«Η κυβέρνηση θέλει να γίνει δήμος»

«Η κυβέρνηση θέλει να γίνει δήμος», είναι η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης , σχετικά με την αντίδραση της δημοτικής αρχής στο σχέδιο νόμου που προβλέπει τη σύσταση εταιρίας αναπλάσεων στην πρωτεύουσα.

 «Σε κάθε κανονική χώρα, το κράτος έχει ρόλο επιτελικό, χαράσσει τις γραμμές, δίνει τις γενικές κατευθύνσεις, διαπραγματεύεται με την Ε.Ε., η Περιφέρεια έρχεται και εξειδικεύει ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής και οι δήμοι είναι τα εκτελεστικά όργανα. Η κυβέρνηση πάει να κάνει και τα τρία στην πόλη. Καταλαβαίνετε ποιος είναι ο ανορθολογισμός;» δήλωσε ο κ. Καμίνης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον Αθήνα 9.84 και τον δημοσιογράφο Ηλία Κανέλλη.

«Δεν θέλω να αμφισβητώ προθέσεις σε αυτά τα πράγματα, αλλά η κυβέρνηση επέλεξε τον λάθος δρόμο για να το πετύχει» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, επισημαίνοντας ότι «αντί να κάνουμε τον δήμο, τον πραγματικό κυβερνήτη στην πόλη του, όπως συμβαίνει στο δήμο της Νέας Υόρκης, στο δήμο του Λονδίνου, σε κάθε μεγαλούπολη, κάναμε την κυβέρνηση, δήμο».

Τονίζοντας την ανάγκη να αποκτήσει ο δήμος Αθηναίων αρμοδιότητες μητροπολιτικής διακυβέρνησης, ο κ. Καμίνης τόνισε: «σε όλο τον κόσμο οι μεγαλουπόλεις είναι σαν μικρά κράτη, διαχειρίζονται μεγάλα θέματα όπως η μετανάστευση, το προσφυγικό, την κλιματική αλλαγή, την εγκληματικότητα, τεράστιες προκλήσεις, γι’ αυτό αποφάσισαν κάποτε στις πολιτισμένες χώρες και έκαναν τους μεγάλους δήμους μητροπολιτικούς, που έχουν στα χέρια τους τις συγκοινωνίες, τα δίκτυα, τις υπηρεσίες υγείας, την αστυνομία, τα πάντα. Εμείς ακόμα ζούμε σε ένα κράτος υπέρ-συγκεντρωτικό. Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη με τόσο συγκεντρωτικό κράτος. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που χρεοκόπησε η χώρα».