Στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος , η Ρένα Δούρου

Στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος , η Ρένα Δούρου , κατά την διάρκεια της οποίας η Περιφερειάρχης Αττικής απηύθυνε χαιρετισμό .

Το μεγάλο μας στοίχημα είναι να κερδίσουμε τη μάχη για ένα «ζωτικό ζήτημα για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», όπως έχει χαρακτηρίσει το Ολοκαύτωμα ο νομπελίστας Ίμρε Κέρτες, υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου κατά τον χαιρετισμό της στη σημερινή εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, με τίτλο «Γνωρίζουμε; Θυμόμαστε; Διδασκόμαστε;», που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Αττικής και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Βασικά σημεία του χαιρετισμού της Περιφερειάρχη:

Σήμερα, μετά από μια μακρά πορεία που κανονικά θα έπρεπε να μας είχε οδηγήσει και στη Γνώση, και στη Μνήμη και στη Διδαχή, είμαστε αντιμέτωποι με ερωτήματα που δυστυχώς τίθενται εκ νέου.
Γιατί σήμερα κάποιοι δεν γνωρίζουν, κάποιοι σαν να ξέχασαν και κάποιοι άλλοι σαν να μην διδάσκονται. Και βρισκόμαστε εκ νέου μπροστά στην άγνοια, τη λήθη, την αμάθεια. Μπροστά στην άνοδο του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και του νεοναζισμού.

Με νέο περιτύλιγμα αλλά το ίδιο αποκρουστικό και επικίνδυνο περιεχόμενο, που μας θέτει όλους προ των ευθυνών μας – ειδικά σε ό, τι αφορά εμάς, που από τη θέση μας εκφέρουμε δημόσιο λόγο.

Ευθύνη διαρκείας για τον αγώνα κατά των ρατσιστικών και αντισημιτικών στερεοτύπων, κατά της κάθε είδους παραχάραξης και αμφισβήτησης.

Ευθύνη, να μην επιτρέψουμε η ιστορία να ξαναγραφτεί από τους αρνητές του Ολοκαυτώματος, η Μνήμη να μετατραπεί σε απολίθωμα αλλά να παραμείνει δρώσα, μπολιάζοντας όλους τους αρμούς της κοινωνίας μας, δημιουργώντας αντισώματα ηθικά και πνευματικά κατά του αντισημιτισμού, της αδιαλλαξίας, της απόρριψης του άλλου.

Αντισώματα για να μην γίνει η παραχάραξη της ιστορίας, η κανονικότητα του 21ου αιώνα. Αντισώματα για να «κατοικεί μέσα μας ο άνθρωπος ως υπέρτατη αξία».

Για να μην ξεχάσουμε ποτέ. Όπως δεν ξέχασαν Μάρτυρες σαν τον Ελί Βιζέλ: «Ποτέ δεν θα ξεχάσω εκείνες τις φλόγες που έκαψαν για πάντα την πίστη μου. Ποτέ δεν θα ξεχάσω τη σιωπή εκείνης της νύχτας, που μου στέρησε για πάντα την επιθυμία για ζωή. Ποτέ δεν θα ξεχάσω εκείνες τις στιγμές που σκότωσαν τον Θεό μου, την ψυχή μου και τα όνειρά μου, τα οποία πήραν την όψη της ερήμου».

Παίρνουμε πλέον τη σκυτάλη της Μνήμης από τους Μάρτυρες, για να επιτελέσουμε το δικό μας Χρέος.

Για να διασφαλίσουμε ότι η Ιστορία δεν θα σταματήσει ποτέ ξανά. Για να μετατρέψουμε τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, την κηλίδα του 20ου αιώνα, στον ηθικό κώδικα του 21ου αιώνα. Για να διασφαλίσουμε ότι θα μάθουμε, ότι θα θυμόμαστε και ότι θα διδασκόμαστε. Χωρίς ερωτηματικά.