Από τον Δήμαρχο Αθηναίων και γνωστούς Αθηναίους – Συγκρότηση πρωτοβουλίας απέναντι στη χρήση και διακίνηση ναρκωτικών

Μια πρωτοβουλία που απαρτίζεται από γνωστούς Αθηναίους που ζουν και δραστηριοποιούνται στην πρωτεύουσα

Τη συγκρότηση πρωτοβουλίας – ομάδας πίεσης απέναντι στην αβουλία του κράτους να αντιμετωπίσει τη χρήση και τη διακίνηση ναρκωτικών ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Μια πρωτοβουλία που απαρτίζεται από γνωστούς Αθηναίους που ζουν και δραστηριοποιούνται στην πρωτεύουσα και συμφώνησαν, στο Δημαρχείο της Αθήνας, για κοινή δράση κατά του θανάτου στον δρόμο, προβληματισμού για την ανεμπόδιστη διακίνηση και το εμπόριο  ναρκωτικών καθώς και την ανάγκη να περιοριστεί δραστικά η δημόσια χρήση ναρκωτικών.

Στο πρώτο κάλεσμα το «παρών» έδωσαν προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών όπως οι  Γιώργος Αρμένης, Γιάννα Αλιβιζάτου, Ντίνος Αυγουστίδης, Ορφέας Αυγουστίδης, Αρετή Γεωργιλή, Τάσος Γιαννόπουλος (φοιτητής Νομικής), Στεφανία Γουλιώτη, Εύα Καραϊτίδη (εκδόσεις ΕΣΤΙΑ), Νεφέλη Κουρή, Στάθης Λιβαθινός, Στέλιος Μάινας. Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Μιμή Ντενίση, Θανάσης Πετρίδης (ιατρός), Γιούλικα Σκαφιδά, Νίκος Σουρής (φοιτητής Νομικής), Αιμιλία Υψηλάντη, Έλενα Χαρμπίλα (τραγουδίστρια) και Χρήστος Χωμενίδης.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη αλλά και να ασκηθεί πίεση προς την κεντρική διοίκηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα από το οποίο υποφέρει όλη την πόλη. Οι συμμετέχοντες ζήτησαν από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, το κείμενο της πρώτης συνάντησης να απευθυνθεί στο ανώτατο επίπεδο της κυβέρνησης, προς τον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Καμίνης συνόψισε τις παραμέτρους και διαστάσεις του προβλήματος προτάσσοντας την άμεση ανάγκη, όπως είπε, λειτουργίας χώρων ιατρικώς εποπτευόμενης χρήσης ουσιών. Επισήμανε την ανάγκη να σχεδιαστεί σε συνεργασία με την κυβέρνηση, πρόγραμμα δράσης με άξονα την αστυνόμευση, την προστασία των πολιτών αλλά και των χρηστών, με τη διοχέτευσή τους σε δομές όπου θα παρέχεται ιατρική και ψυχολογική στήριξη και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

 

Η δημόσια διακίνηση και χρήση ναρκωτικών στο κέντρο της πόλης έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Κεντρικές γειτονιές έχουν μετατραπεί σε χώρους εμπορίας  ναρκωτικών. Στους δρόμους συνάνθρωποί μας κάνουν χρήση ναρκωτικών μπροστά στα μάτια των περαστικών, ενώ την ίδια στιγμή ανήλικα παιδιά εκδίδονται εν μέση οδώ ζώντας τον χειρότερο εφιάλτη.

Το υπουργείο Υγείας στερείται σχεδίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ η πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας δείχνει εντελώς απρόθυμη να ασκήσει τα καθήκοντά της.

Η καταπολέμηση της ουσιοεξάρτησης δεν είναι ένα απλό ή μονοδιάστατο πρόβλημα:

  • είναι ζήτημα κοινωνικής πολιτικής, είναι ζήτημα δημόσιας υγείας, είναι ζήτημα ασφάλειας
  • απαιτεί στενή και αξιόπιστη συνεργασία των υπουργείων: Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης.

Η θέση μας είναι συγκεκριμένη. Ο δήμος Αθηναίων:

  • ασκεί στο ακέραιο την περιορισμένη αρμοδιότητά του στο επίπεδο της πρόληψης και συνεργάζεται συστηματικά με δημόσιους φορείς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι διαθέτουν τεχνογνωσία και εξειδίκευση σε θέματα ουσιοεξάρτησης.
  • συνεργάζεται με την Περιφέρεια Αττικής, τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ και αξιόπιστες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καταδεικνύοντας την ανάγκη να περνάμε από τα λόγια στην πράξη.

Το ίδιο καλούμε και τα αρμόδια Υπουργεία να κάνουν. Το αυτονόητο. Δηλαδή:

  • Όπως συμβαίνει και σε άλλες πόλεις της χώρας, να επιτρέψουν τη διάθεση μεθαδόνης στα νοσοκομεία, και όχι σε χώρους στο κέντρο της πόλης. Δυστυχώς, πρόσφατα ο ΟΚΑΝΑ έθεσε ξανά σε λειτουργία τα κέντρα χορήγησης μεθαδόνης στην οδό Καποδιστρίου και στην Γ΄ Σεπτεμβρίου.
  • Να θεσμοθετήσουν χώρους επιτηρούμενης χρήσης
  • Να δώσουν εντολή να κάνει η Αστυνομία τη δουλειά της, να προστατεύσει τους πολίτες από το οργανωμένο εμπόριο ναρκωτικών και να απελευθερώσει τις γειτονιές της πόλης από τους στυγνούς εγκληματίες που τις έχουν μετατρέψει σε χώρους θανάτου

Σε αυτή τη διεκδίκηση του αυτονόητου είμαστε όλοι μαζί. Σύμμαχοι για να ξαναδώσουμε στις γειτονιές μας την ανάσα που αξίζει.