Προοπτικές συνεργασίας για τις Αυτοδιοικήσεις Ελλάδας και Ιταλίας-Συνέντευξη Τύπου από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ στη Σικελία

Για τις προοπτικές συνεργασίας για τις Αυτοδιοικήσεις Ελλάδας και Ιταλίας , αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης από τη Σικελία, σε συνέντευξη τύπου σε ΜΜΕ , στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας επαφών στην Ιταλία.

Υπογράμμισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχαν οι «Πόλεις» της Ελλάδας και της Ιταλίας από την αρχαιότητα μέχρι και τις αρχές της αναγέννησης και για τη πνευματική όσμωση των δύο λαών,κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που οργανώθηκε από τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Συνέλευσης της Σικελίας κ. Giovanni Ardizzone, , ενώ τόνισε «αυτοί οι ισχυροί δεσμοί πνεύματος και συνεννόησης μπορούν να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί μια νέα συνεργασία μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των δύο χωρών».

Αυτοδιοικήσεις Ελλάδας και Ιταλίας Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αφού αναφέρθηκε στον ουσιαστικό ρόλο που μπορούν να έχουν οι ευρωπαϊκές Αυτοδιοικήσεις «στη διαμόρφωση γόνιμων και χρήσιμων πολιτικών, που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες», επισήμανε την ανάγκη να δημιουργηθεί «ένα δίκτυο όλων των Αυτοδιοικητικών Ενώσεων για τη χάραξη χρήσιμων και γόνιμων πολιτικών προς όφελος των πολιτών».

Να σημειωθεί ότι το πρωί ο Γ. Πατούλης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Συνέλευσης της Σικελίας κ. Giovanni Ardizzone, στο πλαίσιο της οποίας, συζητήθηκαν θέματα αναφορικά με τον σχεδιασμό προτάσεων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων κοινού ενδιαφέροντος και το άνοιγμα των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σικελίας.

Αντίστοιχες επαφές είχε και με τον κ. Forgione Franzesco, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Πολιτισμού της Σικελίας (Federico II) και πρώην Πρόεδρο της Επιτροπής Αντιμάφια Ιταλίας.

Σε συνέχεια των επαφών που είχε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ με το Δήμαρχο Palermo Leoluca Orlando, συζητήθηκε η προοπτική αδελφοποιήσεων, συνεργασιών και η κατάρτιση Πρωτοκόλλου Συνεργασίας σε θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων στο τουρισμό και στο εμπόριο.

Ειδικότερα, συμφωνήθηκε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την αδελφοποίηση της Πόλης Rometta της Σικελίας με το δήμο Μονεμβασίας της Πελοποννήσου, με κεντρικό στόχο την ανάδειξη από τα απομεινάρια των Βυζαντινών Μοναστηριών στις δύο περιοχές.

Αντίστοιχα, με στόχο την ανάδειξη της τέχνης της Κεραμικής θα πραγματοποιηθεί αδελφοποίηση των δήμων Αμαρουσίου και Caltagione.

Στο πλαίσιο των επαφών συμφωνήθηκε επίσης να αναπτυχθεί μια συστηματική συνεργασία της ΚΕΔΕ με την αντίστοιχη Ένωση της Σικελίας (ANCI), ενώ υπήρξε ενδιαφέρον για να διαμορφωθούν ειδικά τουριστικά πακέτα μαθητικών εκδρομών με ποιοτικές παροχές και χαμηλό κόστος.

Κεντρικός προορισμός θα είναι οι ελληνόφωνες περιοχές.

Τέλος, υπήρξε ενδιαφέρον για την ανάπτυξη τουριστικών διαδρομών με επίκεντρο τις πόλεις που αποτέλεσαν σημεία σταθμούς για τους ανθρώπους των γραμμάτων μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Το Πρόεδρο Γ. Πατούλη συνοδεύουν στη Σικελία η Πρόξενος της Ελλάδας στο Παλέρμο και Διευθύντρια του Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Παλέρμο καθηγήτρια R. Lavagnini, ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης και η Προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας της ΚΕΔΕ Αμαλία Τζαγκαράκη.