Γ. Σγουρός : Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια, η Περιφέρεια Αττικής ετοιμάζεται να μπει

“Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια, η Περιφέρεια Αττικής ετοιμάζεται να μπει”, σημειώνει σε δήλωσή του ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Σγουρός αναφέρεται στον κίνδυνο να βρεθεί η Περιφέρεια Αττικής αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας την επόμενη 5ετία , λόγω της ανεξέλεγκτης υπερδέσμευσης πόρων χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα έσοδα, όπως τονίζει χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε ο Γ. Σγουρός η διοίκηση της Ρένας Δούρου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την Περιφέρεια Αττικής σε καθεστώς επιτήρησης, σε μνημόνιο δηλαδή, την ώρα που η χώρα θα βγαίνει από τα μνημόνια, λόγω της αλόγιστης οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί με την οποία επαναλαμβάνει βήμα προς βήμα τα λάθη που οδήγησαν την χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Ενώ αναφερόμενος στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού , υποστηρίζει ότι η κ. Δούρου :

⦁ έχει αναλάβει ήδη δεσμεύσεις για συναφθείσες συμβάσεις ύψους 285,5 εκ. €,
⦁ πρόκειται να δημοπρατήσει το προσεχές χρονικό διάστημα έργα ύψους 567,6 εκ. €,
⦁ ενώ ακολουθούν έργα με χαμηλότερο βαθμό ωρίμανσης ύψους 726 εκ. €.

Όπως σημειώνει ο κ. Σγουρός , στα παραπάνω δεν υπολογίζεται το κόστος τυχόν συμπληρωματικών συμβάσεων σε ήδη εκτελούμενα έργα που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει γίνει κανόνας αν και θα έπρεπε να αποτελεί εξαίρεση σύμφωνα με τη νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων.

Την ίδια στιγμή από την πλευρά των εσόδων, το αποθεματικό θα διαμορφωθεί στο τέλος του 2018 στα 320 εκ. €, τα δε ετήσια έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας κυμαίνονται στα 30 εκ. €. Κοινώς εάν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, την επόμενη 5ετία το ταμείον θα ναι μείον!!!

Ο Γιάννης Σγουρός σημείωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες ενημέρωσης κάθε αρμόδιας κρατικής και ανεξάρτητης αρχής για να προληφθούν επικίνδυνες και μη αντιστρεπτές εξελίξεις για την μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας.

Ακόμη ο Γ. Σγουρός επέκρινε σφοδρά τη διοίκηση Δούρου, καθώς από το πρόγραμμα των έργων απουσιάζουν μεγάλα έργα ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδιασμού, αντιθέτως έχει ενταχθεί πλήθος μικρών έργων με βάση την αμφιλεγόμενη ωριμότητα τους, και όχι την πραγματική χρησιμότητα τους σε επίπεδο Περιφέρειας.

Παράλληλα υστέρηση παρουσιάζουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας (αποτελούν το 8,2 % των εκτελούμενων έργων) έναντι των οδικών και των έργων αστικών αναπλάσεων (αποτελούν το 55 %).
«Πέρασαν πέντε χαμένα χρόνια για την Αττική. Πέντε χρόνια που γυρίσαμε πίσω αντί να πάμε μπροστά χάρη στην αναποτελεσματική διοίκηση, τις ιδεοληπτικές εμμονές, τις καταστροφικές επιλογές. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Στις εκλογές που έρχονται ζητάμε την εμπιστοσύνη των πολιτών για να βάλουμε την Περιφέρεια Αττικής στις σωστές ράγες. Οι πολίτες μας γνωρίζουν. Δεν χρειαζόμαστε συστάσεις. Έχουμε την γνώση, έχουμε την εμπειρία. Ξέρουμε και μπορούμε να φέρουμε την Αττική στη θέση που της αξίζει», σημείωσε  καταλήγοντας κ. Σγουρός.