Για το Εlevsis – Εξώδικο προς τον Δήμαρχο Ελευσίνας και την ΑΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Για το Εlevsis – Εξώδικο προς τον Δήμαρχο Ελευσίνας και την ΑΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ , το οποίο επιδόθηκε στις 10/2/21

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ecoeleusis :

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την αλλαγή της διεθνώς καθιερωμένης γραφής ELEUSIS του ονόματος της πόλης στο νέο λογότυπο της ΠΠΕ 21 με πρωτοβουλία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή και υπό την πλήρη κάλυψη τόσο της Διοίκησης της Πολιτιστικής (χωρίς απόφαση ΔΣ) όσο και του Δημάρχου Ελευσίνας (χωρίς καν απόφαση Δημ. Συμβουλίου). Θυμίζουμε ότι επιχειρήθηκε και η επιβολή νέας γραφής ΕLEVSIS ως ονομασία της πόλης με τοποθέτηση πινακίδων στην ανατολική είσοδο της Ελευσίνας οι οποίες ύστερα από θύελλα αντιδράσεων αφαιρέθηκαν

Με Εξώδικη επιστολή τους προς τον Δήμαρχο και την ΑΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, η οποία επιδόθηκε στις 10/2/21, οι συμπολίτες μας Μελέτης Καββαδίας και Ηρακλεία Πέππα κάλεσαν τον Δήμαρχο να θέσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου αυτό να λάβει σχετική απόφαση και να απαιτήσει την επαναφορά του παγιωμένου ονόματος «ELEUSIS» της πόλης και στο λογότυπο του φορέα του θεσμού της ΠΠΕ. Το θέμα όχι μόνο δεν τέθηκε αλλά ούτε καν ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο για την ύπαρξη του Εξωδίκου το οποίο δημοσιοποιείται σήμερα. Ταυτόχρονα δηλώνεται ότι έχει ήδη αρχίσει διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών διαμαρτυρίας μεταξύ των πολιτών της Ελευσίνας που θα κοινοποιηθεί στην συνέχεια μεταξύ άλλων και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Συνεχίζει το ecoeleusis :

Με ενημερωτικό τους σημείωμα οι συμπολίτες μας αναφέρουν τα εξής:

«Ως δημότες Ελευσίνας, με την σύμφωνη γνώμη και παραίνεση πολλών συμπολιτών μας πήραμε την πρωτοβουλία να αποστείλουμε επίσημη διαμαρτυρία μέσω επίδοσης εξωδίκου προς τον Δήμο Ελευσίνας και την ΑΕ «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ «ELEUSIS 2021», για την ξαφνική, άκριτη, ανεπαρκούς αιτιολογίας και αμφίβολης αποτελεσματικότητας αλλαγή του τρόπου γραφής με λατινικά στοιχεία του ονόματος της πόλης μας, από την καθιερωμένη, ευρέως γνωστή και επίσημα χρησιμοποιούμενη γραφή “ELEUSIS” σε “ELEVSIS”.

Με το εξώδικο αυτό, που επιδόθηκε στον Δήμο και την ΑΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ στις 10/2/2021, (ημέρα της προγραμματισμένης ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου προς ενημέρωση για το λογότυπο), καλούσαμε ειδικά τον Δήμο να θέσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου αυτό να λάβει σχετική απόφαση και να απαιτήσει από την ΑΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ την επαναφορά του παγιωμένου ονόματος της πόλης ΚΑΙ στο λογότυπο του φορέα του θεσμού της ΠΠΕ.

Τέτοιο θέμα (επαναφοράς της παγιωμένης γραφής του ονόματος της πόλης με λατινικά στοιχεία) όχι μόνο δεν τέθηκε, αλλά δεν ενημερώθηκε καν το Δημοτικό Συμβούλιο για την ύπαρξη του εξωδίκου.

Αντίθετα με το από 12/2/2021 Δελτίο τύπου του Δήμου δηλώθηκε ρητά ότι «το λογότυπο με V σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της Πολιτιστικής βάζοντας τέλος στην αδράνεια των προηγούμενων χρόνων και όχι τη μετονομασία της πόλης», με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, κ. Φώτη Τατάκη, να ξεκαθαρίζει πώς «οι τρεις γραφές U ή F ή V, αποτελούν αμφότεροι δόκιμους τρόπους καταγραφής και απόδοσης του ονόματος της πόλης μας στο διεθνές στερέωμα».

Το πώς «οι τρεις γραφές αποτελούν αμφότεροι (!) δόκιμους τρόπους, μένει να διαπιστωθεί, πολύ περισσότερο που το θέμα δεν αφορά μόνο το λογότυπο.

Η γραφή «ELEVSINA» εμφανίζεται φαρδιά πλατιά στην ανοιχτή πρόσκληση (open Call) της Πολιτιστικής ως τοπωνύμιο «the Municipality of ELEVSINA», «diversity of ELEVSINA, its locations» και την ίδια στιγμή, το ίδιο κείμενο παραπέμπει τους ενδιαφερόμενους για την περιγραφή και τους στρατηγικούς στόχους της 2023 ELEVSIS στο link htpps://eleusis2021.eu/idea .

Μη δεχόμενοι (μαζί με πολλούς συμπολίτες μας) την κατά το δοκούν της όποιας καλλιτεχνικής αυθεντίας μεταβολή εν τοις πράγμασι της γραφής του ονόματος της πόλης, που διαρρηγνύει την σύνδεση της πόλης μας με τις πολυπληθείς ιστορικές και λογοτεχνικές αναφορές σε αυτήν και δημιουργεί σύγχυση και νέα δεδομένα εν μια νυκτί, και κυρίως

Μη δεχόμενοι το σαθρό επιχείρημα περί δήθεν κακοποίησης της προφοράς του ονόματος της από άγγλους, γάλλους, γερμανούς και πορτογάλους, επειδή ακριβώς μια τέτοια άποψη προσβάλει και εμάς και τους ξένους μας, δηλώνοντας αφενός έναν ιδιότυπο ραγιαδισμό (αφού δεν μπορούν να το προφέρουν οι ξένοι, ας το αλλάξουμε έτσι όπως τους βολεύει) και αφετέρου απαξίωση του τρόπου λειτουργίας μιας ξένης γλώσσας,

Δημοσιοποιούμε σήμερα το περιεχόμενο του εξωδίκου μας και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε την συγκέντρωση υπογραφών σε κείμενο διαμαρτυρίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δημοσιοποιούμε σήμερα το περιεχόμενο του εξωδίκου, εκφράζοντας για άλλη μια φορά την αγανάκτηση μας.»

Εδώ το εξώδικο