Η Αντιδήμαρχος κ. Μαυρίδη Σοφία

Ασπρόπυργος – Οι «ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ» στο 3ο διαδικτυακό σεμινάριο του Προγράμματος αγωγής Υγείας για Παιδιά

Οι «ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ» ήταν το θέμα  στο 3ο διαδικτυακό σεμινάριο του Προγράμματος αγωγής Υγείας για Παιδιά που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά , από την Ομάδα Εργασίας ΕΔΔΥΠΠΥ του Δήμου Ασπροπύργου σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας «ΕΔΔΥΠΠΥ», υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του κ. Αναστάσιου Χατζή, Παιδιάτρου-Εντατικολόγου, τ. Συντονιστή-Διευθυντή ΜΕΘ Νοσοκομείου Παίδων Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, Μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μέσω πλατφόρμας Zoom.

Η τρίτη διαδικτυακή παρουσίαση με θέμα τις «ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ» είχε χρονική διάρκεια μία ώρα.

Στο τέλος της παρουσίασης αναπτύχθηκε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τα στελέχη του Δήμου, τους συμμετέχοντες αλλά και με την Δρ. Δέσποινα Σβουρδάκου- Εγκληματολόγο- Καθηγήτρια Αστυνομικών Σχολών, η οποία αφού παρακολούθησε την παρουσίαση ανέφερε πως οι ουσίες και οι εξαρτήσεις μπορούν να αλλάξουν τη ζωή ενός νέου ανθρώπου-εφήβου αλλά και να τον οδηγήσουν στη φυλακή, μετά από σχετική έρευνά της στις φυλακές ανηλίκων.

Επιπλέον, τόνισε πως τα παιδιά έχουν ανάγκη από αγάπη, υποστήριξη καθοδήγηση και προπάντων σωστή ενημέρωση.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε:

«Η συμμετοχή των πολιτών στα προγράμματα, που προάγουν την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών, είναι αξιοσημείωτη. Είναι γνωστό πως η έκθεση στις εξαρτήσεις και συγκεκριμένα στα ναρκωτικά, που παρουσιάστηκαν σε αυτή την ενότητα, αποτελούν έναν από τους βασικότερους κινδύνους υγείας για τους νέους. Ολοένα και περισσότεροι νέοι βυθίζονται στη μάστιγα των εξαρτήσεων. Συνεπώς, όλα τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν τη βλαβερή δράση των ναρκωτικών ουσιών και τις συνέπειες από τη χρήση τους. Ο ρόλος του σχολείου των εκπαιδευτικών αλλά και φυσικά των γονέων και κηδεμόνων είναι καθοριστικός καθώς από εκεί ξεκινάει η ενημέρωση για την πρόληψη. Αξιοποιώντας κάθε μέσο προσπαθούμε τα παιδιά μας, οι αυριανοί ενήλικες, να αποκτήσουν έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για τους κινδύνους υγείας».

Στο πρόγραμμα συμμετείχε και η Γενική Διευθύντρια του Δικτύου, κα Μαρία Αϊδίνη, η οποία και με την ιδιότητα της ψυχολόγου απάντησε σε ερωτήματα που τέθηκαν αναφορικά με τα παιδιά αλλά και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ψυχολογικές εξαρτήσεις.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη διασφάλιση της υγείας των παιδιών η κατάλληλη ενημέρωση. Η επικοινωνία με την οικογένεια καθώς και η συνεργασία εκπαιδευτικών-γονέων μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή των νέων σε οποιαδήποτε δοκιμή ναρκωτικών ουσιών αλλά και στη διακοπή των εξαρτήσεων».

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας, κα. Σοφία Μαυρίδη, αφού ευχαρίστησε θερμά τους διοργανωτές του Προγράμματος, και τον Πρόεδρο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας και Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιώργο Πατούλη, δήλωσε:

«Αναμφισβήτητα οι συνέπειες κάθε λογής εξάρτησης σωματικής, συναισθηματικής, ή συμπεριφοριστικής είναι καταστροφικές για τον άνθρωπο. Σαφέστατα η απεξάρτηση έχει βοηθήσει πολλούς εξαρτημένους ανθρώπους να απελευθερωθούν από τα δεσμά τους. Όμως «Το προλαμβάνειν βέλτιστον εστίν του θεραπεύειν». Οφείλουμε λοιπόν όλοι μας (φορείς, γονείς κι εκπαιδευτικοί) να παρέχουμε στα νέα παιδιά την απαραίτητη ενημέρωση προκειμένου να αποτρέψουμε την έκθεσή τους σε οποιαδήποτε εξάρτηση. Είναι χρέος όλων μας να χτίσουμε δυνατούς χαρακτήρες, ισχυρές προσωπικότητες, δραστήριους και ενεργούς πολίτες που θα πάρουν το μέλλον του τόπου στα χέρια τους».

Την ημερίδα παρακολούθησαν η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ασπροπύργου, κα. Ιωάννα Μαλιάτση καθώς και τα επιστημονικά στελέχη της Διεύθυνσης.

Το επόμενο θέμα που θα ακολουθήσει είναι τα «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ», ενώ οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιούνται κάθε τρίτη Δευτέρα του μήνα μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος των θεμάτων (σύνολο 7).