Συνεχίζουν τις δημιουργικές τους δράσεις τα Ανοιχτά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων – Μια μεγάλη γιορτή στη Κυψέλη

Συνεχίζουν τις δημιουργικές τους δράσεις τα Ανοιχτά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων , ενώ οργανώνεται στην περιοχή της Κυψέλης μια μεγάλη γιορτή για την λήξη της Χρονιάς , μαζί με ολόκληρη τη γειτονιά της Φωκίωνος Νέγρη, με μουσική, χορό, τραγούδι και πολλά δρώμενα.  

Την Πέμπτη 31 Μαΐου το Ανοιχτό Σχολείο Κυψέλης, στο 26ο Δημοτικό Σχολείο επί της Φωκίωνος Νέγρη, θα φιλοξενήσει από τις 18.00 έως τις 22.00 μουσικά δρώμενα επί σκηνής, δημιουργικά εργαστήρια κατασκευών για παιδιάεκθεσιακά περίπτεραεκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής και ένα αλλιώτικο θερινό σινεμά με προβολές των συναρπαστικών ταινιών που ξεδιπλώνουν «Ιστορίες» του προγράμματος. Ιστορίες που άλλαξαν και αλλάζουν την Αθήνα με τον πλέον δημιουργικό και ποιοτικό τρόπο.

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης «η απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή μικρών και μεγάλων στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων είναι η πιο απτή επιβεβαίωση ότι το τολμηρό εγχείρημα, πέτυχε. Αναμένουμε με χαρά να γιορτάσουμε μαζί με τους ανθρώπους που συμμετείχαν, κρατώντας τα ανοιχτά σε 25 γειτονιές έως αργά το βράδυ, και να απολαύσουμε τις ιστορίες αποτυπώνουν πως πρέπει να είναι ένα σύγχρονο σχολείο» 

Με αυτήν τη γιορτή το πρόγραμμα αποχαιρετά την άνοιξη και καλωσορίζει το καλοκαίρι και τις ολοκαίνουργιες δράσεις που θα φιλοξενήσουν τα Ανοιχτά Σχολεία της πόλης. Tα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων υλοποιούνται με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, υπό τον συντονισμό του Athens Partnership.

Με πάνω από 22.000 συμμετοχές, μικροί και μεγάλοι κάτοικοι της Αθήνας και όχι μόνο παρακολούθησαν τις περισσότερες από 370 δράσεις του προγράμματος, που αδιάκοπα εδώ και τρία χρόνια ζωντανεύει τις γειτονιές της πόλης, αξιοποιώντας τα ταλέντα των κατοίκων και αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής στην Αθήνα.

«Το αγαπημένο πρόγραμμα των Αθηναίων, εκτός από τη λήξη μιας επιτυχημένης χρονιάς δράσεων, καινοτομίας και εξωστρέφειας σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού, κατά τη διάρκεια του οποίου 12 σχολεία της Αθήνας θα μείνουν Ανοιχτά από το πρωί μέχρι το απόγευμα φιλοξενώντας δωρεάν summer camps για μικρά παιδιά, διευκολύνοντας συγχρόνως και τους εργαζόμενους γονείς» δηλώνει η αντιδήμαρχος για το Παιδί κυρία Μαρία Ηλιοπούλου.

Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.athensopenschools.gr την επόμενη μέρα, Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018, οπότε και θα ξεκινήσουν επισήμως οι εγγραφές.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΜΠΤΗΣ 31/5

On Stage
18:30 – 19:30

Upcycled Percussions Team – Συναυλία Κρουστών από Ανακυκλώσιμα Υλικά
Η ανατρεπτική ορχήστρα κρουστών που έμαθε στους Αθηναίους πώς να φτιάχνουν μουσικά όργανα από κατσαρόλες, κουβάδες, τενεκέδες και τηγάνια, ξεσηκώνει τη σκηνή με ένα δυναμικό μουσικό σόου.

Simone Mongelli – Body Music Performance
Body Music είναι η δημιουργία μουσικής με την αποκλειστική χρήση του σώματος. Με την φωνή, τα παλαμάκια, τα πόδια που χτυπάνε το έδαφος, τα χέρια που εκμεταλλεύονται τα διάφορα σημεία του σώματος για να παράγουν ήχο, οι συμμετέχοντες στη δράση του μοναδικού Simone Mongelli παρουσιάζουν επί σκηνής ένα εντυπωσιακό μουσικό αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας το σώμα τους σαν κανονικό μουσικό όργανο.

Ομάδα Θεάτρου Seven Eleven – Θεατρικό Δρώμενο
Η αγαπημένη θεατρική ομάδα που έκανε τους μικρούς κατοίκους της Αθήνας να αγαπήσουν το θέατρο, ετοιμάζει ένα ξεχωριστό διαδραστικό θεατρικό παιχνίδι για μικρούς & μεγάλους.

Artika – Παιδική Χορωδία
Μια καλά κουρδισμένη ομάδα λιλιπούτειων τραγουδιστών ετοιμάζεται να μας ταξιδέψει μέσα από το τραγούδι και τη μουσική. Ένα μαγευτικό χορωδιακό σύνολο από μικρούς ερμηνευτές, καθοδηγούμενο από τους εμψυχωτές της Πολιτιστικής Εταιρείας Artika, θα δώσει παλμό και ζωντάνια στη σκηνή.

Μετάδραση – Τραγούδια με την συνοδεία του παραδοσιακού οργάνου Bendir
Ο φορέας για την Μετανάστευση και την ανάπτυξη, βρήκε στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων τον κατάλληλο χώρο για να απασχολήσει εκατοντάδες παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες με τον πιο δημιουργικό τρόπο. Για έναν ολόκληρο χειμώνα, στα δημιουργικά εργαστήρια της Μετάδρασης γεννήθηκαν νέα ταλέντα, τα οποία ανεβαίνουν στη σκηνή για να μας παρουσιάσουν τραγούδια με τη συνοδεία του παραδοσιακού κρουστού της Ανατολικής Μεσογείου.

On Stage
20:00 – 20:30

Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής «Δόμνα Σαμίου» – Συναυλία
Νέα ταλέντα στο τραγούδι καλλιέργησε για μια χρονιά στα Ανοιχτά Σχολεία ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής «Δόμνα Σαμίου». Μια συναρπαστική συναυλία που μας ταξιδεύει στους ήχους της ελληνικής παράδοσης. Υπεύθυνη Διδασκαλίας: Κατερίνα Παπαδοπούλου.

Έλιξ – Ένα τραγούδι θα σου πω
Μια κιθάρα και μια βελούδινη φωνή είναι ικανά στοιχεία για να μας γαληνέψουν. Ένας αυτοδίδακτος 12χρονος νεαρός πρόσφυγας, ξεδιπλώνει στη σκηνή το μουσικό του ταλέντο, που καλλιέργησε για μια ολόκληρη χρονιά στις αίθουσες των Ανοιχτών Σχολείων.

Η Πεταλούδα στο τελευταίο θρανίο – Σηκώστε την Αυλαία 
Τα μέλη της ενήλικης ομάδας της δράσης που ξεσήκωσε το Ανοιχτό Σχολείο του Κολωνού, παρουσιάζουν ένα αυτοσχέδιο τρέιλερ της μαύρης κωμωδίας του Παύλου Μάτεσι «Η Τελετή». Στη συνέχεια το κοινό θα έχει την ευκαιρία να πάρει μια μικρή γεύση της δράσης ανεβαίνοντας στη σκηνή και παίζοντας μαζί με τους συμμετέχοντες θεατρικά παιχνίδια εμπιστοσύνης, συνεργασίας και φαντασίας.

Η Πεταλούδα στο τελευταίο θρανίο – Απονομή Βραβείων Τουρνουά Πινγκ – Πονγκ
Για μια ολόκληρη χρονιά, στο Ανοιχτό Σχολείο του Κολωνού, μικροί αθλητές έμαθαν όλα τα μυστικά του Πινγκ Πονγκ και συμμετείχαν σ’ ένα απαιτητικό Τουρνουά το οποίο ανέδειξε τον έναν και μοναδικό νικητή. Η βράβευση επί σκηνής.

Εργαστήρια
(19.30 – 20:30)

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο – Ένας…χάρτινος ήρωας στο βιβλίο μου
To Ελληνικό Παιδικό Μουσείο προσκαλεί τα παιδιά σε ένα ευφάνταστο εργαστήρι, με στόχο να κατασκευάζουν τον δικό τους σελιδοδείκτη, έναν μοναδικό σούπερ ήρωα, για να μη χάνονται μέσα στις σελίδες των βιβλίων τους.

Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας δήμου Αθηναίων – Θεατρικό Παιχνίδι για την κυκλοφοριακή αγωγή
Τι πρέπει να προσέχουμε όταν κυκλοφορούμε στον δρόμο πεζοί; Ποια είναι τα δικαιώματα μας και τι οφείλουμε να γνωρίζουμε; Μέσα από ένα πρωτότυπο θεατρικό παιχνίδι, τα παιδιά γίνονται πεζοί που περνούν τον δρόμο ανάλογα με τον φωτεινό σηματοδότη, μετατρέπονται σε οχήματα που ακολουθούν τα σήματα κυκλοφορίας και μαθαίνουν με τον πιο ευχάριστο τρόπο τους κανόνες του ΚΟΚ από τους ειδικούς της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Αθηναίων.

Ορχήστρα των χωμάτων – Μία κάμπια μα ποια κάμπια; Μία κάμπια με μαλλιά!
Μια περιβαλλοντική κατασκευή – έκπληξη. Τι μπορεί να γίνει αν ανακατέψουμε χώμα με σπόρους και τους τοποθετήσουμε μέσα σε μια κάλτσα; Ένα ανατρεπτικό εικαστικό εργαστήρι περιμένει επίδοξους μικρούς κατασκευαστές να πειραματιστούν με υλικά της φύσης και να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή κατασκευή.

Παραμύθι από Μακριά – Κατασκευή κούκλας με ανακυκλώσιμα και άλλα υλικά για κουκλοθέατρο
Η καλλιτεχνική θεατρική ομάδα «Παραμύθι από Μακριά» ετοιμάζει ένα ξεχωριστό εργαστήρι κατασκευής κούκλας με υλικά από κουκλοθέατρο. Τα παιδιά δημιουργούν την κούκλα που φαντάζονται για το δικό τους κουκλοθέατρο μέσα από ένα ευφάνταστο εργαστήρι, που συνδυάζει το θέατρο με τη ζωγραφική.

Athens Maker Space – 3D Printer & Free Pop Corn
Περάστε μια βόλτα και θαυμάστε τις μικρές δημιουργίες από τους συμμετέχοντες των μαθημάτων 3D Printing στα Ανοιχτά Σχολεία καθώς και πολλές άλλες εκπλήξεις. Παρακολουθήστε τον 3D Printer σε δράση, τρώγοντας free popcorn και εξερευνώντας τις δυνατότητες που σας παρέχει το Athens Makerspace στο χώρο του και όχι μόνο!

Εκθέσεις

Greek Instagramers – Έκθεση Φωτογραφίας “Βιβλίο” 
Οι Greek Instagramers έμαθαν στους Αθηναίους των Ανοιχτών Σχολείων πώς να τραβούν τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες, τις οποίες παρουσιάζουν σε μια θεματική έκθεση με άξονα το βιβλίο.

Karpos – Έκθεση Φωτογραφίας & Φωτοκόμικ
Τα έργα των μικρών συμμετεχόντων από τα καλλιτεχνικά εργαστήρια του Καρπού στα Ανοιχτά Σχολεία ζωντανεύουν. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τις τέχνες της φωτογραφίας και του Φωτοκόμικ και έφτιαξαν το δικό τους σενάριο το οποίο ύστερα αφηγήθηκαν μέσα από εικόνες.

Μουσείο Ηρακλειδών – Έκθεση εικονογράφησης
Τα εικαστικά έργα των παιδιών που συμμετείχαν στα εργαστήρια εικονογράφησης του Μουσείου Ηρακλειδών παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Τα παιδιά εμπνεύστηκαν από διάσημα παραμύθια και δημιούργησαν τα δικά τους εικαστικά έργα, με τους ήρωες των αγαπημένων τους ιστοριών.

Εκθεσιακά Περίπτερα:

Φορείς που συνεργάστηκαν με το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία και υλοποίησαν δράσεις την χρονιά που μας πέρασε, θα βρίσκονται με το περίπτερο τους στο προαύλιο του σχολείου προκειμένου να σας ενημερώνουν για το έργο και τα προγράμματα τους.

Συμμετέχουν: Cosmote, Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ (ΕΟΜ), Μουσείο Ηρακλειδών, Ελληνικός Σύλλογος Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff (ΕΣΜΑ), City Lab, ΕΛΙΞ Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας, ΜΕΤΑδραση – Δράση για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ), Beatbox, Karpos.

Θερινό Σινεμά
(21:00)

Μια τεράστια οθόνη προβολής θα στηθεί στο κέντρο της σκηνής και μόλις πέσει ο ήλιος, οι «Ιστορίες που άλλαξαν την Αθήνα» θα ζωντανέψουν στο πανί.

Open Schools Stories
Ένα μίνι ντοκιμαντέρ – συλλογή ιστοριών που έκλεψαν τις εντυπώσεις και άλλαξαν την καθημερινότητα των Αθηναίων στις αίθουσες και τα προαύλια του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων.

Πώς οι έφηβοι της Αθήνας έμαθαν να φτιάχνουν μουσική μόνο με τη χρήση του στόματος, χωρίς τη συνοδεία μουσικού οργάνου; Τι μυστικά δίδαξαν οι έμπειροι ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου στους μαθητές των Ανοιχτών Σχολείων των Πατησίων και της Πλ. Βικτωρίας και πως κατάφεραν να φτιάξουν απ’ το μηδέν μια θεατρική παράσταση που έκανε πρεμιέρα πριν λίγες μέρες στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου; Πόσοι πρόσφυγες και μετανάστες μπόρεσαν να μάθουν ελληνικά και να ενταχθούν στο νέο τους σπίτι, από τους εθελοντές δασκάλους της ομάδας Γέφυρες; Με τι υλικά πειραματίστηκαν και τι κατασκευές δημιούργησαν οι «Μικροί Κατασκευαστές» της Ορχήστρας των Χωμάτων; Τι ξέρουν να κάνουν τα Ρομπότ που δημιούργησαν οι μικροί συμμετέχοντες των STEM εργαστηρίων της City Lab; Πώς ήταν η βόλτα στον «Κήπο των Αισθήσεων» που έκαναν βρέφη μέχρι 2 ετών μαζί με τους γονείς τους με καθοδηγητές τους εμψυχωτές της Artika; Πόσοι Αθηναίοι έχουν πλέον στο κομοδίνο τους το δικό τους ξύλινο φωτιστικό που έφτιαξαν με καθοδηγητές τους Athens MakerSpace στα Ανοιχτά Σχολεία; Τι γίνεται στις αίθουσες του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του δήμου Αθηναίων που φιλοξενείται στο Ανοιχτό Σχολείο της Πλατείας Αμερικής;

Όλες οι απαντήσεις επί της οθόνης!

Ειδικές Προβολές

Story Doc – Home New Home
Το Ιστορικό Ντοκιμαντέρ προβάλει ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τους πρόσφυγες, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της δράσης Home New Home. Προλογίζει ο Κώστας Σπυρόπουλος.

Τίτλος: Άρωμα Οικογένειας (9′) των Βιολέτα Κυριάκου, Αιμιλία Σκουρλά, Γεωργία Αμπουράντυ
Περίληψη: 
Η ιστορία του ντοκιμαντέρ, είναι η ιστορία του Τάχερ από το Χαλέπι της Συρίας και του αγαπημένου του φαγητού που είναι η Μολοχία. Πριν γίνει πρόσφυγας και φτάσει στην Ελλάδα, ο Τάχερ δίδασκε σε ένα σχολείο το πρωί και το βράδυ δούλευε ως σεφ. Καθώς μας δείχνει πως μαγειρεύεται το αγαπημένο του φαγητό, το οποίο είναι και η σπεσιαλιτέ της οικογένειας του, ο Τάχερ μας μιλάει για τη ζωή του στη Συρία για τη δύσκολη απόφαση που πήρε να εγκαταλείψει τη χώρα και την οικογένεια του. Η διήγηση συνεχίζεται μιλώντας για το ταξίδι του  προς την Ευρώπη και όλες οι αναμνήσεις ξεκινάνε από την μυρωδιά ενός φαγητού…. Ο Τάχερ ζεί πλέον στην Ελλάδα και συνεχίζει να μαγειρεύει ως σεφ!

Karpos – Non Stop Animation
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παραγωγής βίντεο animation με τη μέθοδο του στοπ-καρέ, ξεσήκωσε τους μικρούς συμμετέχοντες των εργαστηρίων που πραγματοποίησε o Karpos στα Ανοιχτά Σχολεία. Τα παιδιά ανέπτυξαν σκηνοθετικές, εικαστικές, τεχνικές, και αφηγηματικές δεξιότητες και έφτιαξαν τα δικά τους βίντεο, διάρκειας 1 έως 3 λεπτών, που θα απολαύσετε στην οθόνη.