Γ. Πατούλης: Η αυτοδιοίκηση μέσα από πρωτοβουλίες όπως η δικτύωση και η διαδημοτική συνεργασία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για «Βιώσιμες Πόλεις»

Η αυτοδιοίκηση μέσα από πρωτοβουλίες όπως η δικτύωση και η διαδημοτική συνεργασία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για «Βιώσιμες Πόλεις» , τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο πρώτο Συνέδριο Δικτύου Πόλεων – Βιώσιμη Πόλη, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

Ο Γ. Πατούλης αφού επισήμανε ότι, παρά τη συνεχή προσπάθεια που καταβάλλεται από την κεντρική διοίκηση να αποδυναμώσει τον Α’ Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι δήμοι παίρνουν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη συνεργασιών και τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων.

Για τις «Βιώσιμες Πόλεις», απαιτούνται έξυπνες λύσεις, για την αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων. Αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες για την άμεση έναρξη της υλοποίησης του «Προγράμματος Οργάνωσης και Λειτουργικού Εκσυγχρονισμού των 13 Περιφερειών και των 325 Δήμων», που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» 2014–2020.

Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για να αξιοποιηθεί η σύγχρονη τεχνολογική υποδομή που διαθέτει πλέον στο G-Cloud του Υπουργείου Οικονομικών και στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Προτείνουμε επίσης την άμεση προώθηση πιλοτικής εφαρμογής υποστήριξης των μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων, προκειμένου να διασφαλιστεί με έξυπνες εφαρμογές ΤΠΕ η αποτελεσματική εσωτερική λειτουργία τους και η βέλτιστη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες.

«Θέλω να σας επισημάνω ότι οι Βιώσιμες πόλεις, εντάσσονται στο κέντρο της πολιτικής της ΚΕΔΕ. Η επιδιωκόμενη Βιώσιμη Ανάπτυξη των πόλεων θα πρέπει να στηρίζεται σε έξυπνες λύσεις και πρέπει να επιτευχθεί σε όρους οικονομικής σύγκλισης, κοινωνικής συνοχής, προστασίας περιβάλλοντος και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Οι Βιώσιμες Πόλεις χρειάζονται έξυπνες λύσεις για πιο αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Να σημειωθεί ότι έκτος από το Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, στο συνέδριο μίλησαν, ο Δ. Καφαντάρης Πρόεδρος Δικτύου «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ», Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, ο Γ. Κωνσταντέλλος Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, ο Π. Πάντος Πρόεδρος Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, η Μαρία Λοϊζίδου, Καθηγήτρια ΕΜΠ, ο Γ. Κρεμλής Γεν. Διευθυντής DG ENVIRONMENT της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.α. Συνοπτική παρουσίαση των δραστηριοτήτων του δικτύου πραγματοποίησε ο Ιωάννης Γεώργιζας, Γενικός Διευθυντής του Δικτύου.