Πατούλης: «Το σύστημα του συγκεντρωτικού κράτους απέτυχε παταγωδώς. Οφείλουμε να κατευθυνθούμε προς την ουσιαστική αποκέντρωση και την ανάπτυξη»

«Το σύστημα  του συγκεντρωτικού κράτους απέτυχε παταγωδώς. Οφείλουμε  να κατευθυνθούμε προς την ουσιαστική αποκέντρωση και την ανάπτυξη», δηλώνει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης από την Μαδρίτη που βρίσκεται στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τοπικών Αρχών και Πόλεων.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι προκλήσεις των αειφόρων στόχων ανάπτυξης που αντιμετωπίζουν οι τοπικές αρχές.

Στις εργασίες παρέστη και ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης ο κ. Πατούλης είχε μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τοπικών Αρχών και Πόλεων και Δήμαρχο του Γιοχάνεσμπουργκ Mpho Parks Tau.

Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν οι τρόποι συνεργασίας των τοπικών αρχών σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές των τοπικών κοινωνιών, προς όφελος των πολιτών.

Ειδικότερα η συζήτηση εστιάστηκε στην ανάγκη αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και πόρων από τις κεντρικές κυβερνήσεις προς τους Δήμους, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Πατούλης με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου του CEMR  προκάλεσε τον Πρόεδρο του UCLG να επισκεφθεί τη Χίο στις 12 και 13 Ιουνίου όπου θα συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

« Με τον Πρόεδρο του UCLG είχαμε μία πολύ χρήσιμη συνάντηση.  Διαχρονικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε συνέργειες που θα   συμβάλλουν στη διαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών και μιας ευρωπαϊκής νομοθεσίας, υπέρ του πολίτη και των τοπικών κοινωνιών. Η Ελλάδα στον τομέα της τοπικής ανάπτυξης είναι ουραγός της Ευρώπης ακριβώς γιατί οι κεντρικές κυβερνήσεις δεν προχώρησαν ποτέ σε μεταρρυθμίσεις-τομές που θα είχαν ως επίκεντρο την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς τις τοπικές κοινωνίες. Το σύστημα όμως του συγκεντρωτικού κράτους απέτυχε παταγωδώς, για αυτό και βιώνουμε χρόνια κρίσης που οδήγησαν σε παρακμή. Οφείλουμε  να κατευθυνθούμε προς την ουσιαστική αποκέντρωση, την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αν θέλουμε να έρθει και η εθνική ανάπτυξη. Δεν υπάρχει πλέον το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού.

Ήρθε η ώρα να κάνουμε πράξη την έννοια δήμος-κράτος μέσα από την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών που ακολουθούνται με επιτυχία σε όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη».

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή συμβολικών δώρων.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης ο κ. Πατούλης συναντήθηκε επίσης με τον υφυπ. Εξωτερικών της Ισπανίας Fernando Garcia Casas και με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR), Περιφερειάρχη της Emilia Romagna Stefano Bonaccini.

Στη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τοπικών Αρχών και Πόλων εξήχθησαν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για το ρόλο των τοπικών αρχών στην εθνική ανάπτυξη των χωρών.

Συγκεκριμένα επισημάνθηκε πως η συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης είναι θεμελιώδης καθώς, όπως αναφέρθηκε, σε τοπικό επίπεδο μπορεί να διασφαλιστεί η εστίαση ισότητας για την εφαρμογή τους, σε εθνικό επίπεδο.

Κατά συνέπεια, όπως επισημάνθηκε, η επίτευξη των στόχων αυτών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενεργό συμμετοχή των τοπικών αρχών, καθώς όλοι αυτοί οι στόχοι αναφέρονται σε αρμοδιότητες και ευθύνες κυρίως σε τοπικό επίπεδο, ειδικότερα σε ότι αφορά στην παροχή βασικών υπηρεσιών και στην προώθηση της αειφόρου ενδογενούς και περιεκτικής ανάπτυξης.