“Μήλον της Έριδος”Δήμου Αθηναίων και ΕΒΕΑ,το κτίριο της οδού Αμερικής 8

“Μήλον της Έριδος” Δήμου Αθηναίων και ΕΒΕΑ,το κτίριο της οδού Αμερικής 8, με τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη να καταγγέλλει για αυθαιρεσίες και προκλητικότητα την διοίκηση του ΕΒΕΑ ,υποστηρίζοντας ότι ,ενώ το εν λόγω κτίριο ανακαίνισε ο δήμος Αθηναίων με χρήματα από το ΕΣΠΑ, αναλαμβάνοντας τη διαχείρισή του για 14 χρόνια , το ΕΒΕΑ παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας .

Μάλιστα , στην ανακοίνωση του Δήμου γίνεται λόγος για «φουσκωτούς» που αντιμετώπισαν υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων, όταν επιχείρησαν να προσεγγίσουν το κτίριο , ενώ βρήκαν αλλαγμένες τις κλειδαριές.

εβεα κτιριο αμερικης 8“Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ο κ. Μίχαλος, εκπροσωπεί έναν θεσμό χιλιάδων επαγγελματιών και έχει υποχρέωση να τιμήσει την υπογραφή του στην προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε με τον δήμο Αθηναίων, που με σχεδόν 3 εκατομμύρια ευρώ επισκεύασε το κτίριο, που επί μία 20ετία ρήμαζε” δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, υπογραμμίζοντας ότι η συμπεριφορά της διοίκησης του ΕΒΕΑ προκαλεί προβληματισμούς.

Με δηλώσεις του στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Παραπολιτικά 90,1» και «Αθήνα 984», ο κ. Καμίνης τόνισε ότι ο δήμος Αθηναίων θα εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο ώστε να υλοποιηθεί η συμφωνία δήμου Αθηναίων – ΕΒΕΑ για το κτίριο της οδού Αμερικής 8, που επί σχεδόν 20χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένο. Οι εργασίες επισκευής του κράτησαν 2 χρόνια και 2 μήνες και το κόστος του έργου καλύφθηκε κατά 1,4 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, κατά 1,2 εκ. ευρώ από εθνικούς πόρους και κατά 500 χιλιάδες ευρώ από τον δήμο Αθηναίων. Η μελέτη καλύφθηκε από το ΕΒΕΑ.

εβεα κτιριο αμερικης 8“Ακόμη και αν είχε ενστάσεις, ο κ. Μίχαλος θα έπρεπε να επικοινωνήσει μαζί μας, καθώς ζούμε σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, και να αναμένει την απόφαση του δικαστηρίου, αντί να πάει το πρωί και να αλλάξει κλειδαριές και να προκαλεί με ομάδα σεκιουριτάδων” δήλωσε ο κ. Καμίνης, τονίζοντας “ο δήμος Αθηναίων το πήρε, το έφτιαξε, υπογράφοντας εξ αρχής προγραμματική με το ΕΒΕΑ, το υπουργείο Πολιτισμού και την περιφέρεια Αττικής”, προσθέτοντας ότι “στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις το ΕΒΕΑ ώστε να εγκριθεί η προγραμματική συμφωνία. Σήμερα είναι ένα στολίδι που κοσμεί το κέντρο της Αθήνας και σε λίγο θα το εγκαινιάζαμε”, είπε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Η απάντηση από το ΕΒΕΑ

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος απαντώντας στις δηλώσεις και στις ανακοινώσεις του Δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Προκειμένου να μην εκληφθεί η σιωπή μας στα ψεύδη και στην παράτυπη συμπεριφορά του Δημάρχου Αθηναίων ως αδυναμία, το ΕΒΕΑ γνωστοποιεί ότι ήδη έχει προβεί σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ώστε το ιστορικό του κτίριο επί της οδού Αμερικής 8 να λειτουργήσει σύμφωνα με την από 11.12.2013 προγραμματική σύμβαση που είχε συναφθεί μεταξύ του Δήμου και του Επιμελητηρίου.

Επειδή όμως ο Δήμος Αθηναίων δεν τήρησε την προγραμματική αυτή σύμβαση και κατέλαβε εν αγνοία μας το ιστορικό κτίριο ιδιοκτησίας μας, τοποθετώντας στο εσωτερικό του γραφεία και εξοπλισμό εν κρυπτώ, εγκαίρως και πάλι τον ενημερώσαμε, με την αποστολή εξωδίκου, ότι θα προβούμε στην ανάληψη της χρήσης του ακινήτου μας.

Αυτό και μόνο πράξαμε, παρουσία δικαστικού επιμελητή και του νομικού μας συμβούλου. Η συνέχεια, βεβαίως, θα δοθεί στη δικαιοσύνη, καθώς δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε τη χρήση ενός κτιρίου που καταγράφει την ιστορία της επιχειρηματικότητας στην Αθήνα, σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία εκτός από Κέντρο Ανάπτυξης (Θερμοκοιτίδα) Επιχειρηματικότητας, όπως προβλέπεται στην προγραμματική σύμβαση».