Ανάγκη να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συζήτησης για τη λειτουργία των δημοτικών ραδιοφώνων

Την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συζήτησης για τη λειτουργία των δημοτικών ραδιοφώνων , επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο των Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων Ενημέρωσης Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ.

Η ΚΕΔΕ έτοιμη να συμβάλει στη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας των δημοτικών ΜΜΕ

Στο χαιρετισμό που απεύθυνε εστίασε στη σημασία της δυνατότητας πρόσβασης του πολίτη στην αντικειμενική και χρήσιμη για την καθημερινότητα του ενημέρωση και χαρακτήρισε τα δημοτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης «μία αξιόλογη και σημαντική πηγή πληροφόρησης για τους δημότες μας».

«Τα δημοτικά ΜΜΕ, παρά την πολεμική που έχουν δεχθεί από τη νομοθετική εξουσία, έχουν καταφέρει να αποτελέσουν ζωντανά κύτταρα έγκυρης, αδιάβλητης και πολυφωνικής ενημέρωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Πατούλης εξέφρασε τη βούληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’Βαθμού να συμβάλλει στην προσπάθεια ενίσχυσης και βελτίωσης των όρων λειτουργίας τους και διατύπωσε την πεποίθηση πως «πρέπει να διατηρηθούν όλα τα υφιστάμενα ραδιόφωνα και ταυτόχρονα να εξετάσουμε πως θα μπορέσουμε να πυκνώσουμε τις συχνότητες, μέσω δημοτικών συμπράξεων και διαδημοτικών συνεργασιών».


«Η ορθή λειτουργία των δημοτικών ραδιοφώνων δεν είναι πολυτέλεια. Πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για σημαντικά κοινωνικά θέματα αλλά και στη διεύρυνση των παιδευτικών τους γνώσεων» σημείωσε και υπογράμμισε πως «η συγχρονισμένη και συντονισμένη συνεργασία προς αυτή τη κατεύθυνση μπορεί να ωφελήσει πρωτίστως τους δημότες μας και δευτερεύοντος την Αυτοδιοίκηση».

Να προστατευθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των δημοτικών ΜΜΕ

Στα 30 χρόνια λειτουργίας μέσων, όπως του Αθήνα 9:84 και του Καναλιού 1 του Πειραιά, οι κάτοικοι της Αττικής ενημερώθηκαν με πλουραλιστικό τρόπο , τόσο για τοπικά θέματα, όσο και για μείζονα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, επισήμανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και κάλεσε τη νομοθετική εξουσία να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου:

– Να συνεχιστεί απρόσκοπτα η 30χρονη εμπειρία των δημοτών ΜΜΕ

– Να υπάρχουν οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες από το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να θωρακιστεί και να προστατευθεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους

– Να διαμορφωθεί ενιαίο πλαίσιο χρηματοδότησης

– Να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα «διαδημοτικοποίησης» των υφιστάμενων δημοτικών επιχειρήσεων ραδιοτηλεόρασης, με τη συμμετοχή και άλλων φορέων ΟΤΑ

– Να εξαιρεθούν τα δημοτικά ραδιόφωνα από την υποχρέωση υποβολής οικονομικής προσφοράς κατά τη διαδικασία χορήγησης αδειών λειτουργίας.

– Να αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού, που έχουν μορφή ΝΠΙΔ.