Με Υπουργική απόφαση του 2018 , επίταξη ιδιοκτησιών στον Ασπρόπυργο για την κατασκευή αγωγού καυσίμων προς το αεροδρόμιο Ελευσίνας

Ο Δήμος ενημερώθηκε τον Φεβρουάριο 2020 - Κινητοποίηση Δήμου και ιδιοκτητών προτείνει ο Δήμαρχος Νίκος Μελετίου

Με Υπουργική απόφαση του 2018 , επίταξη ιδιοκτησιών στον Ασπρόπυργο για την κατασκευή αγωγού καυσίμων προς το αεροδρόμιο Ελευσίνας , που θα συνδέει τα ΕΛ.Δ.Α. με την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας 112 Π.Μ

Η επίταξη αναφέρεται σε μια έκταση στην περιοχή του Ασπροπύργου 78.626,00 τ.μ., 114 ιδιοκτητών, που αφορούν 234 ιδιοκτησίες.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Δήμου Ασπροπύργου , για την απόφαση αυτή και τις σχετικές ενέργειες, το ΥΠΕΘΑ δεν είχε αποστείλει καμία σχετική ενημέρωση προς το Δήμο Ασπροπύργου.

Η πρώτη ενημέρωση προς τον Δήμο έγινε στις 12/02/2020 με έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

Την Τετάρτη 26/02/2020, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ασπροπύργου, κ. Νικόλαου Μελετίου πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Ασπροπύργου, στην αίθουσα «Δημητρίου Καλλιέρη», στις 19.00, η ενημέρωση των θιγομένων ιδιοκτητών αγροτεμαχίων και οικοπέδων.

Η παραπάνω έκταση επιτάσσεται, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας από το 2018, για την κατασκευή αγωγού καυσίμων, που θα συνδέει τα ΕΛ.Δ.Α. με την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας 112 Π.Μ, προς εξυπηρέτηση των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της Εθνικής Άμυνας, και δη επ’ ωφελείας της Πολεμικής Αεροπορίας.

Για την απόφαση αυτή και τις σχετικές ενέργειες, όπως αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο τύπου του Δήμου ,το ΥΠΕΘΑ δεν είχε αποστείλει καμία σχετική ενημέρωση προς το Δήμο Ασπροπύργου.

Την ενημέρωση συντόνισαν ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου και ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας κ Θεμιστοκλής Τσίγκος, ενώ στην πορεία κλήθηκε στο βήμα και η νομικός, κ. Αλεξάνδρα Πισσάνη.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε για την απόφαση της πρώην κυβερνήσεως περί της επίταξης, τον Αύγουστο του 2018, από την τότε ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και την παντελή έλλειψη ενημέρωσης τόσο από την προηγούμενη ηγεσία, όσο και από την παρούσα, προς τον Δήμο.

Η πρώτη ενημέρωση έγινε στις 12/02/2020 με έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, και Αρ. Πρωτ. 3278, και η δεύτερη στις 19/02/2020, με την παροχή των σχεδίων διέλευσης του αγωγού.

Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε το εύρος των σχεδίων επίταξης πλεονάζων και αχρείαστα μεγάλο, και εξέφρασε τις αμφιβολίες του, εξαιτίας του ότι δεσμεύει ένα πολύ μεγάλο τμήμα του οικιστικού ιστού της πόλης, αλλά και ιδιοκτησίες επαγγελματικής δράσης.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, κατέστησε σαφές πως δεν έγκειται στην θεσμική και νομική του εξουσία να αποτρέψει μια τέτοια Υπουργική ενέργεια.

Πάρα ταύτα, δήλωσε ότι μπορεί να εξετασθεί μια οργανωμένη, από κοινού – ιδιοκτητών και Δημοτικής Αρχής – ενέργεια, βάσει των νομικών δικαιωμάτων που παρέχει το Ελληνικό Νομικό Σύστημα.

Αναφέρθηκε πως αντί του παρόντος άστοχου σχεδίου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κατά πολύ εργονομικότερη ανενεργή σιδηροδρομική γραμμή του Ο.Σ.Ε., ως έκταση κατασκευής του αγωγού.

Υπό αυτήν την εναλλακτική, το ζήτημα μπορεί να αντιμετωπισθεί εντελώς ανώδυνα, τόσο για τους θιγόμενους ιδιοκτήτες, όσο και για τον Δήμο, μιας και το σχέδιο επιτάξεως πλήττει πολεοδομικά και το Δημοτικό Εργοτάξιο.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος έδωσε το βήμα στον Αντιδήμαρχο, κ. Θεμιστοκλή Τσίγκο, ώστε να εξηγήσει πιο αναλυτικά επί των σχεδίων διέλευσης του αγωγού, καθώς και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ζητημάτων που προκύπτουν.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, με την σειρά του, αμφισβήτησε τεκμηριωμένα την καταλληλότητα του παρόντος τεχνικού σχεδιασμού, από τον μελετητή στον οποίο βασίστηκε η απόφαση του Υπουργείου. Ανέφερε ότι η περιοχή του Ασπροπύργου διασχίζεται από συστήματα υψηλής τάσεως ρεύματος, δίκτυα αγωγών διανομής νερού, αγωγούς αερίου κ.α., και πως ο νέος σχεδιασμός επίταξης θα υπερφορτώσει ακόμα περισσότερο τα τοπικά δίκτυα φυσικών και ενεργειακών πόρων, καθιστώντας τα λιγότερο λειτουργικά.

Ακόμη έθιξε τα ζητήματα ‘δουλείας’ των ακινήτων, που ανακύπτουν από τον υπουργικό σχεδιασμό, ο οποίος κατά την γνώμη του θα αλλάξει τις μορφές των ακινήτων, δημιουργώντας προβλήματα στις χρήσεις γης των θιγόμενων εκτάσεων.

Τέλος, στο βήμα κλήθηκε η νομικός κ. Αλεξάνδρα Πισσάνη, η οποία ανέλυσε την νομική διάσταση των υπαρχόντων σχεδίων επίταξης.

Αρχικά εξήγησε πως η ‘επίταξη’, είναι ένας αναχρονιστικός νομικός όρος, που στην ουσία αφαιρεί ένα πράγμα, και αφορά μονάχα περιόδους πολέμου ή έκτακτης, μεγάλης κοινωνικής ανάγκης.

Εκτίμησε πως σε μια περίοδο δημοκρατικής ειρήνης που διανύουμε, και της ανυπαρξίας ‘μεγάλης’ κοινωνικής ανάγκης, ο λόγος της επίταξης δεν μπορεί να ιδωθεί ως ουσιώδης και ρεαλιστικός.

Άλλωστε, όπως συμπλήρωσε, η έννοια της επίταξης στην μεταπολιτευτική Ελλάδα, αντικαταστάθηκε από την ‘απαλλοτρίωση’, που σημαίνει ότι όταν υπάρχει ισχυρό συμφέρον από πλευράς κράτους, μπορεί όντως να αφαιρεθεί ένα ακίνητο από ιδιοκτήτη, αλλά μονάχα αν προηγουμένως το κράτος τον έχει αποζημιώσει ευλόγως για την απώλεια του.

Συνεπώς, βάσει του άρθρου 17 του Συντάγματος, η σημερινή υπουργική απόφαση δεν ευσταθεί, με αποτέλεσμα αυτό να δημιουργεί την εφαλτήριο για νομικό αγώνα εκ μέρους των θιγομένων ιδιοκτητών αλλά και του Δήμου.

Την ενημέρωση έκλεισε ο Δήμαρχος, προτείνοντας από κοινού προσπάθεια και κινητοποίηση εκ μέρους των ιδιοκτητών και της Δημοτικής Αρχής, και σύστησε στους ιδιοκτήτες να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία επί του θέματος με το Τμήμα Πολεοδομικών Εφαρμογών της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ασπροπύργου, (κτίριο όπισθεν Δημαρχείου 1ος όροφος), για τον συντονισμό των ενεργειών.

Ώρες λειτουργίας του τμήματος, Δευτέρα έως Παρασκευή, (εκτός Πέμπτης) από τις 09:00 π.μ. έως τις 13:00 μ.μ. Τηλέφωνα επικοινωνίας 2132006423 και 2132006518.