασίες κλαδέματος και περιποίησης των δέντρων και των φυτών που υπάρχουν στο χώρο.
  • Ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός και η ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου στο εκκλησάκι του Αγ. Παύλου – ένα ναΰδριο μοναδικής ομορφιάς, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα του Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Λουμπαρδιάρη, Δημήτρη Πικιώνη.
  • Πραγματοποιήθηκε απογραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας του πάρκου από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο Φορέας Διαχείρισης προχωρά στην εκπόνηση ενός σχεδίου γενικής διάταξης.
  • Επιπλέον, υπογράφηκε Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με την Ελληνική Βοτανική Εταιρεία που έχει στόχο το συντονισμό δράσεων που αφορούν σε ζητήματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, των χώρων πρασίνου του Λεκανοπεδίου των Αθηνών και της βιοποικιλότητας της Αττικής.
  • Παράλληλα δρομολογούνται λύσεις για τα κρίσιμα προβλήματα της έλλειψης φύλαξης, του ελλιπούς φωτισμού (μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) και της έλλειψης νερού για τις τεχνητές λίμνες – υδροβιότοπους.

Οι παραπάνω ενέργειες και το γεγονός πως το πάρκο έχει ήδη αλλάξει σελίδα, έχουν ήδη γίνει αντιληπτές από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που το επισκέπτονται καθημερινά και ανησυχούν γι’ αυτό.

Μεγάλος απών από αυτή τη προσπάθεια, είναι δυστυχώς ο Δήμος Ιλίου – στα διοικητικά όρια του οποίου ανήκει το πάρκο – καθώς η Διοίκηση του Δήμου από κοινού με την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας του κ. Καούκη, όντας κατώτεροι των περιστάσεων και αναντίστοιχοι της βούλησης των κατοίκων της πόλης, αρνήθηκε να ορίσει εκπρόσωπό του στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου Φορέα Διαχείρισης, όπως προέβλεπε ο νόμος.

Να θυμίσουμε ακόμη, πως την ίδια πρόταση υποστήριξε ο Δήμαρχος Ιλίου και για την συμμετοχή του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας, χωρίς όμως να συμπαρασύρει τους όμορους δήμους, οι οποίοι και αποφάσισαν κατά πλειοψηφία την συμμετοχή του ΑΣΔΑ στο νέο Φορέα.

Εκτός όμως, από την παντελή απουσία της από τη μεγάλη αυτή προσπάθεια για την διάσωση του σημαντικότερου πνεύμονα πρασίνου της Δυτικής Αθήνας, η Διοίκηση του Δήμου επιλέγει να σταθεί ενάντια αυτής της προσπάθεια:

  • αρνούμενη να συμβάλει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην όλη προσπάθεια
  • με την επιλογή να μην μαζεύει – ως όφειλε – τα σκουπίδια από το χώρο του πάρκου,
  • με την επιλογή να απαξιώνει το ίδιο το Πάρκο και το Φορέα Διαχείρισής του,
  • και ως τελευταία πράξη του δράματος με την επιλογή να δώσει εντολή σε συνεργεία του δήμου να αφαιρέσουν αντλία νερού, που βρίσκεται εγκατεστημένη σε γεώτρηση του πάρκου και υδροδοτεί μεταξύ άλλων τις λίμνες εν αγνοία του φορέα, προφασιζόμενος δήθεν συντήρησή της.

Ιδιαίτερα η τελευταία αυτή ενέργεια αναδεικνύει την ανευθυνότητα του κ. Ζενέτου, βάζοντας τους εργαζόμενους του Δήμου σε μια επικίνδυνη κατάσταση, καθώς τέθηκαν αντί του ίδιου, ενώπιον των αστυνομικών αρχών και της δικαιοσύνης, ενώ δεν είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι για αυτές τις ενέργειες αλλά ο εντολέας τους.

Σε ότι μας αφορά, από την πρώτη στιγμή καλέσαμε το Δήμαρχο Ιλίου να αναλάβει την οποιαδήποτε διοικητική και πολιτική ευθύνη ως ο μοναδικός υπαίτιος για τις αυτές ενέργειες, προστατεύοντας τους εργαζόμενους του Δήμου και απαιτήσαμε την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε στο πάρκο.

Στο σημείο αυτό καταγγέλλουμε την υβριστική επίθεση του Δήμαρχου Ιλίου, στον επικεφαλής της δημοτικής μας παράταξης «Αλληλέγγυα Πόλη» και επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Ιλίου, Κώστα Κάβουρα, όταν αυτός βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων του Δήμου Α.Τ. Ιλίου και τον κάλεσε τη Διοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες των πράξεων της και να σταματήσει να παίζει παιχνίδια στη πλάτη των εργαζομένων.

Φαίνεται πως η ιδέα ενός Μητροπολιτικού Πάρκου υπό δημόσιο έλεγχο σαν το Πάρκο Τρίτση, με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια διάσωσής του, δεν αρέσει και οδηγεί κάποιους σε επικίνδυνες επιλογές που ως στόχο έχουν την παρεμπόδιση της όλης προσπάθειας.

Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί και η πρόσφατη απόφαση της ΚΕΔΕ να προχωρήσει σε αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας της χρηματοδότησης του Πάρκου Τρίτση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους – μια πράξη που μας βρίσκει εντελώς αντίθετους και καλούμε όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου να τοποθετηθούν ενάντια σε αυτή.

Καλούμε, επίσης, την ηγεσία της ΚΕΔΕ, αν είναι, όπως δηλώνει ο κ. Πατούλης στα δελτία τύπου που έχει εκδώσει σχετικά με το θέμα, υπέρ των έργων ανάπλασης δημόσιων χώρων και κάθε πρωτοβουλίας που έχει στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, να αναθεωρήσει τη στάση της και να μην προχωρήσει στην αίτηση ακύρωσης της χρηματοδότησης του Πάρκου Τρίτση – μια ενέργεια που αν αποδώσει θα οδηγήσει σε ασφυξία το μεγαλύτερο πάρκο της Αττικής, και τον τελευταίο καιρό, η εικόνα του έχει βελτιωθεί σημαντικά με ολοένα και περισσότερους πολίτες να το επισκέπτονται καθημερινά.

Επιπλέον, να αποκτήσει κανείς εικόνα αναφορικά με το βάρος που αναλογεί σε έναν Δήμο για την χρηματοδότηση του Πάρκου Τρίτση, αξίζει ενδεικτικά να αναφερθεί πως στο Δήμο Ιλίου αναλογούν, κατά δήλωση του Δημάρχου, 15.300 ευρώ το χρόνο για το πάρκο, τη στιγμή που πληρώνει πάνω από 18.000 ευρώ σε έναν μόνο λαϊκό τραγουδιστή, για μία 2ώρη εμφάνιση στις εκδηλώσεις της Λευκής Νύχτας.

Τέλος, καλούμε τους πολίτες που είναι αυτοί που υπερασπίστηκαν, όλο το προηγούμενο διάστημα, το μοναδικό αυτό χώρο για τη πόλη μας, να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση και να μην επιτρέψουν να προχωρήσει κανένας σχεδιασμός που ως στόχο έχει να ξαναγυρίσει το πάρκο στις καταστροφικές εικόνες του πρόσφατου παρελθόντος.”